SEMERCİLİĞİN YAŞAYAN BÜYÜK USTASI

SEMERCİLİĞİN YAŞAYAN BÜYÜK USTASI

Samsun’un Vezirköprü ilçesinde 1950 yılından beri semercilik mesleğini yürüten Mehmet Omak, ilerlemiş yaşına rağmen semercilik mesleğini yaşatmaya devam ediyor.

A+A-

81 yaşında olduğunu belirten Mehmet Omak, semercilik mesleğinin dedesinden babasına, babasından kendine geçtiğini belirterek 63 yıldır Vezirköprü’de semercilik yaptığını, ilçede kendisinden başka semercinin kalmadığını belirtti. Omak, artık semerlere eskisi gibi talep olmadığını, getirisi az olduğu içinde çırak yetişmediğini ifade etti. 
Semerde kullanılan parça ve aletlere ilişkinde bilgi veren Omak, ilçeyi gezmek için gelen misafirlerin semercilik mesleği hakkında bilgi almak için kendisini ziyaret ettiklerini ve ilgi gösterdiklerini söyledi. Kullanılan malzemeye göre semerleri 75 ile 200 arasında fiyatla sattıklarını, semerde kullandıkları kamış ve çadırı ilçe dışından, kaşını göçek ve yan tahtalarını Vezirköprü’den temin ettiklerini dile getiren Mehmet Omak, semerciliğin kazancının az olmasına rağmen çalışmayı sevdiği için yeni semer üretmeye ve semer tamiri yapmaya devam ettiğini sözlerine ekledi.

20131223aw000492_02.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.