Samsun'da kaç cinayet işlendi

Samsun'da kaç cinayet işlendi

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Türkiye’de bireysel silahlanmadaki artışı ve bunun sebep olduğu ölümleri ve yaralanmaları TBMM’ye taşıdı. Erkan Aydın, geçtiğimiz yıl Türkiye genelinde 1951 kişinin silahla öldürüldüğünü söyledi.

A+A-

Yapılan araştırmalara göre 2015 yılında Türkiye’de 2 bin 175 silahlı olay basına yansıdı. Bu olaylarda toplan bin 951 kişi öldü, bir kısmı ağır bin 282 kişi de yaralandı. CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya verdiği soru önergesiyle konuyu TBMM gündemine taşıdı. Aydın, verdiği önergede 2015 yılında Türkiye’de günde en az 5 kişinin öldüğünü, ateşli ve kesici silahlarla işlenen olayların yüzde 71’inin tüfek, tabanca, beylik silahı gibi ateşli silahlarla, yüzde 29’unun ise kesici ve delici aletlerle gerçekleştirildiğini belirtti.

“ATEŞLİ SİLAH BULUNDURANLARIN SAYISI GİDEREK ARTIYOR”
Beylik silahlarıyla yaşanan olayların büyük çoğunluğunun polis ve asker intiharlarından oluştuğuna dikkat çeken Aydın, “2015 yılında ateşli silahlarla ve kesici aletlerle işlenen 225 cinayet olayı İstanbul’dan, 97’si ise seçim bölgem Bursa’da basına yansıdı. Bireysel silahlanmadaki artış bakımından 178 ülke arasında 14. ülke durumunda olan Türkiye’de silahlı olayların savcılıklara, mahkemelere, adli tıp kurumlarına yansıması ise yüksek boyutlarda. Rakamlar gösteriyor ki; bireysel suçlar bir çığ gibi büyümekte, ateşli silah ve kesici alet bulunduranların sayısı da giderek artmaktadır” dedi.
Aydın, Bakan Ala’ya şu soruları yöneltti, “Suçun önlenmesi konusunda kısa ve orta vadeli bir çalışma yapmakta mısınız? Ateşli silah ve kesici aletlerin bulundurulmasının, kullanılmasının engellenmesi için emniyet birimlerinizce araştırma yapılmakta, önleyici tedbirler alınmakta mıdır? Suç oranlarının artışı konusunda, akademik olarak ekonomik, sosyolojik ve psikolojik analiz yaptırmakta mısınız? Polis ve asker intiharlarının nedenleri, önlenmesi konusunda bir inceleme yapmakta mısınız?” şeklinde sorular yöneltti
En çok cinayet olayının işlendiği ilk 10 il şöyle: “İstanbul (225), Adana (118), İzmir (111), Samsun (106), Bursa (97), Antalya (96), Kocaeli (89), Gaziantep (87), Konya (67), Ankara (66)” Ölüm ve yaralanma sayılarına bakıldığında ise cinayet haritasında ilk 10’a giren iller şunlar: “İstanbul (225 ölü, 108 yaralı), İzmir 98 ölü, 78 yaralı, Adana 98 ölü, 59 yaralı, Gaziantep 93 ölü, 42 yaralı, Bursa 82 ölü, 88 yaralı, Antalya 81 ölü, 59 yaralı, Ankara (67 ölü, 42 yaralı, Kocaeli 63 ölü, 45 yaralı, Samsun 51 ölü, 89 yaralı, Mersin 51 ölü, 16 yaralı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.