SAMSUN’DA HALK EKMEK 35 KURUŞA İNDİ

SAMSUN’DA HALK EKMEK 35 KURUŞA İNDİ

Samsun’da İlkadım Belediyesi tarafından Yap-İşlet-Devret modeli ile 15 milyon liralık bir yatırım ile kurulan İlkadım Halk Ekmek Fabrikası, ekmek fiyatlarını 35 kuruşa indirdi.

A+A-

Fabrika Genel Müdürü Fazıl Vatanandıran ve Fabrika Danışmanı Orhan Özköseoğlu ile birlikte İlkadım Halk Ekmek Fabrikası’nda düzenlediği basın toplantısında halk ekmek fabrikasına yönelik yapılan eleştirilere cevap veren İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, halkın beklentisine cevap verdiklerini belirtti. Günlük kapasitesi 220 bin adet olan fabrikada günlük 80 bin ekmek üretimi yapıldığını belirten Başkan Necattin Demirtaş, “Halk ekmek ile ilgili bu zamana kadar basında çok ileri geri sözler söylendi. İlkadım Halk Ekmek Fabrikası belediye meclisi kararı ile yap-işler-devret modeli ile belediyenin yükümlülüğünde olan bir işlemle hayata geçmiş bir fabrika. Belediyenin ihalesine girerek, belediyenin koyduğu şartlar içinde ihaleyi almış bir şirketin yaptığı işten bahsediyoruz. Bu çok farklı anlatılıyor. Türkiye’de bir örneği yok. Hak ekmek olup ta belediye sermayesi kullanılmadan halk ekmek tesisinin hayata geçirilmesinin bir örneği daha yok. 15 milyon liranın üzerinde bir sermayeyi bizim gösterdiğimiz yere yatırdılar ve fabrikayı hayata geçirdiler. Karadeniz’de hayal bile edilemiyordu bu. Bu tesis şuanda belediyenin malı. ‘Belediye bunun neresinde’ diye soruyorlar, belediye bunun tam ortasında. Yaptığımız akit gereği işletmeci bize devrettiği tesisi işletecek. Maliyet + yüzde 20’yi geçmeyecek, fiyatına sınır koyduk. Üretimine sınır koyduk, ilçe ihtiyacının ¼’ü geçmeyecek ürettiği üretim. Oysa buranın günlük kapasitesi 220 bin adet. Üretimine sınır koyuyorsunuz, fiyatına sınır koyuyoruz, tesise kira ödeyecek, büfelere de kira ödeyecek, bizim logomuzu taşıyacak. Bizim muradımız burada kimin ne kadar para kazandığı değil, halkımıza sağlıklı, hijyenik ekmek sunulması ve piyasada gelişi güzel anormal şekildeki fiyat hareketinin önüne geçilerek piyasada rol oynamasıdır. Bunu belediye ancak bu tesisle yapabilirdi, bizde bu tesisin kurulmasına karar verdi. Seçim öncesinde de halk ekmek ile ilgili vaadimiz vardı, halkın da böyle bir beklentisi vardı” dedi.

Halk ekmeğin fiyatının neden 35 kuruşa indirildiğini açıklayan Başkan Demirtaş, “Burada 3 bin 5 bin tane ekmek üreten bir fırıncının günlük 220 bin adet ekmek üreten bir tesis ile fiyatta da başka bir şeyde de rekabet etmesi mümkün değil. Halk ekmek halkın gözünde ucuz ve uygun fiyata satılan ekmektir. Sanki bu görüş zedelenir gibi olunca biz baskı kurduk. Esas çıkış noktası da budur” diye konuştu.
Fabrikanın özel sektöre peşkeş çekildiği iddiası ile ilgili soruya cevap veren Demirtaş ,“Bir özel sektör ihaleye giriyor, ihaleyi alıyor. Biz diyoruz ki, ‘buraya yatırım yapacaksınız, bana kira ödeyeceksiniz, büfelere kira ödeyeceksiniz, fiyatını maliyet + yüzde 20’yi geçemezsiniz, üretimde de öyle kafanıza göre üretemezsiniz, ilçedeki insanların sayısını ¼’ü geçemeyeceksiniz.’ Bu tesisin günlük üretimi 220 bin adet, biz 80 bin adet ile sınırlandırdık. Piyasada anormal bir dengesizlik olursa belediye bunu sınırı kaldırabilir. Özel sektör 15 milyon yatıracak, siz para koymayacaksınız, fiyatına ve üretimine sınır koyacaksınız, kira alacaksınız böyle peşkeş çekiliyorsa ben memnunum. Türkiye’de bu işin bir örneği yok. Hiçbir özel sektör de bu işe girmez, bu mantıkla girmez. Biz asla böyle bir şey yaptığımızı düşünmüyoruz. Hem üretimine, hep fiyatına her şeyine karışacaksınız, satabiliyorsa sattırmayacaksınız, kamuya açık ihale yapacaksınız, bu nasıl peşkeş oluyor. 2 kere ihaleye çıktım kimse girmedi, sonra tek firma girdi ihaleye” şeklinde konuştu.
İlkadım Halk Ekmek Genel Müdürü Fazıl Vatanandıran, halk ekmeğin 35 kuruşa indirilmesinin ekmeğin kalitesine ve gramajına yansıyıp yansımadığı şeklindeki soruya şu şekilde cevap verdi: “Halk ekmek olması nedeniyle halkın çok daha ucuza bir ekmek beklentisi vardı. Bize karşı rekabet içerisine girmek isteyen fırıncılar 40 kuruşa, 50 kuruşa sattıkları ekmek fiyatını 35 kuruşa kadar indirince, bizde kar etmeden hatta biraz da zarar ederek belli bir süre hizmet etmek amaçlı olarak bu kararı aldık. Bunun üzerinde çok büyük karlar varda biz bu karımızdan fedakarlık mı ettik? Hayır. Biz şuandaki üretim koşullarımızı, ham maddemizi, üretim girdilerimizi, gramajımızı piyasaya çıktığımız gün neyse aynen olduğu gibi koruyoruz. Herhangi bir şeyden tasarruf ederek ya da herhangi bir şeyi azaltarak ekmek ucuzlatmasına gitmedik, biz kendi karımızdan tamamen fedakarlık ettik hatta bir miktar da zarar ediyoruz.”
İlkadım Halk Ekmek Fabrikası Danışmanı Orhan Özköseoğlu ise konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Biz memleketimize hizmet için burayı kurduk. Bu ticareten memleketin ihtiyacı olan bir şeydi. Zarar edeceğimizi bildiğimiz halde memleketimize bu kadar sağlıklı ve hijyen ekmek yedirmek bizim görevimizdi. Bu projeye biz destek olduk ve sonuna kadar destek olacağız.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.