SAMSUN’DA ADLİ YIL AÇILIŞI

SAMSUN’DA ADLİ YIL AÇILIŞI

Samsun’da 2014-2015 adli yılı Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasının ardından Bölge İdare Mahkemesi salonunda yapılan kokteyl ile açıldı.

A+A-

İlk olarak Atatürk Anıtına Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Erol Tosun, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Mustafa Koçak, Samsun Baro Başkanı Av. Necat Anıl ve Noter Odası Başkanı Ömer Faruk Tarak tarafından çelenk konuldu ve daha sonra Samsun Bölge İdaresi Mahkemesi salonunda kokteyl düzenlendi.
Kokteyle Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Erol Tosun, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Mustafa Koçak, İl Jandarma Komutanı J.Alb. Hacı Demirezen, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Emin Reşat, Samsun Baro Başkanı Av. Necat Anıl ve Noter Odası Başkanı Ömer Faruk Tarak, hakimler, savcılar ve avukatlar katıldı.
Kokteylde açılış konuşmasını yapan Samsun Baro Başkanı Av. Necat Anıl, “Her adli yılın açılışında dile getirdiğimiz CMK’daki ücretlerin avukatlık asgari ücret tarifesindeki düzeye getirilmesi zorunludur. Yine CMK görevinde yolluk konusunun gece ve gündüz için bir standart ücrete bağlanması gerekmektedir. CMK ve Adli Yardım’daki ödemelerden yapılan kesintilerin de kaldırılmasını hiç olmazsa indirilmesini talep etmekteyiz. Uzlaştırma görevlendirmelerinde belirlenen ücretlerde oldukça düşük düzeydedir. Bu görevleri üstlenerek ve hakkını vererek, fedakarca görev yapan meslektaşlarımı sizlerin huzurunda bir kez daha kutluyorum. Elbette alınan ücrete bakılmaksızın adaletin tecellisine katkı vermek, savunmanın tarih boyunca en mühim görevi olmuş ve olmaya da devam edecektir. Avukatların yeşil pasaport alamamış olmaları ve silah ruhsatlarındaki harçların devlet memurları seviyesine indirilmemesi üzüntümüzdür. Bir an önce düzenleme yapılmasını talep etmekteyiz. Avukatların dosya erişiminin kolaylaştırılmasının adil yargılama ve adaletin tecellisi için önemli olduğuna inanmaktayız” dedi.

"ADALET TERAZİSİ SON DERECE HASSASTIR"
Adalet terazisini dengede tutmanın yargı mensuplarının görevi olduğunu belirten Samsun Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Mustafa Koçak, “Dünyadaki gelişmeler doğrultusunda ülkemizde birçok alanda olduğu gibi yargı alanında da gelişmeler ve yapısal değişiklikler yaşanmaktadır. Tüm bu değişim ve gelişmeler içerisinde yargının hızlı ve sağlıklı işlemesinin, hukuk devletinin gerçek güvencesi olduğunu unutmamak gerekir. Hepimiz biliyoruz ki, adalet terazisi son derece hassastır. Bu hassas teraziyi dengede tutmak ise tüm yargı mensuplarının görevleri arasındadır. Bu görevin hakkıyla yerine getirileceği hususunda meslektaşlarımıza olan güvenimiz tamdır” diye konuştu.

“TRANSİT GEÇİŞ NOKTASINDA BAŞARILI SONUÇLAR ALINDI”
Uyuşturucu imal ve ticaretinde Samsun’un transit geçiş noktasında başarılı sonuçların alındığının altını çizen Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Erol Tosun, “Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından başta uyuşturucu imal ve ticaretiyle uğraşanlara ilişkin soruşturmalarda, yakalanan uyuşturucu miktarı ve şüpheli sayıları dikkat çekecek şekilde artmış, ilimizi hedef ve transit geçiş noktası olarak kullanmak isteyen uyuşturucu tacirlerine karşı İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı birimlerin fedakarca gayretleri sonucunda başarılı sonuçlar alınmıştır. Suç mağdurlarının hukuken korunması ve soruşturmanın etkinliğinin artırılması sağlanmak amacıyla geçtiğimiz yıllarda kurulan aile içi şiddet, spor suçları, uzlaşma büroları, bilişim ve yolsuzluk suçları büroları ile yaygınlaşan ve toplumumuzun üzerinde önemli etkiler bırakan bu suç tipleri ile de uzman bürolar marifetiyle etkili bir şekilde soruşturulmasının önü açılmıştır. Toplumumuzun üzerinde hassasiyetle durduğu aile içi şiddet, çocuklara yönelik cinsel istismar suçlarıyla ilgili ilimizde yapılan örnek uygulamalar olumlu sonuçlar vermeye başlamıştır. Aile içi şiddet olaylarında şiddet mağdurlarına yönelik psiko-sosyal destek ile birlikte adli işlemler KOZA Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’nde çocuk istismarına yönelik işlemler ise Çocuk İzleme Merkezi’nde yürütülmektedir. Bu merkezlerde meydana gelen olayın soruşturulması kadar yeni olayların önleyici tedbirler ile engellenmesi hedeflenmektedir. Kamuoyunun gündeminde yer tutan Aile İçi Şiddet Suçları ve Çocuklara Yönelik Cinsel İstismar olaylarının önlenebilmesi için etkili şekilde hukuki korumanın yanında, kadınların ve çocukların ekonomik ve sosyal yönden desteklenmeleri ve toplumun eğitim yoluyla bilinçlendirilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

"YARGININ BAĞIMSIZ VE TARAFSIZLIĞI BÜYÜK ÖNEM TAŞIMAKTADIR"
Adalet hizmetlerinin önemli ve asla hata affetmeyen hizmetlerin başında geldiğini ifade eden Samsun Valisi Hüseyin Aksoy şunları söyledi: “Temel hak ve özgürlüklere baktığımızda insan hakları kavramı içerisindeki 2 en önemli unsurun adalet hizmetleri ile ilişkili olduğunu görüyoruz. En temel insan haklarından birisi adil yargılanma hakkıdır ve diğer en önemli husus da yine savunma hakkıdır. Bu iki temel insan hakları ihlal edildiğinde o noktada, o bölgede adaletten söz edebilmek mümkün değildir. Bu bakımdan bu hizmetlerin en iyi şekilde yerine getirilebilmesi için hem yargılama hizmetleri hem de savunma hizmetlerinin hiçbir tereddüde mahal bırakmadan en uygun şekilde gerçekleştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı büyük önem taşımaktadır. Bu anlamda geçmişte olduğu gibi bugün de, bundan sonra da bu çalışmalar büyük bir titizlikle sürdürülecektir. Samsun’da özellikle Cumhuriyet Başsavcılığımız ile koordineli olarak Türkiye’ye örnek olabilecek çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Şiddeti önleme merkezi, çocuk izlem merkezi Türkiye’nin birçok ilinde olmayan, olsa dahi Samsun gibi çalışan noktalarında eksiklikler bulunan bölümleri var. Samsun’da Türkiye’ye örnek olabilecek güzel bir çalışmayı sergiliyoruz. Suç ve suçlularla mücadelede adli destek büyük önem taşıyor. Önleyici hizmetler olarak yaptığımız çalışmaların adli hizmetlerle desteklenmesi de çok büyük önem taşımaktadır. Bu anlamda Samsun Adliyesi de suç ve suçlularla mücadelede çok önemli katkıları bizlere sunmaktadır. Samsun bölgenin bir merkezi konumunda hizmetlerini sürdürüyor. Yargılama faaliyetleri sadece Samsun’da sınırlı değil, Bölge Adliye Mahkemelerinde Samsun’da konuşlanacak olması, yeni kanunda ön görülen Bölge İdare Mahkemelerinin ile bölge bazında yine bir yeni düzenlemenin de Samsun’da konuşlanacak olması Samsun ilini yine öne çıkaran bir başka çalışma olarak da ifade edebiliriz.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.