Samsun'da 9 Şubat sigara bırakma günü etkinliği

Samsun'da 9 Şubat sigara bırakma günü etkinliği

Samsun’da, “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” nedeniyle Halk Sağlığı Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, İstiklal(Çiftlik) Caddesi’nde yürüyüş gerçekleştirdi.

A+A-

“9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü Sağlıklı Yaşam Yürüyüşü” Verem Savaş Dispanseri önünden başladı. İstiklal Caddesi boyunca Bağdat Caddesi kesişimine kadar devam eden yürüyüşte tekrar geri dönülerek başladığı yerde son buldu. 
Yürüyüşe Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, Samsun Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Bölge Müdürü İsmail Hakkı Kasapoğlu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü yetkilileri, Valilik Kupası Dumansız Voleybol Turnuvası katılımcı takımları, kamu kurum personelleri ve vatandaşlar katıldı. Yürüyüş sonunda da Halk Sağlığı Müdürlüğü’nce katılımcılara su ve kuru üzüm ikram edildi. 

“TÜRKİYE’DE 15 MİLYON KİŞİ SİGARA İÇMEKTEDİR”
Sigaranın, doğum öncesi dönemden başlayarak, çocuk ve erişkinlikte ölüme kadar götüren 50’nin üzerinde sağlık sorununa yol açtığını belirten Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, “Bu sorunlar arasında kalp ve damar hastalıkları, akciğer kanseri ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı öne çıkmaktadır. Günümüzde yüzde 80’i gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere, dünyada 1.3 milyar kişi, ülkemizde ise 15 milyon kişi sigara içmektedir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 100 bin kişi tütün kullanıma bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Sigara, içenleri olduğu kadar çevresindeki kişileri de etkilemektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, 700 milyon çocuk yani dünyadaki çocukların yarısı sigara dumanına maruz kalmaktadır. Her yıl 600 binden fazla kişi sigara dumanına maruz kalmanın sonucu ölmektedir” dedi.

“TÜRKİYE’DE SİGARA KULLANMA ORANI 2012’DE YÜZDE 27’YE DÜŞTÜ”
Tütün kontrolü çalışmaları konusunda Türkiye’nin örnek bir ülke olduğunun altını çizen Kasapoğlu, “Küresel Yetişkin Tütün Araştırmaları sonuçlarına göre, 2008 yılında yüzde 31.2 olan ülke genelindeki sigara kullanma oranı, 2012 yılında yüzde 27’ye düşmüştür. Sigara içimi bir tür bağımlılıktır ve DSÖ sigara bağımlılığını bir hastalık olarak tanımlamıştır. Küresel Yetişkin Tütün Araştırması 2012 sonuçlarına göre Türkiye’de 14.8 milyon kişi sigara ve diğer şekillerde tütün ürünü kullanmaktadır ve sigara içen kişilerin yarısından fazlası sigarayı bırakmayı düşünmektedir. Sigarayı bırakanların büyük bölümü herhangi destek almadan kendi çabası ile sigarayı bırakmaya çalışmaktadır. Oysa tıbbi destek alınması sigarayı bırakma başarısını önemli ölçüde artırmaktadır. Tıbbi destek konusunda psikolojik ve sosyal yönden destek ve danışmanlık sağlanmasının yanı sıra bazı ilaçlardan da yararlanılmaktadır” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.