Yaşar VURAL-Eğitimci

Yaşar VURAL-Eğitimci

SAMSUN KİTAP FUARI’NDAN SAMSUN’UN KÜLTÜREL YAŞAMINA

A+A-

Karadeniz Kitap Fuarının ikincisi Samsun’da 23-28 Şubat 2016 tarihleri arasında yapılacak.  Karadeniz Bölgemizin en büyük şehri Samsun’da, eski Samsun Fuarı’ndan sonra en etkili ve şehrimizin kültürel zenginliğine de katkı sunabilecek bu fuara ilginin, geçen yıla oranla  daha fazla olması bekleniyor. Öyle de olmalı. Türkiye’nin en gözde yayınevleri ve kitapçılarının stant açacağı Samsun Kitap Fuarı kitapseverler için bulunmaz bir nimet olacak.

Fuarda sadece kitap stantları olmayacak. İmza günleri, origami, ebru sanatı gibi etkinlik atölyeleri, paneller, söyleşiler olacak. 6 gün sürecek fuarda Ahmet Günbay Yıldız, Hanefi Avcı, Kahraman Tazeoğlu, Uğur Koşar gibi popüler isimler kitaplarını imzalayacak. (Ben bu yazıyı kaleme aldığımda Samsun Kitap Fuarı sitesinde imza günleri ve etkinlikler programında bu ve daha birçok isim vardı. Ben onların yalancısıyım.)

Bu yazıdaki amacım Samsun Kitap Fuarı ile ilgili bir haber yazısı yazmak değil elbette. Her köşe bucak Samsun Kitap Fuarı ile ilgi görsellerle dolu. Bu fuarın tanıtımının iyi yapıldığını söyleyebilirim. Kitap fuarları çocuklara ve gençlere kitabı sevdirmek, kitapla ilişkilerini geliştirmek ve aralarında kopmaz bağlar kurmalarını sağlamak için bulunmaz fırsatlardır. Bu sebeple eğitim kurumlarımız bu fuara muhakkak öğrencilerimizi götürmelidir. Bunun yanında büyüklerimiz de çocukları ile birlikte fuarı ziyaret etmeli çocuklarına kitap hediye etmelidirler. Yılda bir kez gerçekleşen bu etkinlik için bir günümüzün belli saatlerini kitap fuarına ayırabiliriz.

Samsun, ekonomik açıdan güçlü bir kent değil şüphesiz. Ama kültürel açıdan daha gelişmiş bir şehir olabilir. Kültürel yaşamın zenginliğini belirleyen ölçütlerden biri şehrin kitaba verdiği değer ve okumuşluk düzeyinin yüksek oluşudur. İşte Samsun Kitap Fuarı, okumuşluk seviyemizin artmasına katkı sunabilecek bir etkinliktir. Bu fuarın sadece 6 gün sürmesi bir eksikliktir bence. Mesela Çukurova Kitap Fuarı 9-17 Ocak tarihleri arsında 9 gün olarak yapıldı. Bursa Kitap Fuarı da 9 gün olarak planlanıyor. Samsun kitap fuarına sadece 6 gün ayrılmasının sebebini merak ediyorum doğrusu.

Samsun, bir kültür ve medeniyet şehri olmalıdır. Bunun için her türlü imkâna da sahiptir. Şehir tiyatroları, sinemaları, kitapçıları, konservatuvarları, müzeleri, şairleri, yazarları, sanatçıları… Samsun’un bu kültürel dinamiklerini harekete geçirecek maharetli bir el gerekiyor. Hiçbir siyasi hesap yapmadan, sadece şehrin kültürel zenginliğini arttırabilecek isimlere imkân ve fırsat verilmeli. İpe sapa gelmez saçma sapan bir sürü projeye (bugünlerde en ufak bir çalışmanın adı bile  proje!) verilen destekler Samsun’un kültürel zenginliğini arttıracak, kültürel yaşamına katkı sunacak çalışmalara da verilmelidir. Örneğin neden Samsun’da bir “sahaf çarşısı” yoktur! Bunun için harekete geçecek bir girişimci yok mudur, yahut birkaç kitapçıya yer gösterilip bir küçük bir sahaf çarşısı oluşturulamaz mı?

Kitap Fuarından hareketle Samsun’un kültürel zenginliğinin arttırabileceğini hatta Samsun’un bir kültür ve medeniyet şehri haline getirilebileceğini söylemeye çalıştım. Bu bir fırsat olabilir. Karar ve icra merciinde olanlarla ve özel girişimcilerle başka fikirlerimizi de paylaşmaya her zaman hazırız. Yeter ki yaşadığımız şehir güzel, yaşam kaliteli olsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.