POTANSİYELLERİNDEN HEDEFLERİNE BAFRA SEMPOZYUMU

POTANSİYELLERİNDEN HEDEFLERİNE BAFRA SEMPOZYUMU

Adnan Hazır yazdıi Bafra sempozyumu

A+A-

 

Devlet arşivlerimizde bulunan Osmanlıca Belediye meclis defter ve kayıtlarında İlçemizde ilk Belediye Teşkilatının 1868 yılında kurulduğu anlaşılmaktadır. İlçemizin ilk bilinen Belediye Başkanı Sayın Osman Efendidir. İlçemizde 1868 tarihinden 1934 tarihine kadar atama yoluyla 17 belediye başkanımız görev yapmıştır. 1934 yılında seçimle işbaşına gelen ilk belediye başkanımız Sayın Zihni Lokman olup toplam 12 Belediye Başkanımız Başkanlık görevin de bulunmuştur. Seçimle iş başına gelen 13. Belediye Başkanımız ise Sayın Zihni Şahindir. Zihni Şahin aynı zamanda ilçemizin 30.Belediye Başkanıdır.

Bafra’nın ilk Kaymakamı 1918 yılında görev yapan Ermeni Garaber Efendi son kaymakamı ise Sayın Ali Katırcı’dır. Son kaymakamımız ilçemizin 38.Kaymakamıdır.

Bafra’dan çok sayıda milletvekili ve bakan çıkmış. TBMM ve kabine görev yapmıştır. İlçemizin çeşitli daire müdürlüklerinde çok sayıda müdür ve daire amiri görev yapmıştır. Siyasi partilerimizde İktidar ve muhalefet partilerine ait sayılamayacak kadar çok ilçe başkanı ve yönetim kurulu üyeleri görev görev almıştır. Belediye ve il genel meclis üyeleri, belediye başkan yardımcıları görevlerde bulundular.

Bunların hepsi etkili ve yetkili konumdaydılar. Devasa bütçeleri idare ettiler. İlçemiz ve bizler için karar aldılar. Çeşitli hizmetler yaptılar. Yatırımlara, imara, yeşil alanlara, eğitime, sağlığa, ekonomiye, tarıma ait kararlar verdiler. Her yaş ve cinsiyetten insanlarımızın geleceğini etkileyici, hatta belirleyici makamlarda oldular ve kararların altına imza attılar.

Şimdi burada duralım.  Ama yukarıda hepimizin bildiği hatırlatmaları unutmadan bir araştırmayı okuyalım:

İkinci dünya savaşı sonra Japonya’da hükümet ve iş adamları bir araya geldiler ve 1950’li yıllar için bir hedef belirlediler;” Tekstil sektöründe dünyada bir numara olacağız” dediler. Ve oldular. 1955’te 1960’lı yıllar için hedeflerini seçtiler; “ Çelik endüstrisinde dünya lideri olacağız” dediler. Bu ilginç bir hedefti. Çünkü hiç demir madenleri yoktu. Ama “ Dünya lideri olacağız” dediler ve oldular. 1970’li yıllar için hedeflerini tespit ettiler. Otomobilde dünya lideri olacaklardı. Bu hedeflerini birkaç yıl gecikmeyle 1980’li yılların başında gerçekleştirdiler.  1980’li yıllar için hedeflerini belirlediler, bu hedef bilgisayar ve elektronik endüstrisiydi. Bunu da başardılar.

1953 yılında yale üniversitesinde, yeni mezunlar arasında bir araştırma yapıldı. Hedefleri olup olmadıkları, bunları gerçekleştirmek için detaylı ve yazılı planları olup olmadığı soruldu. Mezunların sadece % 3’ünün yazılı hedefleri ve bunları gerçekleştirmek için planları vardı. 20 yıl sonra 1973 yılında mezun olanlarla yeniden görüşüldü. O yıl mezun olan % 3’lük kısım içinde yer alanların hepsinin hedeflerini gerçekleştirdikleri, hatta mal varlıkların toplamının, diğer yüzde 97’lik kısmın mal varlıkları toplamından daha fazla olduğu görüldü.

Aynı seviyede zekaya, aile geçmişine, dış görünüşe, okul notlarına sahip insanların başarı seviyesinde ki fark, her zaman hedef tespit edip, bu doğrultuda çalışanlardan yanadır. Eğer hedefler belirlemezsek, hayat ve yaşadığımız şehirler rutinleşir. Gelişme ve ilerleme gösteremez. Hedef belirlediğimizde hedefsiz çalışmayla yıllar sonucunda alınabilecek mesafeden daha fazla yolu, çok daha kısa zamanda alırız. Çünkü hedefler bize yön verir.

Şimdi burada duralım dediğimiz bölüme dönelim. Orada saydığımız kaymakamlar, belediye başkanları, siyasiler, bakanlar, milletvekilleri kısacası etkili ve yetkili kişilerin pek çoğunu ben hatırlıyorum. Benden çok daha fazlasını hatırlayacak saygıdeğer büyüklerimiz bulunmaktadır. Şimdi soru şu: Hangisi, Bafra için bir hedef koydu. Bafra’nın 10 yıl sonra ki hedefi şudur 20 yıl sonraki hedefleri budur, dedi. Hatırlayanınız var mı?

Bafra için tarihi bir olay ve milat olarak gördüğüm bir organizasyon gerçekleşiyor.  Bu organizasyonun adı: Potansiyellerinden Hedeflerine Bafra Sempozyumudur. Bu anlamlı organizasyonu Bafra Kaymakamlığı, Bafra Belediye Başkanlığı, 19 Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü ve Bafra İçin hepimiz platformu birlikte düzenliyorlar. Sempozyum düzenleme kurulu Başkanlığını Bafra Belediye Başkanı Sayın Zihni Şahin yapıyor. Bu organizasyonun lokomotifliğini ise Bafra için Hepimiz platformu ile Bafra Belediye Başkanlığı yerine getiriyor. Sempozyum 2 gün sürecek ve 21-22 Nisan 2012 tarihlerinde yapılacak. Müthiş hazırlıklar yapılmış durumda.  Her şey en ince detaya kadar bir zarafet içinde hazırlanmış.  Gerek görsel tanıtımlar, davetiyeler, ilanlar, logolar, gerek açılış ve oturumlar, gerekse tespit edilen konular ve konuşmacılar ile mükemmel düşünülmüş.  Ben emeği geçenlere bir Bafralı olarak hayranlıklarımı ve en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Bafra için ilk defa böyle bir organizasyon yapılıyor. Eski ve yeni bakanlarımız, Kaymakamımız, Belediye başkanımız, organizasyonu yapanlar, Çok sayıda profesörler ve doçentlerden oluşan akademisyen ve bilim adamı, siyasetçi, iş adamı bu sempozyumda konuşacaklar. Potansiyellerinden hedeflerine Bafra’mızı masaya yatıracaklar.  Kısacası Japonların 1945 ‘de yaptığını biz 67 yıl sonra yapacağız. Bafra için umutlanıyorum.

Potansiyellerinden Hedeflerine Bafra Sempozyumu fikrini ortaya atanları, bu organizasyonda hiçbir kişisel beklenti içinde olmadan yer alarak emek veren, zaman harcayan, Bafra için gayret gösteren tüm arkadaşları,  katılacak olanları ve  bizleri umutlandıranları ayakta alkışlıyor ve saygılarımı sunuyorum.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.