ORGANİK ÇELTİK YETİŞTİRİCİLİĞİ EĞİTİMİ

ORGANİK ÇELTİK YETİŞTİRİCİLİĞİ EĞİTİMİ

Samsun’da, 19 Mayıs ilçesinden başlayan organik çeltik yetiştiriciliği eğitimi Alaçam, Bafra, Çarşamba, Tekkeköy ve Terme ilçelerinde 200 üreticiyle buluşacak.

A+A-

Samsun İl Özel İdaresi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar kapsamında Alaçam, 19 Mayıs, Bafra, Tekkeköy, Çarşamba ve Terme ilçelerinde “Organik Çeltik Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi” adı altında yürütülen projenin ilk eğitim çalışması 19 Mayıs ilçesinden başladı. Eğitime 50 üretici katıldı.
Eğitimlere Bafra, Tekkeköy, Çarşamba ve Terme ilçelerinde Halk Eğitim Merkezi aracılığı ile devam edileceğini belirten Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. İsmail Sezer, “İlçelerde yapılacak olan eğitim çalışmalarımıza 200 çeltik üreticimizin katılımı sağlanarak, organik çeltik yetiştiriciliği ve organik tarım konusunda farkındalık sağlanması ve uygulamaya geçmeleri hedeflenmektedir” dedi.
Samsun İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Aslan Karanfil, “Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzce ortaklaşa yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında, organik çeltik üretiminin bölgede yaygınlaştırılması amacıyla üreticilerimizi bilinçlendiriyoruz” diye konuştu.

HEDEF KİMYASAL KİRLİLİĞİ AZALTMAK
Konvansiyonel olarak yapılan pirinç tarımı sulak alanlara ve çevreye zarar vermediğini belirten Karanfil, “Bölgemizde konvansiyonel çeltikten, organik çeltiğe geçiş için çalışmalar başlatılmıştır. Organik çeltik üretiminin konvansiyonel üretime göre tohum miktarı 1/5 oranında azaltılarak 5 kilograma kadar düşmektedir. Üretim maliyetini azaltarak satış fiyatının da konvansiyonel ürüne oranla yüzde 100 artması hedeflenmektedir. Böylelikle Türkiye’nin önemli sulak alanlarından olan Kızılırmak ve Yeşilırmak Ovaları kimyasal kirlilik azaltılarak doğal alanların korunması sağlanacak ve çiftçimizin katma değeri yüksek olan ürün satması üreticimizin refah seviyesini arttırmış olacaktır” şeklinde konuştu.

20120411aw000637_04.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.