MİMAR SİNAN Ondokuz Mayıs Üniversitesinde Anıldı

MİMAR SİNAN Ondokuz Mayıs Üniversitesinde Anıldı

Mimar Sinan’ı anma etkinliği, Mimar Sinan Mühendisler Birliğinin organizasyonunda Samsun'da Ondokuz Mayıs Üniversitesinde gerçekleştirildi.

A+A-

Kökü oldukça derinlerden gelen bir geleneğin yeryüzüne filiz vermiş gönüllü kuruluşlarından biri olan Mimar Sinan Mühendisler Birliği Samsun Temsilciliğinin Mimar Sinan’ı Anma Etkinliğini Ondokuz Mayıs Üniversitesinde gerçekleştirildi.

Mimar Sinan Mühendisler Birliği Samsun Temsilcisi Murat Aras yaptığı konuşmada; “Camii, medrese, türbe, şifahane, tabhane, köprü, hamam, su kemeri ve sıbyan mektebi gibi 400’den fazla eseri medeniyet tarihimize kazandıran bir büyük ustayı anmanın onuru ve gururu içerisindeyiz. “Dünyayı anlamlı ve güzel kılmak adına ortaya koyduğu çabalarının birer ürünü olan ve günümüzde hâlâ işlevini sapasağlam sürdüren bu şaheserler, onun mazhar olduğu “Ser Mimaran-ı Cihan ve Mühendisan-ı Devran” (Cihan mimarlarının ve devrin mühendislerinin başı) övgüsünü sonuna kadar hak ettiğinin en önemli kanıtıdır.“ dedi.

Ayrıca Aras; ‘’Kayseri’den İstanbul’a, Mekke’den Vişegrad’a kadar geniş bir coğrafyada, büyük bir özveri ve disiplinle, sürekli yenilik peşinde koşan, bilim ve tekniğe her daim önem vererek insanî ölçekte ufkî şehirler kuran Mimar Sinan, ölümünün üzerinden yüzyıllar geçmiş olmasına rağmen taraflı tarafsız bütün otoritelerin beğeni ve takdirini kazanmaya devam etmektedir. Dünyanın saygın mimar, mühendis, gazeteci ve bilim insanları tarafından Koca Sinan için “The First Starchitect (Dünyanın İlk Yıldız Mimarı)” yakıştırmasının dile getiriliyor olması, Mimar Sinan’ın evrensel nitelikte bir değer olduğunu bizlere apaçık ifade etmektedir.’’  dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Fahri Birinci yaptığı konuşmada; ‘’Mimar Sinan, Anadolu’nun ücra bir dağ kasabasında başlayan yaşam serüveninde, yeteneklerinin keşfedilmesinin ardından geleneksel metotlarımızdan devşirme sistemi ve hamilik geleneği ile yetiştirilir. Devlet-i Aliyye’nin hükmettiği milyonlarca kilometrekarelik geniş bir coğrafyada yapılacak bütün imar işlerinden sorumlu tutulan “Ser Mimaran-ı Hassa (Saray Mimarlarının Başı)” makamına gelebilmesi; ortaya Mimar Sinan’lar çıkmasını sağlayan Osmanlı Eğitim Sisteminin ve idari işleyişinin mükemmelliğini de bizlere göstermektedir.’’ dedi. 

Ayrıca Birinci; ‘’Orta öğretimde öğrencinin karakter analizine göre yönlendirilmesi, insan kaynağımızı daha verimli değerlendirme adına faydalı olacağını, Hassa Mimarlar Ocağı ve Ahilik geleneğinin günümüz eğitim sistemine uyarlanması, şüphesiz ki mentörlük, koçluk, daha doğrusu hamilik ile sağlanabilmektedir. Bu sayede üniversite öğrencilerinin kariyer planını erken dönemde yapması ve üniversite yıllarını daha verimli değerlendirmesi söz konusu olacaktır.” dedi.

Mimar Sinan Mühendisler Birliği Samsun Temsilcisi Murat Aras yaptığı açıklamada; ‘’Üniversite öğrencilerimizin farkındalık olması açısından, yapımı Mimar Sinan Mühendisler Birliği tarafından gerçekleştirilen “Bir Medeniyet İnşası - Osmanlı Devleti Döneminde Mühendislik ve Mimarlık Eğitimi” programının verimli geçtiğini belirterek desteklerinden dolayı Yrd. Doç. Dr. Fahri Birinci Bey’e teşekkürlerini iletti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.