Milli Teknoloji Zirvesi İle Gelecek Çok Yakın

Milli Teknoloji Zirvesi İle Gelecek Çok Yakın

Samsun Üniversitesi’nin ev sahipliği ile 19 Mayıs Gençlik Kampında düzenlenen

A+A-

 Milli Teknoloji Zirvesi Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın ve Yalova Milletvekili ve Ak Parti Gençlik Kolları Genel Başkanı Ahmet Büyükgümüş'ün katıldığı sertifika töreni sonrası sona erdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde milli bir ruh kazandırılmak istenilen teknolojiye,  bu zirve ile önemli bir adım atılmış oldu. Milli teknolojinin öneminin vurgulandığı zirveye Türkiye’den Seta, Tübitak, T3 Vakfı, Teknopark, Roketsan, Türksat gibi kurum ve kuruluşlardan uzmanlar katılarak, teknolojinin geçmişi, mevcut durumu ve geleceği ile ilgili önemli bilgileri katılımcılarla paylaştılar.

İki gün süren zirvenin birinci gününde, Seta Vakfı ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Murat Aslan’ın “Milli ve Yerli Savunma Teknolojileri” hakkında sunum yaptığı zirvede ayrıca, T3 Vakfı Genel Müdürü Ömer Kökçam, “Türkiye’nin Teknoloji Hareketi”, Roketsan Pazar Geliştirme ve Tanıtım Direktörü Hakan Aktulga “Hava ve Savunma Sistemlerinin Gelişimi”, Canik Yurt Savunma Sanayi Genel Müdürü Cahit Utku Aral, “Canik Arms Üretim Politikası”, Tübitak Sage Baş Uzman Alper Sueri, “ Milli Savunma Milli Ar-Ge” sunumlarıyla, ikinci gününde ise Samsun Teknopark Genel Müdürü Dr. Buğra Çolak, “Teknopark Çalışma Yöntemleri”, Türksat Teftiş Kurulu Uzman Adnan Çelik, “Türkiye’de Uydu ve Uzay Çalışmaları”, Mental HR Consultancy Direktörü Uğur Karaboğa, “Teknoloji Şirketlerinde İnsan Kaynakları” adlı sunumlarıyla zirveye önemli bir katkı sağladılar.

Milli Teknoloji Zirvesi’nin son gününde düzenlenen kapanış oturumuna ve sertifika törenine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, böyle bir organizasyonun düzenlenmesinin önemli bir adım olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: “Düzenlenen bu zirveyi ile milli teknolojinin geliştirilmesi açısından önemli bir adım olarak görüyorum.  Bu zirvenin tüm katılımcılara yeni bakış açıları getireceğine inanıyorum. Yerli ve milli savunma sanayini tesis etmek her zaman öncelikli alanlarımızdan oldu. Teknolojinin önemini burada daha çok hissettik. Teknoloji sektörü, sizlerin de çok iyi bildiği üzere hem birçok alt sektörle kesişiyor. Dolayısıyla bu alanda kazandığınız bir yetkinlik, ilgili alt sektörlere de ciddi geri besleme sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Zirveye katılan Samsun Valisi Osman Kaymak, ülkenin ve milletin üretkenliğinin artması için çalışılması gerektiğini belirterek, ''Ülkemizin, şehrimizin, vatandaşlarımızın zenginliğini, üretkenliğini nasıl arttıracağız bunun arayışı içinde almalıyız. Hep birlikte daha çok üreten ve katma değeri yüksek ürünler üretmek zorundayız. Biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız." dedi.

Samsun Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın ise bu organizasyona verdikleri önemden bahsederek şunları kaydetti: “Üniversiteler yeni bilgilerin üretildiği, yeni bakış açılarının filizlendiği, yeni projelerin geliştirildiği yerlerdir. Bu nedenle üniversiteler bilimle hayatı, teknolojiyi ve sanayiyi buluşturan yerler olma çabası içinde olmalıdır. Samsun Üniversitesi, toplumun ihtiyaçlarını önde tutarak, öncelikle şehrine, bölgesine ve ülkesine, daha sonra bilim dünyasına faydalı bireyler yetiştirmeyi, projeler üreterek milletimizle beraber olmayı amaçlamaktadır. Çünkü artık dünya, yeni bir sanayi ve teknoloji anlayışına doğru ilerliyor. Endüstri 4.0, yapay zekâ, bulut bilişim, sanallaştırma, akıllı makineler, akıllı şehirler, akıllı ulaşım gibi yüksek teknolojili gelişmeler günümüz dünyasını şekillendirmektedir. Bu anlayışın pekiştirdiği insan kaynağı modelini, Türkiye'nin hizmetine sunmamız şarttır. “Türkiye her alanda çağı yakalamak ve ötesine geçmek istiyorsa, öncelikle dijital dönüşümünü tamamlamak zorundadır” vurgusunu yapan Sayın Cumhurbaşkanımızın “teknolojide geri kalan bir ülkenin bilimde ve sanayide hedeflerine ulaşmasının mümkün olmadığı” uyarısını dikkate alarak Samsun Üniversitesini geleceğin istihdam alanlarına odaklanan bir bilim yuvası olarak şekillendiriyoruz.” dedi.

Prof. Aydın konuşmasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Milli Savunma Sanayi Zirvesinde adını açıkladığı genel maksat helikopterimiz Gökbey’den bahsederek “Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde bilim, sanayi ve teknoloji alanında gerçekten çok ciddi gelişmeler yaşanmaktadır. Bu kapsamda özellikle savunma sanayi, bilişim ve yazılım alanlarında yerli ve milli teknoloji ürünleri üreten firma ve kurumlar her geçen gün artmaktadır. Artık kendi insansız hava araçlarını, helikopterlerini, uydularını üretebilen, bunlara yerli yazılımlar geliştiren sayılı ülkelerden biriyiz. Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Türk Savunma Sanayii Zirvesi’nde Sayın Cumhurbaşkanımız GÖKBEY adını taşıyan en zorlu iklim ve coğrafyalarda dahi, yüksek irtifa ve yüksek sıcaklıkta, gece ve gündüz koşullarında etkin bir şekilde faaliyet gösterebilecek özelliğe sahip genel maksat helikopterini kamuoyuna tanıttı. 50 milyondan fazla kişinin internete bağlandığı ülkemiz, artık teknolojinin sadece izleyicisi değil, üreteni pozisyonuna da geçmiş durumdadır. Bu gelişimi devam ettirebilmek için ARGE çalışmalarına devam etmeli ve bu alanlarda nitelikli bireyler yetiştirmeliyiz.” dedi.

Savunma ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın ve AK Parti Gençlik Kolları Genel Başkanı Ahmet Büyükgümüş'ün zirveye katılım sağlayan 42 ayrı üniversiteden 450 öğrencinin sorularını cevapladığı kapanış oturumu sonrasında; zirveye iştirak eden öğrencilerin katılım belgelerinin bakan Varank tarafından verilmesi ve Samsun Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın’ın Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'a hediye takdim etmesiyle zirve sona ermiştir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.