Köylülerin Kanal Tepkisi

Köylülerin Kanal Tepkisi

Samsun’un Bafra ilçesinde köylüler, arazilerinden geçecek olan kanal çalışmalarını durdurmak için eylem yaptı.

A+A-

Samsun’un Bafra ilçesinde köylüler, arazilerinden geçecek olan kanal çalışmalarını durdurmak için eylem yaptı. 
Bafra Ovası’nın sulanması için başlatılan kanal çalışmaları Koruluk köyünde köylülerin engeline takıldı. Ekili arazilerinde mahsul olduğu için çalışmaların mahsul sonunda yapılmasını isteyen köylüler, jandarmayla karşı karşıya geldi. Arazilerinin ekili olduğunu söyleyen köylüler iş makinesinin çalışmasına engel olmak için toplandı. Koruluk köyüne gelen jandarma ile tartışan köylüler ekili arazilerinde kanal çalışmalarını yaptırmayacaklarını söylediler. Çiftçi Mustafa Yakar, “Burası önceden çizilmedi. Çeltiğimizi ektik. Ürünümüzü kaldıralım ne yaparsanız yapın diyoruz. Biz karşı çıkmıyoruz. Ürünümüzü alalımda ne yaparsanız yapın” dedi.
Kamil Aka ise, “20 dönüm yerim var, 10 dönümü kanala gidiyor. Ben bu 10 dönüm yerle borcumu mu ödeyeceğim gübresini mi ödeyeceğim?” diye konuştu.
Kanal çalışmalarına engel olmak isteyen köylüler, mahalle içinden geçen kanalın son derece tehlikeli olduğunu ileri sürerek, çocuklar içine düşüp ölürse bunun hesabını kim vereceğini sordu. Köylüleri ikna etmeye çalışan İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Serdal Şahin, yapılan eylemin yasal olmadığını söyleyerek, ilgili kurumlarda haklarını aramalarını istedi. 
Üretici olarak çok mağdur olduklarını söyleyen Bafra Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Ak, “DSİ, 1970 yılında yapılan eski sistem projeyi revize etmeden, güncellemeden bunu uygulamaya çalışıyor. Bu sistemle çok toprak kaybı olacak. Bu eski proje yerine kapalı sistem sulama yapılması gerekiyordu. Ama maalesef 1970 yılında projelendirilen eski sistemi burada uygulamaya çalışıyorlar. Bunu biz yetkililere ulaştırabilmek için elimizden geleni yapıyoruz. Bizi dinlemelerini ve mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu. 
Daha sonra ikna edilen köylüler eyleme son verdi. Köylülerin kaymakam ile görüşeceği öğrenildi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.