KIZILIRMAK DELTASI’NA GEZİ

KIZILIRMAK DELTASI’NA GEZİ

Samsun’da Turizm Haftası kutlamaları kapsamında Kızılırmak Deltası’na gezi düzenlendi.

A+A-

Geziye Vali Hüseyin Aksoy Hüseyin Aksoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Doç. Dr. Ahmet Arı, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Göktan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Aslan Karanfil, Bafra Kaymakamı Ali Katırcı, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürü Yüksel Ünal katıldı. Vali ve beraberindekiler Kızılırmak Deltası’nda incelemelerde bulundu.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü Samsun Şube Müdürü Murat Demir tarafından Kızılırmak Deltası hakkında sinevizyon eşliğinde sunum yapıldı. Sunum sonrası gözlemevini gezen Aksoy burada yaptığı konuşmada, “Samsun 1 milyon 252 bin nüfusa sahip. Nüfus özelliğine baktığımızda Türkiye’nin 16. büyükşehridir. 17 ilçesi, 939 köyü ve 41 belediyesi var. Karadeniz’de büyükşehir statüsünde tek il Samsun’dur. Samsun, Yeşilırmak ve Kızılırmak havzalarına sahip olan bir kenttir. Önemli doğal değerleri, arkeolojik değerleri, çevresel değerlere sahip bir şehirdir. Samsun birçok boyutuyla önemli özelliklerini barındıran bir kenttir. Önemli potansiyelini harekete geçirebilmek bakımından da yürüttüğümüz valilik olarak önemli çalışmalarımız var. Bunlar turizm olanındaki potansiyeli harekete geçirmek için turizm master planını tamamladık. Özellikle tarımsal potansiyelini harekete geçirebilmek bakımından tarım master planını tamamladık. Bir diğer tarım master planının dışında yaptığımız çalışmada lojistik master planıdır. Samsun, Türkiye’nin özellikle dört ulaşım unsuruna sahip çok az kente sahip olan nadir kentlerden birisidir. Demiryolu, havayolu, karayolu, denizyolu bağlantısına sahip bir kenttir ve bu özelliğinden kaynaklanan avantajlarını kullanabilme bakımından da lojistik master planı çerçevesinden lojistik köy kurma çalışmaları da Samsun’da devam etmektedir. Samsun önemli bir ticaret kentidir, tarım kentidir, önümüzdeki dönemlerde bu alanda da daha önemli gelişmeleri gösterecek potansiyellere sahip kent olarak çalışmalarını sürdürüyor” dedi.
Samsun’un doğal güzelliklerinin oldukça fazla olduğunu vurgulayan Aksoy şöyle devam etti: “Onlardan bir tanesinin içerisinde, ‘Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ diye adlandırdığımız bölgedeyiz şu anda. Bu bölge Bafra ve 19 Mayıs ilçelerimizin arasında yer almaktadır ve bu alan uluslararası RAMSAR sözleşmesiyle koruma altına alınan sulak alanlardan birisidir. Burada 342 değişik kuş türü zaman zaman yaşamakta veya göç yolu olarak burayı kullanmaktadır. Aynı zamanda burası doğal sit alanıdır, bir başka koruma amaçlıda yaban hayatı koruma alanlarından birisidir. Oldukça özellikleri bulunan bu bölgenin korunması ve buranın turizme kazandırılması açısından yürüttüğümüz çalışmalar vardır. Bugün de Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan ilgili genel müdürlerimiz, yerel belediye başkanlarımız, İl Genel Meclis üyelerimiz, sivil toplum örgütlerimizle beraber buraya geldik. Özellikle standartları daha üst seviyeye getirme açısından İl Özel İdaresi Kalkınma Ajansı ile beraber yürüttüğümüz Yolların Standartlarını İyileştirme Projesi’ni de tamamlamak üzereyiz. Özellikle bu delta içerisindeki yolların doğal malzemeyle standartlarının yükseltilmesi adına yaklaşık bir milyonluk çalışmayı tamamlamış durumdayız. Buranın doğal dengesini korumak ve buranın bu yapısını sürdürebilmek adına bütün titizlikle çalışıyoruz. Buranın bir başka özelliği de burada manda popülasyonunun doldukça yüksek olduğu bir bölge. Mandalar burada doğal ortama bırakılıyor ve kışın sahipleri tarafından alınarak dönem, dönem evlerde bakılıyor. Onun dışında mandalar burada doğal yaşamın bir parçası olarak sürekli dolaşıyor. Gezilmeye, görülmeye değer bir alan özellikle. Bu bölgeyi herkesin görmesini tavsiye ediyorum.”

20120419aw000558_02.20120419183338.jpg20120419aw000558_02.20120419183416.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.