KATI ATIK TESİSİNİN YAPILMASINI İSTEMEYEN KÖYLÜLER YOLA BARİKAT KURDU

KATI ATIK TESİSİNİN YAPILMASINI İSTEMEYEN KÖYLÜLER YOLA BARİKAT KURDU

KATI ATIK TESİSİNİN YAPILMASINI İSTEMEYEN KÖYLÜLER YOLA BARİKAT KURDU

A+A-

Samsun'un Bafra ilçesine bağlı Doğankaya ve çevre köylüleri, Bafra Bölgesi Yerel Yönetimler Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği (BAFKAB) tarafından köylerine yapılması planlanan katı atık tesisi için zemin etüt çalışmasına barikat kurarak engel oldu.
Doğankaya köyü Kumuşkan Tepe mevkiinde zemin etüdü yapmak için İlçe Jandarma ekipleriyle birlikte gelen BAFKAB ekipleri, köylülerin barikatıyla karşılaştı. İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Serdal Şahin, uzun süre köylüleri ikna etmek için çaba sarf etti. Köylülerin ikna olmaması üzerine Kaymakam Ali Katırcı ve Belediye Başkanı Zihni Şahin, olay yerine gelerek vatandaşlarla konuştu.
Kaymakam Katırcı, "Katı atık sistemiyle ilgili bir çalışma var, bu çalışma yapılıyor. Orman Bakanlığının kendisine ait 2 bin 500 dönümlük bir alanı var. Bunun içinden 160 bin dönümlük alanı bu konuya tahsis etmiş. Devlet kendi malını kendisi tahsis ediyor, yapacağı yatırımla ilgili böyle bir yer ayırıyor. Burada çevre raporu hazırlanacak. Yapılan zemin etüdünden sonra çevreye etkisi nedir, sizin tarımınıza çevreye etkisi var mı yok mu bunlar incelenecek, araştırılacak. Bugün yapılacak çalışma bir zemin
etüt çalışmasıdır. 5 ayrı yerden arkadaşlar kepçe ile topraktan numune alacaklar ve gidecekler. Ne ağaç kesecekler ne inşaat faaliyeti başlayacak. Sizin davanız devam eder, ilgili birimler çalışmalarını yaparlar. Sonunda 'uygundur' veya 'değildir' diye bir rapor hazırlanacak. 'Uygun değildir' derse zaten yatırım başka bölgeye gidecektir" dedi. 
Doğankaya Köyü Muhtarı Ramazan Keskin, "Buraya gelmişler, gitmişler, kimsenin haberi yok. Burada yol açıldı, dünya kadar ağaç katledildi. Bundan da haberimiz yok. Bize denildi ki, 'yangın yolu'. Hani burası yangın yoluydu, böyle bir proje yoktu? Bize gelip de bir şey anlatan yok" şeklinde tepkisini dile getirdi.
Kaymakam Katırcı da, "İlgili ekipler hepsine bakacak, herhangi bir ağaca zarar gelirse, bizim söylediğimizin haricinde bir şey yapılırsa ben yarın buraya yine geleceğim. Ormana ve çevreye zarar vermeden numunelerini alıp gidecekler. Bu incelemeleri yapacağız ki burası uygun mu değil mi ortaya çıkacak. Yoksa sizin dediğiniz gibi inşallah çıkmaz" diyerek zemin etüdü konusunda köylüleri ikna etti.
Kaymakam Katırcı'nın konuşmasından sonra zemin etüdü için yolu açan köylüler katı atık tesisinin bölgelerine yapılmaması için her türlü hukuk yolunu deneyeceklerini söyledi.
Bafra, Alaçam, 19 Mayıs, Yakakent, Çetinkaya, Doğanca, İkizpınar, Kolay, Yörükler ve Dereköy Belediyelerinin oluşturduğu BAFKAB'ın yapmayı planladığı katı atık tesisinde, birliğe üye belediyelerin çöplerinin ayrıştırılması amaçlanıyor.

20120425a250410a_01.jpg20120425a250410a_02.jpg20120425a250410a_04.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.