Havza'nın Kurtuluş Yıldönümü

Havza'nın Kurtuluş Yıldönümü

Atatürk'ün Havza'ya gelişinin 99. yıl dönümü dolayısıyla kutlama programı düzenlendi.

A+A-

Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Havza'ya gelişinin 99. yıl dönümü dolayısıyla kutlama programı düzenlendi. Kutlamalar kapsamında ilk olarak İlk Kıvılcım Şehitler Parkındaki şehitler anıtına Havza Kaymakamı Metin Yılmaz ve Havza Belediye Başkanı Murat İkiz tarafından Havza Kaymakamlığı ve Havza Belediye Başkanlığı çelenkleri sunuldu.
Çelenklerin anıta konulmasının ardından anıttan Havza Atatürk Evine kadar kutlama yürüyüşü gerçekleştirildi.
Yürüyüşün sonunda Ondokuz Mayıs Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (OMDAK) üyeleri ve dağcıların, "10. Ulusal Kurtuluş Mücadelesi Anma Yürüyüşü kapsamında Samsun’dan getirdikleri bayrağı Havza Kaymakamı Metin Yılmaz’a verdiler.
Daha Havza Kaymakamı Metin Yılmaz ve Havza Belediye Başkanı Murat İkiz’i ziyaret ettiler.
İlçe stadında düzenlenen tören ise saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başladı. H
avza Belediye Başkanı Murat İkiz, konuşmasında Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktığını,     4-5 gün burada kaldıktan sonra 25 Mayıs'ta Havza'ya gelip 18 gün geçirdiğini söyledi.
Havzalıların Mustafa Kemal'e sahip çıkıp bağırlarına bastıklarını belirten İkiz, “Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcı ve cumhuriyetin temelleri Havza'da atıldı. Mustafa Kemal Atatürk'ün burada 18 gün kalmasının nedenleri, Havza'nın o yıllarda güvenli bölge olması ve Havzalıların sahip çıkmasıdır. Ayrıca o yıllarda böbreklerinden rahatsız olan Atatürk, 18 gün boyunca Havza kaplıcalarında tedavi olmuştur. Dün dedelerimizin özgürlüklerini korumak için gösterdikleri ve bizlere miras kalan cesareti bizlerde 15 Temmuz’da ülkemizi bölmek isteyenlere karşı gösterdik.” dedi.
Samsun Valisi Osman Kaymak ise yapmış olduğu konuşmada; “Ne mutlu ki size; ulusal kurtuluş savaşımıza tanıklık yapma fırsatı buldunuz.  19 Mayıs’ın 99. yıl dönümünü kutladığımız bu yılda o günlerin heyecanını gururunu yaşıyoruz. Türk milleti tarihi boyunca çok acılar yaşamış, çok zor günler geçirmiştir. Bütün olumsuzluklara rağmen, bu zorlukların tümünü atlatma becerisini göstermiştir. Bunun tek nedeni milletimizin hiçbir zaman esareti kabul etmemesinde yatar. Bağımsızlık bu milletin adeta damarlarında dolaşan kan olmuştur.   Bu yüce milleti sahneden silmek isteyen aciz saldırılara çok tanıklık etmiştir. Bu saldırılar dün devam ettiği gibi bugün ve yarın da olacaktır. Bu menfur güçlerin hesaplayamadığı bir şey vardır. Bu yüce milletin birlik ve beraberlik duyguları. Vatanımızın sessiz, kalender, hoşgörülü,  içinde bir çocuğun masumluluğunu barındıran milleti, vatanına bir saldırı olduğunda nasıl atılgan nasıl yürekli, nasıl da canını verecek kadar büyük bir millet olduğunu bütün dünya’ya göstermiştir, bu gün bizler onların evlatları, torunları olarak aynı duyguları içimizde eksiltmeden taşıyoruz.  eğer bu gün vatanımızın bir tehlike içine girdiğini hissedersek, tıpkı atalarımız gibi siperlere canımızı hiç düşünmeden atarız. Bütün dünya bilmelidir ki bu milleti esaret altına almak, bölüp parçalamak tarihte olduğu gibi yarın da mümkün olmayacaktır.” Dedi.
Tören, öğrenciler ve Havzalı muharip gazilerin Atatürk'ün Samsun'a çıkışı ve Havza'ya gelişini anlatan gösteriyi sahnelenmesinin ardından sona erdi.
Törene Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, MHP Grup Başkan Vekili Erhan Usta, CHP Milletvekili Kemal Zeybek, Havza Kaymakamı Metin Yılmaz, Havza Beleye Başkanı Murat İkiz,  ile protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

havzanin-kurtulus-yildonumu-2.jpghavzanin-kurtulus-yildonumu-3.jpghavzanin-kurtulus-yildonumu-5.jpg

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.