OLAN VATANDAŞA OLUYOR

OLAN VATANDAŞA OLUYOR

Büyükşehir Belediyesi`ne ortaksan Yüzde 40 indirimle 15 TL, değilsen 105 TL

A+A-

Büyükşehir Belediyesi doğalgaz dağıtım şirketleri hakkında yaptığı açıklamanın haberini 15 Ağustos 2015`de https://www.bafra55.net/buyuksehir-belediyesinden-dogal-gaz-dagitim-sirketi-aciklamasi-16618h.htm bu linkte sizlerle paylaştık. Haber dikkatimizi çekti ve Bafra Akmercan Doğalgaz Dağıtım Şirketi BölgeMüdürü Mustafa Sezen`le görüştük. Kendisine bu işin ayrıntısının ne olduğunu, sorunun nasıl çözüleceğini sorduk. 

“Bafra doğalgaz ihalesini 2010 Aralık ayında EPDK’ dan aldık. Akmercan Delta Genel Müdürü Yunus Kesgin, Bafra, Havza, Vezirköprü ve Ladik Belediyeleri  ile kazı-ruhsat ve yüzey kaplamaların yapımı ile ilgili Şubat 2011 tarihinde 4 ilçe Belediyesi ile çalışma protokolleri imzaladı. Akmercan Delta 2011’den 2014 yılı 30 Mart`a gelene kadar bütün belediye başkanları ile koordineli bir şekilde çalıştı. Şirketimiz altyapı çalışmalarını yapımını müteakip, İlçe Belediyeleri asfalt ve parke imalatlarını gerçekleştirmişler ve yüzey kaplama bedellerini  Belediyelere hakkediş şeklinde ödenmiştir.  

30 Mart 2014 tarihinden itibaren Bafra, Büyükşehir Belediyesi  ile Aykome kapsamına girdi. Şirketimiz Aykome Üst Kurul üyesi olarak aktif olarak çalışmalarda yer almıştır. 2015 yılı altyapı çalışmaları için Büyükşehir Belediyesi  05 Ocak 2015 tarihinde altyapı programına bağlı olarak, Mart ayı sonuna kadar ruhsat talebinde bulunmamızı talep etti. Akmercan Delta olarak, 2 Mart 2015 tarihinde Büyükşehir belediyesine ruhsat talebimizi dosya ile ilettik. Bu dosyanın içinde Büyükşehir Belediyesine ait olan yerleri protokol şartlarında İlçe Belediyelerinin yapacağına dair taahhütte vardı.

Ancak Büyükşehir Belediyesi ise İlçe belediyelerinin verdiği taahhütü kabul etmediğini, asfaltı ya kendimizin ya da Büyükşehir Belediyesinin Aykome fiyatından bedelinin ödememiz gerektiğini ifade etti. Aykome fiyatı ise şu anda 1 metre yeri kapatmak için Büyükşehirin fiyatı 105.75 TL dir.  Halbuki biz aynı yeri Bafra Belediyesi`ne 1 m² sini 20 TL'ye yaptırıyoruz.

Ayrıca Büyükşehir Belediyesi diğer doğalgaz dağıtım firmasına ise yüzde 40 indirim yaptığını Mustafa Yurt bey beyanat vermiş. Aynı gaz firmasıyla protokol yaptılar ortak oldukları gerekçesiyle. Ancak aynı gaz firmasına ortak olmayan diğer ilçe belediyeleri  İlkadım, Canik Ve Atakum Belediyeleri ne de aynı fiyattan ödeme yapıyor. Yani ortak olmadan da Büyükşehir Belediyesi protokol yapabilir. Akmercan Delta şirketi olarak Büyükşehir Belediyesinin mevcut gaz dağıtım şirketi ile yaptığı aynı fiyat ve şartlarla protokolü  imzalamaya hazır olduklarını belirtmiştir.   

Ayrıca EPDK, gerek Büyükşehir belediyelerine gerekse İçişleri Bakanlığı ve Sayıştay’a ilettiği yazıyla, asfalt bedellerinin yüksek tutulmamasını, aksi halde fazla ödeme yapılan bedellerin  vatandaşların ödeyeceği doğalgaz bedeline yansıyacağını belirterek,  asfalt bedellerinin düşük tutulmasını ve maliyetleri yansıtır düzeyde kalmasını talep etmiştir. 

  BAFRA HAVZA VEZİRKÖPRÜ LADİK KAZI RUHSAT KONUSU AÇIKLAMA

 20 Ağustos 2015                                                                                              

Akmercan Deltagaz Şirketi 2015 yılı doğalgaz yatırımları kapsamında Büyükşehire ait olan caddelerde kazı ruhsatı verilmediğinden çalışma yapamamaktadır.   

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Samsun İli,  Bafra, Havza, Vezirköprü ve Ladik ilçelerinden oluşan Doğalgaz Dağıtım Bölgesi ihalesini 09 Aralık 2010 tarihinde yapmış, ihaleyi kazanan Akmercan Delta Doğal Gaz Dağıtım San. ve Tic. A.Ş.’ne 12.04.2011 tarih ve DAG/3160-1/240 sayılı EPDK Kurul kararıyla, 30 (otuz) yıl süreyle doğal gaz faaliyetlerinde bulunmak üzere doğal gaz dağıtım lisansı vermiştir.  

Bölge halkının yıllarca bekleyen doğalgaz özlemine karşılık, öncelikle 4 İlçe Belediyeleri ile Kazı izni ve Üstyapı tahribi ve onarımı ile ilgili protokoller Şubat 2011 tarihinde imzalanmıştır.  2011 yılında dört ilçede başlayan doğalgaz yatırımları her yıl artarak devam etmiş, 450 km doğalgaz dağıtım hattı  ile 48.000 konut-daireye doğalgaz bağlantısı yapılarak konutların % 80’ ini doğalgaza kavuşturmuştur. “187” doğalgaz acil hattı ile 7/24 kesintisiz ve sürekli doğalgaz işletmeciliği hizmeti vererek 26 bine ulaşan aboneye hizmet eden Şirketimiz, bu yatırımları kendi öz sermayesiyle gerçekleştirmektedir. 

İlçe Belediyeleri doğalgaz altyapı çalışmaları biten yerlerin asfalt ve parke yama çalışmasını tamamlamışlar ve Şirketimiz de yüzey kaplama bedellerini İlçe belediyelerine hakediş şeklinde bugün de ödemektedir. Bu çalışmalarda yardım ve desteğini esirgemeyen kapsamımızda bulunan Bafra, Vezirköprü, Havza ve Ladik Belediyelerine ve mahalle muhtarlarımıza teşekkür ederiz. Çalışmalarımızın neticesinde oluşan güvenden dolayı Samsun’ a bağlı diğer ilçeler(Kavak, Ondokuz Mayıs, Alaçam, Yakakent vb.)  doğalgaz dağıtım işini Şirketimizin yapması için Şirketimize başvuruda bulunmuştur. 

Dağıtım lisansı sorumluluk alanımızda bulunan ilçeler, 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi kanunu çerçevesinde, 6360 sayılı kanun ile 31 Mart 2014 tarihinden sonra Samsun Büyükşehir Belediye sorumluluk sınırlarının İl sınırlarına genişlemesiyle altyapı çalışmaları koordinasyonu için AYKOME yönetmeliği kapsamına alınmıştır. Bu amaçla Şirketimiz AYKOME kurul üyesi olarak çalışmaya başlamış ve SBB Meclisinin 11.07.2014 tarih 14/237 sayılı kararı ile revize edilen AYKOME yönetmeliği hazırlıklarında görev alarak katkı sağlamıştır.

Şirketimiz 2014 ve 2015 yıllarında yapacağı altyapı yatırımları için SBB ait olan cadde/sokaklar için AYKOME yönetmelikleri kapsamında faaliyet göstermeye devam etmektedir. Bu amaçla 2015 yılı yatırımları için 03 Mart 2015 tarihli kazı-ruhsat başvurumuzda stabilize olan yerlere kazı ve çalışma izni verilmiş, asfalt/parke olan cadde/sokaklara ise verilmemiştir. SBB ‘ne 24 Mart 2015 tarihinde bu durum yazı ile iletilerek, vatandaşların mağdur olacağına dair yazımız ile bildirilmiş ve aynı zamanda Bafra, Havza ve Vezirköprü Belediyelerine 27.03.2015 tarihli yazımız ile bilgi verilerek (Mustafa Yurt tarafından) kazı ve çalışma izni verilmediği bildirilmiştir.

Aradaki geçen zaman zarfında SBB’ ne ait olan cadde/sokaklarda oturan doğalgaz kullanmak isteyen vatandaşlarımız, Şirketimize tekrar müracaatı ve Bafra Belediye Başkanımızın yoğun gayretleriyle SBB Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt, yüzey kaplamaların Şirketimiz tarafımızdan yapılacağı ve hukuki ve cezai yükümlülüğü üstlendiğimize dair yazılı taahhütte bulunmamız halinde kazı ve çalışma izni vereceğini belirtmiştir. Bu çerçevede 08 Temmuz 2015 tarihinde yazılı ruhsat talebimiz ile tüm taahhütler verilmiş olmasına rağmen, Mustafa Yurt 22 Temmuz 2015 tarihli cevabi yazı ile teminat mektubu talep etmiştir. Ardından 28 Temmuz 2015 tarihli yazımız ile teminat mektubu talebinin Aykome yönetmelikleri gereği (Madde 15.14 ve Madde 28.3) alınmayacağı belirtilerek yazımız Mustafa Yurt’a iletilmiş olup, halen yanıt beklenmektedir.

 

Görüleceği gibi Şirketimiz Üst Kurul üyesi olduğu Aykome’ nin yönetmelikleri gereği, yükümlülüklerini yerine getirmektedir. 2015 yılında SBB’ ne ait olan asfalt ve parke olan cadde/sokaklara Genel Sekreter Yard. Mustafa Yurt kazı ve çalışma izni vermemiştir. Dolayısıyla Aykome yönetmeliği gereği kazı ve çalışma izni verilmeyen yerlerde çalışma yapılamayacağı mevzuat gereği iken, Şirketimizin SBB’ ne ait olan cadde/sokakları tahrip ettiği ve yüzey kaplamaları yapmadığı gibi bir durumun söz konusu olmadığı ayan beyan ortadadır. Şu anda 2015 yılı doğalgaz altyapı programımız ilçe belediyelerine ait olan yerlerde devam etmekte olup, Vezirköprü ve Ladik ilçelerimizdeki çalışmalar tamamlanmış, Bafra ve Havza’ da ise devam etmektedir.

Ayrıca, 2014 yılında kazı ve çalışma izni verilen SBB’ ne ait olan cadde/sokakların yüzey kaplamaları, İlçe belediyeleri ile Şirketimiz arasında yapılan ve Aykome yönetmeliğine göre uygun olan, Kazı izni ve Üstyapı tahribi ve onarımı ile ilgili protokoller kapsamında İlçe belediyeleri tarafından yapılmış ve asfalt/parke bedelleri ilçe belediyelerine ödenmiştir. Görüleceği gibi Şirketimiz Aykome kurallarına göre SBB tarafından izin verilen cadde/sokaklar için kazı ruhsat bedelini ödeyerek çalışma yapmakta ve yüzey kaplamalarını yapan İlçe belediyelerine zemin tahrip bedellerini ödemektedir.

Bilindiği gibi doğalgaz altyapı çalışmaları 4646 sayılı Doğalgaz Piyasası Kanunu ve bu kanunla ilgili diğer kanunlar ve alt mevzuat ile düzenlenmiştir. 4646 sayılı Doğalgaz piyasası kanunu gereği Belediyelerin, Doğalgaz dağıtım şirketlerine % 10 ortaklığı kanun hükmüdür. Bu ortaklığa bağlı olarak aynı oranda doğalgaz dağıtım şirketlerinin yönetim ve denetim organlarında belediyeler temsil edildiğinden,  dolaylı olarak kamu hizmeti görmekte ve diğer altyapı kurumlarından temel olarak ayrılmaktadır. Aynı zamanda yine belediyeler kamu kurumu olarak ve ortaklık yönü ile müteselsilen 4646 sayılı doğalgaz kanunun muhatabıdır. Yurt genelinde tüm doğalgaz faaliyetlerini denetleyen ve düzenleyen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’ dır. Bu amaçla Şirketimiz düzenli olarak her an denetlenmekte ve faaliyetlerimiz izlenmekte ve kontrol edilmektedir. Bu amaçla EPDK tarafından gerek altyapı işi ve gerekse bunların kontrolü EPDK tarafından sahada bulundurduğu kontrol firmaları ile sürekli olarak takip edilmektedir. Böylelikle EPDK’ nın onayı ile projelendirilen doğalgaz dağıtım şebekesi yapımına ilişkin gerekli izin ve ruhsatların yönetmelikler çerçevesinde verilmesi, bu amacın dışında çalışma ruhsatı için farklı taleplerde bulunulmaması Şirketimizin EPDK ihale hükümlerine göre süreli yükümlülüklerimizin yerine getirilebilmesi için önem arz etmektedir.  

EPDK 10.02.2015 tarih ve 9728 sayılı yazısı ile  İçişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı,  Sayıştay ve Yurt genelinde bulunan Tüm Büyükşehir Belediye Başkanlıklarına,  zemin tahrip bedellerinin yatırım harcamaları dahilinde tarifeler yoluyla vatandaşlara yansıtıldığı ve söz konusu bedellerin fahiş düzeyde belirlenmemesi, maliyetleri yansıtır düzeyde belirlenmesi (kar amacı güdülmemesi) ve mümkün mertebe dar bir skala oluşturulmasının ve maliyetleri mümkün mertebe düşük tutmaya yönelik gerekli kolaylıkların uygun olacağına dair çok önemli bir yazı iletmiştir.   

SBB 1 m/tül asfalt bedeli için 105 TL talep ederken, aynı işi Bafra Belediyesi 1 m² asfalt bedeli için 20 TL’ ye yapmaktadır. Aynı zamanda SBB merkez ilçelerde hizmet eden (İlkadım, Canik ve Atakum) Gaz dağıtım şirketine aynı işi %40 indirimle yapmaktadır. Nitekim aynı doğalgaz firması, ortak olmamasına rağmen merkez ilçe belediyeleri ne de aynı bedeli ödemektedir.

Bizim talebimiz Samsun Büyükşehir Belediyesinin, Samgaz ile yaptığı protokol şartlarında ve fiyat olarak ta %40 indirimi Şirketimize de uygulamasıdır.

Sonuç olarak kamu hizmeti yapan Şirketimiz, Belediyeler tarafından mevzuatın uygulanmasına yönelik yaklaşım gösterilmesi ve geçen 4 yılda İlçe belediyeleri ile yaptığımız işbirliği ve koordinasyonun Samsun Büyükşehir Belediyesi ile de gerçekleştirmek suretiyle, kanun gereği Kamuya ve EPDK’ ya karşı doğalgaz altyapı sistemi yapımı ve aboneleri şebekeye bağlama taahhütlerini yerine getirebilmemiz için büyük önem arz etmektedir. Atanmışların seçilmiş Belediye Başkanlarımızı vatandaşlar nezdinde sıkıntıya sokacak davranışlarda bulunmasının ne kadar doğru olacağını kamuoyunun değerlendirmesine sunuyoruz.        

                                                                                                                                                                    Saygılarımızla,            

          AKMERCAN DELTA GAZ  

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum