Gürer: “Su kaynakları da elden gidiyor”

Gürer: “Su kaynakları da elden gidiyor”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım Orman ve Köy işleri Komisyonu toplantında söz olarak, su kaynaklarının özeleştirilmesinin yolunu açan maddenin tasarından geri çekilmesini istedi.

A+A-

Ömer Fethi Gürer ayrıca icra iflasla ilgili destekleme maddesinin de yeniden düzenlenmesini önerdi.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair kanun tasarısının, Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonunda başlayan görüşmelerine devam edildi. 

 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’un katıldığı toplantıda, komisyon üyesi ve CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sulama birliklerinin özelleştirilmesinin önünü açacak olan maddenin kaldırılmasını istedi. 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de sulama suyunun yeraltından elektrik enerjisiyle çıkarıldığını belirterek, yeni su kuyularının açılmasına izin verilmediğini, hasat döneminde elektrik parasını ödeyemeyen çiftçinin elektriğinin kesilerek susuz bırakıldığını anlattı. 

 

Aladağlar’dan çıkan suyun, Niğde’ye içme ve sulama suyu olarak getirilmesiyle ilgili projede, bu bölgedeki suyun sadece içme suyu olarak getirilmesi üzerinde durulduğunu ifade eden Ömer Fethi Gürer, “Bölgede zaten su yok. Olmayınca burada samimiyetle ortaya çıkan sonuç şu, bunu herkesin de görmesi gerekiyor: Mevcutta elimizde kullanabildiğimiz verimli su kaynaklarını özelleştirerek ek gelir sağlamak amaçlı devletin bir uygulama biçimi. Nasıl ki TEKEL'i sattı, SEKA'yı sattı, SÜMERBANK'ı sattıysa, şimdi de su kaynaklarını satarak bir dönem idare edelim mantığı bu, bunun başka hiçbir açıklaması yok. Burada bir özelleştirme var, buradaki sulama birliklerinin de bu madde geçtiği an sonu geliyor, o da bitiyor çünkü işe yarayan suyu özel sektör alırlar” dedi.

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Özelleşecek suyla ilgili düzenlemede su kaynağının verimli, yeterli olduğu, getirisi olan, tahsilatı kolay, tarla başına saati koyduğunuzda iştah kabartan yerlerde özel sektör Devreye girecek, Yoksa gidip de Van'daki yeri kimse özelleştirme için gelip almaz, su tahsil edemeyeceğini o da biliyor” ifadelerini kullandı. 

 

İlgili maddenin yeniden düzenlenmesini ve icra iflas ve desteklemeden kesinti maddelerinin de geri çekilmesini isteyen Ömer Fethi Gürer, “Çünkü özel sektörün iştahı kabarsın diye bir de desteklemeden kesinti koyuyorsunuz. Verdiğiniz desteklemenin -çünkü Naci Bey bu işi seviyor, Maliye Bakanımızın kulağı çınlasın- yüzde kaçını da bu yolla geri tahsil edecek, herhâlde onu da hesaplamıştır diye düşünüyorum çünkü bu madde öyle bir madde, onun alanına da giriyor. Onun için, bu maddeyi gelin çekin, maddede düzenlemeler yapılarak bu özelleştirme, su birliklerinin yok edilmesi ve icra iflasla ilgili destekleme maddesini de ortadan çekerek yeni düzenlemeyle maddeyi getirin, daha doğru yaparsınız” şeklinde konuştu.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.