GÖKDER 7000 TIBBI VE AROMATİK BİTKİ FİDESİ DAĞITTI

GÖKDER 7000 TIBBI VE AROMATİK BİTKİ FİDESİ DAĞITTI

Örnek, Ekolojik Köy Gökçeağaç Projesi kapsamında yürütülen çalışmaların bir ayağı olarak Bafra Kalkınma Kurulunda Tarım alanında alınan kararla,

A+A-

 GÖKDER aracılığı ile Gökçeağaçlılara 7000 adet tıbbi ve aromatik bitki fidesi dağıtımı yapıldı.

Dağıtılan aromatik bitkilerin içinde; Ekinezya, Ada Çayı, İzmir Kekiği, Anadolu Adaçayı gibi türler bulunuyor. Aile başı her çeşitten ortalama 20-30 fide verildi. Bafra Belediyesinin katkıları ile Yalovadan getirilen fideler 21 Mayıs 2015 Perşembe günü GÖKDER dernek binası önünde Gökçeağaçlılara dağıtıldı. 

GÖKÇEAĞAÇ’IN ADAÇAYI, RİZE’NİN ÇAYINA ALTERNATİF OLACAK

 

     GÖKDER Başkanı Turgut DEMİR konu hakkında şu bilgileri verdi. Burada amaç doğal ilaç ve baharat olan bu bitkilerin köyde yaygınlaşması ve tohumu ile çoğaltılarak gelecek yıllarda ekonomik bir ürün olmalarının sağlanması. Aynı zamanda doğal antibiyotik olan bu bitkiler ile kısmen yörede sürdürülen ekolojik yaşamı ve yörenin insanını GDO lu besinlerden korumak istiyoruz.  Bu bitki ürünlerinin baharatçılarda sadece 1 gramı 10 kuruş yani 50 gr lık bir paket anadolu Adaçayı alsanız 5 TL vereceksiniz. Biz istiyoruz ki bu ürünleri Gökçeağaçlı tanısın önce bahçesinde 20-30 kök amatörce yetiştirsin nasıl yetişiyor üretimini öğrensin bu sırada da kendiside şifa kaynağı olarak yararlansın sonra ki yıllarda ticaretini de yapsın. 1 kg ürün için 100 TL gibi rakamlar da para kazanma şansını yakalasın.  Neden Gökçeağaç'ın Adaçayı bir kaç yıl sonra Rize'nin çayına alternatif olmasın. İlerleyen zaman içerisinde dernek olarak bu ürünlerin ticari olarak değerlendirilmesi hususunda da  gereken çabayı sarf edeceğiz.''dedi.

     Başkan, Turgut DEMİR sözlerine;'' devam eden örnek köy projemizde elini taşın altına koyan ve  bizleri fidan dağıtımında da yanlız bırakmayan Ziraat Mühendisimiz Esra Deniz KARAGÖL hanımefendi,  tarihçi Haydar AKSU beyefendi ve fide temini konusunda destek veren Bafra Belediyesi ile Bafra Kalkınma Kuruluna GÖKDER olarak teşekkür ederiz'' şeklinde devam etti. Dernek tarafından köylüye bu bitkilerin yetiştirilmesi, bitkilerden yararlanılması ve üretimi ile pazarlanması hakkında da seminerler verileceği ifade edildi.

Dağıtılacak bitkilerin kullanım alanları ve faydaları ise şu şekilde;

Ekinezya Bitkisinin Faydaları: Soğuk algınlığına karşı iyi gelir Ekinezya çayının antiseptik özelliği vardır Boğaz ağrısına iyi gelir Kuru öksürüğü geçirir Boğaz şişkinliğini alır Kas ve eklem ağrılarına iyi gelir Kansere karşı korunma amacıyla kullanılır Basur tedavisinde kullanılır Ateş düşürücüdür Orta dereceli enfeksiyonların tedavisinde kullanılır Bağışıklık sistemini güçlendirir İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı kullanılır. Saman nezlesine iyi gelir. Migren nedeniyle oluşan baş ağrısını hafifletir. Alerji belirtilerini hafifletir.

Ada Çayı Bitkisinin Faydaları:Keskin, hatta acı tadıyla adaçayı, belki tadından çok hoşlanacağınız bir çay olmayabilir ancak yüzyıllardır pek çok sağlık sorununa karşı etkili bir çözüm olarak geleneksel olarak kullanılmaktadır. Ayrıca bir kaç damla limon ve 1 çay kaşığı balla tadını değiştirmeniz mümkün. Antioksidan bakımından zengin olan adaçayı soğuk algınlığına iyi gelir. Ağız gargarası olarak kullanıldığında dişlerin beyazlamasına yardımcı olur ve enfeksiyon önleyici özelliği diş eti hastalıklarına iyi gelir. Adaçayıyla hazırlayacağınız yüz yıkama suyu, sivilceye yatkın cildi sakinleştirir ve sivilce oluşumunu azaltır. Adaçayı ve Kullanım Alanları Soğuk Algınlığı: Hasta olduğumuzda normalden daha çok sıvı almaya ihtiyaç duyarız. Adaçayı, bu sıvı ihtiyacını karşılamak için sağlıklı bir alternatif olarak kullanılabilir. C vitamini ve antioksidan içeren adaçayı bağışıklık sistemini güçlendirerek, özellikle bulaşıcı hastalıkların daha çok görüldüğü kış aylarında koruma sağlar. Boğaz ağrısına karşı bir miktar bal eklediğiniz sıcak adaçayını kullanabilirsiniz.

Kekik Bitkisinin Faydaları:– Öksürük ve bronşit gibi solunum yoluyla ilgili hastalıklarda yaygın olarak kullanılır. – Kekik suyu ve kekik yağı, harici olarak cilt yüzeyine uygulandığında mantar gibi hastalıkların tedavisinde yardımcı olur. – Kekik suyuyla düzenli olarak ağız çalkalamak, ağızda bulunan bakteri sayısını azalttığı için, diş ve diş eti hastalıklarını önlemektedir. – Antioksidan etkisi bulunan vitaminler açısından zengin olan kekik suyu, toksinlerin vücuttan daha hızlı atılmasını sağlayarak, çeşitli hastalıklara karşı vücudun direncini arttırır. – Kekikte bulunan “Thymol” adlı bileşiğin, anti-aging (yaşlanmaya karşı etkili) özellikleri olduğu bilinmektedir. Bu bileşen hücre yenilenmesine yardımcı olarak, organların fonksiyonlarını geliştirir. – Hemoroid hastalarında ağrıları şiddetlendiren kabızlığı önlemek için önerilir. Yüksek lif içeriği ile gaz ve şişkinlik gibi sindirime bağlı sorunların tedavisinde kullanılır. 6015_kekik – Kasılmaları azaltan kekik, regl döneminde yaşanan ağrıları hafifletmek için kullanılabilir. – Böcek ısırığı, egzama ve diğer nedenlerle oluşan inatçı kaşıntılar için kekik suyu gelmektedir. – Antiseptik ve mikropları önleyici özelliği bulunan kekik suyu, sivilce ve akne tedavisinde kullanılır. – Salgı bezlerinin düzenli çalışmasını sağlar. – İdrar söktürücü özelliği bulunmaktadır. – Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardım eder. – Çocuklarda görülen kansızlığı giderir. – Cinsel isteği arttırıcı özelliği bulunmaktadır. – Kandaki şeker miktarını azaltmaktadır. – Ağız kokusunu giderici özelliğinden dolayı çokça kullanılmaktadır. – Kilo vermede yardımcı olmaktadır.

Anadolu Ada Çayı Bitkisinin Faydaları:Antiseptik özelliğinden dolayı diş eti, damak, ağız ve boğaz iltihablarında etkilidir. Taşıdığı uçucu bileşiklerden dolayı solunum sistemini rahatlatmada destekleyicidir. Adaçayı yağının antispazmodik etkisinden dolayı adet sancılarının ve mide kramplarının tedavisinde yardımcıdır. Adaçayı terlemeyi bastırır bu nedenle gece terlemesi, sıcak basması ve menopoz dönemindeki belirtileri hafifletmede yararlıdır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.