Eski Bafra Karpuzu Geri Geldi

Eski Bafra Karpuzu Geri Geldi

Bafra Ovası’nda iyi tarım uygulamaları sonucunda meşhur Bafra karpuzu eski tadını yakaladı.

A+A-

Bafra Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Bilgiç, üreticilerin karpuzu pahalıya mal ettiklerini ancak ucuza sattıklarını belirterek, “Üretici mağdur oldu ama tüketici Bafra karpuzunu şeker gibi doya doya yedi” dedi. 
Bafra karpuzunun has tadını yakaladıklarını ama sıkıntılarının devam ettiğini söyleyen Bilgiç, “Bafra karpuzunu pahalıya mal ettik ancak ucuza sattık. Nakliye yüksek olduğu için tüketiciye ucuz karpuz yansımıyor” diye konuştu. 
Bafra karpuzunda geçen yıllara bakarak erken kesimi yasakladıklarını ifade eden Mehmet Bilgiç, 
“Önceki yıllarda İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Hal Müdürlüğü ve Sebzeciler Birliği olarak bir komisyon oluşturduk erken karpuz kesimini engelledik. Üreticiler artık erken kesim yapmıyor. Ovada iyi tarım yaparak tat olayını yakaladık. Bafra karpuzu normalde 7. ayın 20’si ile 25’inde çıkıyordu. Bu yıl örtü yaptığımız için 7. ayın başında çıktı. Bu erkencilik nedeniyle Adana karpuzuyla çarpıştı. Karpuz para etmediği için üretici mağdur oldu ama tüketici Bafra karpuzunu şeker gibi doya doya yedi. Şu anda da Bafra’dan 100 ila 150 arası araç çıkışı var. Bafra’da karpuz ekim alanı 40 bin dönüm civarında. Önümüzdeki yıllarda üreticimiz hak ettiğini kazanacaktır. Artık Bafra’nın has karpuzundan taviz vermeyeceğiz. Bafra’nın Karatay dediğimiz karpuzunu da önümüzdeki yıl Türkiye tadacak. Eski has özlemi geri getireceğiz” şeklinde konuştu. 
Karpuzun 20-25 kuruş civarında olduğunu söyleyen hal komisyoncusu Cemal Karafazlı, “Şu anda karpuza talep Karadeniz Bölgesi’nden geliyor. Hava sıcaklığının fazla olması nedeniyle üreticiler biraz paniğe kapıldı. Bu nedenle karpuzu bir an önce elden çıkartmak için üreticiler tarladan kaldırmak istedi. Bir hafta önceye kadar sevkiyatlar çok hızlıydı. Şu anda sevkiyatlar yavaşladı ve fiyatlarda yerini bulmaya başladı” diye konuştu.
Bu sene beklentilerinin gerçekleşmediğini söyleyen üretici Tümer Yüksel, “Karpuzumuz çok kaliteli. Satışlar iyi ama fiyatlar düşük. Üretici ezildi. Kaliteli ürün alabilmek için çok ciddi bir şekilde masraf ettik. İlaçlaması olsun, dezenfektesi olsun, örtüsünü çektik, damlamasını yaptık, işçiliğini yaptık, rekolteyi yakaladık, tonajı aldık ama Adana karpuzuyla çarpıştığımız için fiyatlar düşük oldu. Bu da bizi mağdur etti. Bundan sonra fiyatlar iyi olabilir. Son tüketiciye hiç sıkıntı yok. Sıkıntı Bafra Hali’ndeki karpuzunun Adana’daki son mahsule denk gelmesi nedeniyle çarpıştık. Yoksa satışlarla ilgili bir sorunumuz yok” şeklinde konuştu. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.