Esra Deniz KARAGÖL

Esra Deniz KARAGÖL

ENDÜSTRİ 4.0 İZLENİMLERİ

A+A-

Geçen ayın ilk haftası İzmir’de Endüstri 4.0 konferansına katıldım. Endüstri 4.0 dördüncü sanayi devrimi anlamına gelmekte ve henüz çok yeni, terim olarak ilk defa 2011 yılında Hannover Fuarı'nda kullanıldı İlk sanayi devrimi su ve buhar gücü ile üretim mekanizmasının üzerine kurulurken, onu ikinci sanayi devrimi olan elektrik enerjisi yardımı izledi. Daha sonrasında üçüncü sanayi devrimi olan dijital devrim gerçekleşerek elektronik kullanımı arttı. Şimdi ise Endüstri 4.0 sahnede. Evet sevgili dünyalılar, belirli bir ekonomik değere sahip canlı-cansız her nesnenin, internete bağlanarak diğer objelerle iletişim ve etkileşim haline geçeceği ve böylelikle akıllanacağı “Nesnelerin İnterneti” devrimine hoşgeldiniz.

İngiltere’yi dünya imparatorluğuna taşıyan üç önemli adım: 1784 buharın enerjide kullanımı, 1870 elektriğin devrelerde kullanımı, 1969 elektronik IT dünyasına geçiş. 2000 li yıllara ise Çin merkezli üretim hamlesi damgasını vuruyor. Doğunun işgücü koşulları ile rekabet edemeyeceğinin farkına varan batı Endüstri 4.0 ile üretimde büyümeyi hedefliyor.

Bu sanayi devriminden üç beklenti var.1-Pazara çıkış hızlanacak doğunun taklit şansı kalmayacak. 2-Flexibility, aynı hatlar farklı beklentilere cevap verebilecek. 3-Ucuz enerji ile üretim yapabilmek için robotlar devreye sokulacak.

Bu gelişmelerle üretim tesisleri; makinelerini, depo sistemlerini, araç-gereçlerini küresel ağlara dönüştürecekler. Üretimde akıllı cihazlar birbirleri ile gerçek zamanlı etkileşim kurarak daha verimli halde çalışacaklar. Böylece ürün geliştirme aşamasında; tasarımdan gerekli malzeme kullanımına, pazarlamadan sevkiyata birçok süreçte daha şeffaf ve birbirine bağlı bir sistem kurulacak. Birbiriyle konuşan, bağlantılı makineler ürünün kalite kontrolünü yapıp üretim sürecindeki hataları daha hızlı tespit etmeyi sağlayacak .Tüm bu sürecin yönetildiği akıllı fabrikalarda büyük veri analiziyle seri üretim havzalarına dönüştürülmüş dev fabrikalar geliştirilecek. Bütün nesnelerin, robotların birbiri ile internet bağlantısının bulunduğu, bütün talimatların gözlüklerden geçtiği, bilgilerin minicik noktasal BIT lere yüklendiği ultra siber bir alem öngörülen. Konferanstan öğrendiğime göre gelecek 10 ila 20 yıl içinde Endüstri 4.0 devrimi tamamlanmış olacak.

Endüstri 4.0 ile ciroda %2-3, istihdamda ise %6 artış öngörülüyor. Dezavantajı az eğitimli insanların bu %6 lık dilim içinde kendilerine yer bulmaları güç gözüküyor olması. Gelecek dört yıl içinde şu anda adını bilemediğimiz 16 civarında yeni meslek dalları oluşacağını öğreniyoruz. Mesela hata yapmayı azaltıcı ve önleyici sistem mühendisliği gibi.

Türkiye Endüstri 4.0 da yok. Henüz sadece 2 yıl kaybedildiği için Türkiye için geç olmadığını söyledi konuşmacı.

İnsan düşünmeden edemiyor. İnternetin çevremizdeki her şey (big data ve şeyler) ile temasa geçtiği, makineler arası iletişimin başladığı, insanoğlunun yaptığı işleri devralarak neredeyse tüm üretim süreçlerini tek başına yönetmeye aday makinelerin (robotların) dönemine işaret eden bu süreçle insansız bir endüstrinin kapılarını mı aralıyoruz?

Bir taraftan tüm dünyada istihdama çare olması için yeniden üretime dönüş trendi var. Diğer tarafta ise Endüstri 4.0 ile az eğitimli insanların istihdam sorunu. Örneğin güçlü sanayisi ile Almanya

4.0 sürecinden galip çıkmak için büyük çaba harcıyor. ABD’li yazılımcı devleriyle kıyasıya mücadele yaşanıyor. Bu mücadelede ülkeler arasındaki denge nasıl sağlanacak? Sürecin devrim niteliğindeki ekonomik ve sosyal dönüşümlerinin yansımaları neler olacak? Ekoloji ve insan bu rönasansın neresinde? Hep birlikte göreceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.