EMZİRME HAFTASI

EMZİRME HAFTASI

Emzirmenin ve anne sütünün önemine dikkat çekmek için ülkemizde 1-7 Ekim tarihleri arası emzirme haftası olarak kutlanıyor.

A+A-

          Yenidoğan bir Bebek için en iyi gıda tek başına anne sütüdür. Yaşamın ilk 6 ayı boyunca, başka hiçbir ek gıda gerekmeksizin, anne sütü bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli oluyor. Bu dönemde bebeğe ek olarak verilmesi gereken tek destek ise D vitaminidir. Anne sütünde inek sütünde bulunmayan ve laboratuvarda üretilmesi mümkün olmayan 100’den fazla bileşen bulunur. Buna ek olarak formül mamalardan (kutu veya şişe mamalar) farklı olarak, anne sütünün içeriği, bebeğin sürekli değişen ihtiyaçlarını karşılamak için sürekli değişir ve yenilenir. Örneğin; anne sütünün sabah saatlerindeki bileşimi akşamüzeri bileşiminden, bebeğin birinci ayındaki bileşimi yedinci ayınkinden farklı olur. Ayrıca prematüre bir Bebek için olan anne sütü bileşimi, zamanında doğan bir Bebek için olandan farklılıklar gösterir. 
Anne sütü bebeğin hassas ve halen gelişmekte olan sindirim sistemi için de eşsiz bir besindir. Anne sütündeki protein ve yağ, inek sütündeki protein ve yağa göre daha rahat sindirilir. Genel olarak anne sütü ile beslenen bebeklerde ishal veya kabızlık gibi problemlerin görülme sıklığı çok azdır. Sadece anne sütü verilirken oluşan özel barsak florası bebekleri enfeksiyonlardan ve ishallerden korur.
Anne sütü alan bebeklerde ilk 6 aylık dönemde de, sonraki ek besin döneminde de gıda alerjilerine, mama ile beslenen bebeklere oranla daha az rastlanır 
Anne sütündeki kalsiyum ve demir, inek sütü bazlı mamalara göre daha iyi emilir bu nedenle demir eksikliği anemisi daha az görülür. 
Cildi olumlu yönde etkiler ve daha az pişik görülür.
Anne sütü bebeği çeşitli hastalıklardan koruyan bağışıklık maddelerini  bebeğe vererek bağışıklık sistemini güçlendirir. Kulak iltihabı, soğuk algınlığı gibi hastalıklara daha az rastlandığı gibi, hastaneye yatmayı gerektirecek mikrobik hastalıklar da bu bebeklerde daha az görülür. Anne sütü alan bebeklerde  ileriki yaşlarda  alerji, aşırı kilo alımı, şeker hastalığı, kanser, multipl skleroz gibi sinir sistemi hastalıkları, damar tıkanıklığı, alkol bağımlılığı, diş çürükleri gibi rahatsızlıklara daha az rastlanıyor.
Anne sütünün  bebek üzerindeki olumlu etkilerinin yanı sıra emzirmek ayrıca  kadınları da bazı hastalıklardan korur. Emziren annelerde meme, rahim ve yumurtalık  kanserleri daha az görülür ,kemik yoğunluğunu artırır  kemik erimesi ve kırık görülme sıklığı azalır. Öte yandan emzirme, doğum sonrası anne rahminin eski haline dönmesini hızlandırarak kanamaları azaltır ;anne sütü ile bebeğin beslenmesi  annenin  daha fazla kalori yakmasını sağlayarak eski kilosuna dönme süresini hızlandırır ve doğum sonrası ruhsal sıkıntılar ise daha nadir görülür.

Eğer anne ya da bebeğin hastanede yatması, annenin işe başlaması gibi  anne ve bebeğin ayrı kalmasını gerektirecek bir durum varsa anne sütünün kesilmemesi için anne sütü  elle ya da pompayla sağılabilir. Sağılan süt, oda ısısında 3 saat, buzdolabında 3 gün, derin dondurucuda 3 ay boyunca saklanabilir.

 Dünya Sağlık Örgütü, ek gıdalarla birlikte olmak koşuluyla anne sütünün 2 yaşa kadar devam edilmesini öneriyor.
 

Sağlıklı nesiller, mutlu yarınlar için bebeğinize anne sütü veriniz. Anne sütü almak her bebeğin hakkıdır. Onu bu haktan mahrum etmeyiniz.

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.