EMENLİ MAHALLESİ MERASI ZENGİN BİRKİ ÖRTÜLERİYE DOLU

EMENLİ MAHALLESİ MERASI ZENGİN BİRKİ ÖRTÜLERİYE DOLU

Bafra Kaymakamı Halis Arslan’ın önderliğinde 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Tarla bitkiler bölüm başkanı Prof. Dr. İlknur Ayan,

A+A-

Tarla bitkiler başkan yardımcısı Doç. Dr. Ferat Uzun, Araştırma görevlisi Mehmet Can, ilçe tarım müdürü Ahmet Dursun, orman işletme müdürü Ahmet Ulukan, ağaçlandırma ve muhafaza şefi Özgür Kılıç’ın katılımlarıyla Emenli mahallesi sınırları içerisinde bulunan 780 dönümlük mera ıslah alanın da ortaklaşa bir dizi inceleme yapıldı.

Bafra Kaymakamı Halis Arslan ve beraberindeki misafirler ilk öncelikle mera da kısa bir incelemede bulunarak ,meranın işleyiş konusunda karşılıklı bilgi alış verişinde bulundular.

Karşılıklı yapılan konuşmalarda ise; mera ıslah yerinde bulunan gogoların kökünden temizlendiğini görüyoruz. Ama bu arada süsenlerin de temizlenmesi gerekmektedir. Mera fiziki olarak güzel. Erken dönemde meraya koyun süresi salındığında ise burada bulunan dikenler azalacaktır. Her otlatma sonrasında mutlaka temizlik yapılmalıdır. Şuanda boğa dikeni, kara çalı ve çakır dikenleri  bulunmaktadır. Bunların da temizlenmesi içinde tamburlu biçme makinası gerekmektedir. Bu 78 hektara toplamda ilçe tarım müdürlüğünün tahlillerine göre 51 ton gübre atılmıştır. Tabii ki devlet elinden geldiği desteği gösterirken emenli mahalle sakinlerinin de meraya sahip çıkmaları gerekmektedir. Merada yeteri kadar zengin bitki örtüsü bulunmaktadır. Hiçbir yerde bulunmayan ve zor şekilde yetişen bitki örtüsünü görmekteyiz.  Orman işletmesi müdürlüğü ise Bafra’da  ilk defa bir merada geniş çaplı bir çalışma yapacaktır. Çalışmalar içerisinde hayvanlar için 3 tane yalak, 7 adet kaşınma kazığı, doğal gölgelik için ağaçlandırma olacaktır. Mahalleli  ve devlet işbirliği ile yapılacak olan merada mahalle sakinlerince taban patlatma yapmaları gerekmektedir. Ayrıca mahallede bulunan mera yönetimi birliğindekilere de seminerler verilecek ve eğitime tabii tutulmaları gerekmektedir. Ayrıca bir görevde DSİ’ne düştüğü görüldü. Mera ile kanal arasında zamanında bırakılan toprağın tümsek bir şekilde olması nedeniyle acilen toprağın alınması gerekiyor. Birde kanal ağzının kapalı olması nedeniyle kanal da su gidemediğinden dolayı meraya aktığı görülmüş olup bir an önce kanalın ağzının açılması gerekmektedir.

Emenli mahallesi muhtarı Mehmet Kaya mahalle sakinleri adına bir konuşma yaparak; ilk öncelikle Kaymakamımız Halis Arslan’a teşekkür ediyorum. Mahalleler de olan eksikleri görüp yerinde analiz yapıp sorunlarımıza çare oluyor. Mahallemizin bir mera sorunu vardı. Geçtiğimiz günlerde mahallemize gelerek ne gerekiyorsa devlet – mahalleli işbirliği ile imece usulüyle yardımcı olacağını söylediğinde biz her zaman hazırız dedik. İlk öncelikle merada bulunan gogolar kökünden söküldü. Şimde ise Kaymakamımızın önderliğinde 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesinden hocalarımız, İlçe Tarım Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü ve DSİ yetkililerin mahallemizde bulunmaları bizleri oldukça sevindirdi. Tabii ki bizler mera birliği yönetimi olarak ta bizlere düşen ne görev varsa yapmaya hazırız dedi.   

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.