DÜNYA LENFOMA GÜNÜ‏

DÜNYA LENFOMA GÜNÜ‏

Lenfoma’ya toplumun dikkatini çekmek ve bilgilendirmek amacıyla 15 Eylül Dünya Lenfoma Günü ilan edilmiştir. Lenfoma, lenf sisteminden kaynaklanan kanserlerin ortak adıdır.

A+A-

Lenfoma çok çeşitli alt tiplerden oluşan, çok farklı davranış özellikleri gösterebilen bir hastalık grubudur. Birçoğunda doğru tanı ve güncel tedavi uygulamaları ile hastalıksız ve uzun süreli yaşam şansı mevcuttur.

35 türü bulunan lenfoma, hem çocuklarda hem de erişkinlerde görülebilen bir hastalıktır. Lenfomanın sebebi tam olarak bilinmemekle beraber; bağışıklık sistemini zayıflatan durumlardır. Bazı kimyasal maddelere (böcek öldürücü ilaçlar, boyalar, tarım ilaçları..) maruz kalmak, belirli bazı virüslerden kaynaklanan hastalıklar lenfomaya yol açabilen risk faktörleri arasında yer almaktadır. Lenfatik ve immun sistem, vücudun enfeksiyonlara karşı mücadele etmesini sağlayan sistemlerin içinde yer alır. Lenfatik sistemde lenf bezeleri denilen boyun, koltuk altı, kasık bölgelerimizde normalde erişkinlerde genellikle ele gelmeyen küçük yapılar vardır. Ayrıca lenfatik sisteme dahil olan organlar vardır. Bunlar bademcikler, dalak, karaciğer, kemik iliği ve göğüs boşluğumuzda bulunan ve çocuklukta aktif olan bir organ timusdur. Ayrıca mide, ince barsak ve cildimiz katmanları arasında bu lenfatik yapılar yer almaktadır. Hastalık ,bu lenfatik yapılardaki normal hücrelerin yerinde anormal şekil, ya da hızlı bölünme özellikleri olan hücrelerin ortaya çıkması ile gelişmektedir. Bu hücreler ayrıca dalağa, karaciğer ve kemik iliğine yayılma özelliği gösterebilmektedir.

    Hastalık,  çoğu zaman boyun bölgesinde, koltuk altında veya kasıklarda oluşan ağrısız bezeler, gece terlemesi, sebebi bilinmeyen ve düşmeyen ateş gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.

  Erken teşhis ile tedavisi mümkün olan bir hastalık olduğu halde geç kalınırsa kısa süre içinde ölümcül hale gelebilir. Hayatımıza giren kanserojen maddelerin azaltılması ve kanser bulgularının bilinmesiyle erken tedavinin başlatılması büyük önem arz etmektedir.

Sağlıklı Günler Dileğiyle..

Dr. Aytaç AKIN                Bafra Sağlık Müdürü

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.