DİJİTAL AYIP

DİJİTAL AYIP

'Phubber'laştıramadıklarımızdan mısınız?

A+A-
Eğer öyleyseniz, sevindim. 
Siz birine bir şey anlatırken karşı tarafın telefonu ile ilgilenmesi hiç hoş gelmiyor değil mi? Bırakın siz bir şey anlatırken ilgilenmesini, aynı masada sizinle iletişime geçmektense neler paylaşılmış diye kontrol ediyor olması bile oldukça sinir bozucu. İhmal edildiğinizi, önemsenmediğinizi ya da yetersiz hissediyor olabilirsiniz. Emin olun hata sizde değil. FOMO, (fear of missing out, bir şeylerden haberdar olmama korkusu) terimini belki daha önce duymuşsunuzdur. Gelişmeleri kaçırmak o kadar korkutucu hale geliyor ki, o telefon o elden düşmüyor. Uygulamadan uygulamaya atlanıyor. Sabah gözünü açan e-postalarını, bütün sosyal medya hesaplarını, mesajlarını daha kendine gelmemişken kontrol etmeye başlıyor. Sabah bu şekilde açılan gözler, uykuya dalarken de bu şekilde kapanıyor.
 
FOMO bir de phubbing ile birleşince işler iyice karışıyor. Phubbing, phone ve snubbing kelimelerinden türetilmiş bir terim. "Snub" hiçe saymak, küçümsemek anlamına geliyor. Türkçe karşılığı iki kişiden birinin elindeki telefon ve sosyal medya ile ilgilenmesi, karşısındaki ile ilgilenmemesi terbiyesizliği olarak verilebilir. "Çağın hastalığı" tahtını bu iki terim paylaşıyor. Aile yemeklerinde, arkadaş buluşmalarında, sevgilinizle beraberken, toplantılarda ve hatta ilerlemeyen trafikte. Kısacası her yerde herkesin elinde bir telefon var artık. O gözler hep akıllı telefonların ekranına kilitli durumda. Telefonlar çantada değil, masa üstünde gözün görebileceği yerde duruyor. İki taraftan biri diğerini dinlerken göz ucuyla kontrol ediyor, herhangi bir şey geldiyse konuşmanın bitmesi beklenmeden kontrol ediliyor. Gelen bir şey yoksa da sosyal medya hesaplarına mutlaka bir göz atılıyor. Düşük pil uyarısı geldiği ya da telefon çekmediği an bir korku yayılıyor insanın içine. Bu korku birileri ararsa ulaşamayacak diye değil, telefondan ve sosyal medyadan uzak kalmak zorunda olacağını bilmekten kaynaklanıyor.
Phubbing "terbiyesizlik" olarak nitelendiriliyor çünkü phubberlar karşılarındaki insanlara ve kendilerine ayırdıkları zaman ve ilgiye saygı göstermiyorlar. Mesela size servis eden bir garsona kafanızı kaldırıp teşekkür etmeniz gerekirken, siz gözlerinizi ve ilginizi telefon ekranından ayırmıyorsunuz ya da arkadaşınız size bir şeyler anlatmaya, sizinle bir şeyler paylaşmaya çalışıyor ama siz telefonunun ekranına bakıp gülümsüyorsunuz. Biraz empati kuracak olursanız bu hareketlerin sizin de hoşunuza gitmeyeceğini fark edeceksiniz.
 
Biriyle vakit geçirmek için bir araya geldiğinizde aslında sadece masada ikinizin olmadığını fark etmeniz uzun sürmeyecektir. Bu sanal gerçeklik insanları o kadar ele geçirdi ki, arkadaş grupları bir araya geldiğinde inanın bana WhatsApp gibi mesajlaşma programları aracılığı ile konuşmaya devam etseler daha etkili bir iletişim ortaya çıkabilir. "Biz zamanı" diye bir şey kalmadı desem pek de abartmış olmam. Aile ya da arkadaşlarla yaşanan iletişim ve paylaşım kalitesi her geçen gün düşüyor. İnsanlar sosyal medyada o kadar çok kayboluyor ki, anı yaşayamıyorlar. Bu yüzden o andan çok keyif de alamıyorlar. Akıllı telefonlarına daha da tutunuyorlar. Bir tür kısır döngü haline geliyor bu da. Gittikçe bağımlı hale geliniyor. Evet, sosyal medya oldukça yararlı bir şey ve hayatımızda çok büyük bir yeri var ama vitaminin bile fazlası sağlık için zararlı.
Phubbing'in önüne geçebilmek adına bir kampanya başlatıldı. Cep telefonların insanlar arasındaki iletişime olan kötü etkilerinin önüne geçebilmek ve bu akımı durdurabilmek için başlatılan bu kampanya, insanları karşısındaki insana saygı duymaya ve cep telefonlarını arka planda bırakmaya itmek için uğraşıyor. Gençlerin rol modellerini yani ünlüleri de bu konuda daha duyarlı olmaya davet eden bu kampanya yurtdışında daha aktif yürütülüyor. Daha sağlıklı ve kaliteli iletişimler kurabilmek adına bu tarz bir karşı çıkışın ülkemizde de yaygınlaşması gerekiyor. 
Kaynak:radikal.com.tr

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.