DAİRE ALIRKEN SÖZLEŞMELERİNİZİ ÇOK NET YAPIN!

DAİRE ALIRKEN SÖZLEŞMELERİNİZİ ÇOK NET YAPIN!

Osmanlı Grup İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Göre, Barış FM’e konuk oldu. İnşaat sektöründe merak edilenleri cevaplandıran Göre, bir dairenin maliyeti, inşaat sektörünün hızla yükselişi, sektördeki durulmanın piyasaları nasıl etkilediğini anlattı.

A+A-

İnşaat sektörü 800 kalemi çalıştıran büyük bir lokomotif

94 yılından bu yana sektörün farklı alanlarında çalışarak inşaatın tozunu yuttuğunu anlatan Göre; ‘’2002 yılından önce yapılan konutlar özellikle yurt dışından gelen vatandaşlara satılırdı. Fakat 2002’den sonra faizlerin düşmesi ve mortgage konut kredisiyle zaten çok fazla talebi olan bu sektörü daha da hızlandırdı. İnsanlar kiralara verdiği paralarla uzun vadede ve düşük faizlerle daire sahibi oldu. Sektör, 800 kalemi çalıştıran büyük bir lokomotif. Devlet sektörü canlı tutmak amacıyla KDV iadesi aldı. Şuanda kredilerin yüksek olması daire satışlarını düşürdü hatta bazı yerlerde durdurdu. İnşaat yapan firma sayısının çoğalması da talebin üzerinde inşaat yapıldı algısı oluşturdu. Dolayısıyla piyasanın lokomotifi çünkü inşaat sektöründen başka piyasayı hareketlendirecek bir üretimimizin olmaması ekonomiyi zor duruma sokuyor. Mesela Almanya’da 300 inşaat firması varsa bizde ise 300 bin inşaat firması var. Neden çünkü Almanya’nın ekonomisini ayakta tutacak markaları var. Araba markaları gibi…

MEMLEKETİN SADECE ÜRETİME İHTİYACI VAR

Güçlü firmalar bir araya gelerek ortaklı büyük projeler inşa edip, elden taksitle uzun vadeli satışlar yaparak piyasayı canlı tutabiliriz. Firmalar biraya gelerek riski azaltacaktır. Şuandaki problemi bu şekilde hafifletebiliriz. En azından inşaat sektöründeki hareketlilik devam etmiş, aynı zamanda insanlar konut sahibi olmaya da devam edecektir. Konut kredi faizleri düşerse de piyasadaki hareketlilik devam eder. Otomotiv sektöründeki gibi inşaat sektöründe de hareketliliğin sağlanması amacıyla bir eylem planı yapılmalı.  Genel olarak inşaat sektörü azalır, duraklar fakat bitmez. 2002 ve 2017 yılları arasındaki gibi hızla gitmeyebilir inşaat sektörünün bitmesi demek ekonominin çökeceği anlamına da gelmemeli. Biz orada oluşacak ekonomik açığı farklı sektörlerle doldurabiliriz.

BİR DAİRENİN MALİYETİ 150 BİNLE 200 BİN ARASINDA

Kendi yaşadığımız şehri baz alırsak bir dairenin maliyeti 150 bin ile 200 bin arasında değişir.Kar oranlarını da eklediğiniz de daire fiyatları müşteriye yüksek gibi gelir. Yapılan daireler yapı denetim tarafından özellikle 99 depreminden sonra denetlenmeye başladı. Fakat yapı denetim ince işliği denetlemez o firmanın ve müşterinin isteği doğrultu da yapılır.

MÜŞTERİLER DAİRE ALIRKEN SÖZLEŞMELERİNİ ÇOK NET YAPMALI

Müşterilerde daire alırken sadece plan proje ve dış görünüşüne dikkat ediyor. Kullanılan malzemenin kalitesine hiçbir şekilde bakmıyor. Daireyi kullanmaya başladığında sorunlar yaşamaya başlıyor. Müşterilere tavsiyemiz, daire alırken sözleşmeleri çok açık yapmaları’’ dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.