ÇOBANLAR EĞİTİLİYOR

ÇOBANLAR EĞİTİLİYOR

Bafra Ziraat Odası Toplantı Salonunda, Çoban Değil, ‘Sürü yönetim Kursu Elemanı Kursu’ başladı.

A+A-

Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Damızlık Koyun-Keçi Birliği, Bafra Ziraat Odası, Bafra Halk Eğitim Müdürlüğü ve İŞKUR İşbirliği ile 15 gün boyunca, Bafra ilçesindeki Koyun-Keçi yöneticilerine, Veteriner Hekim ve Ziraat Mühendisleri tarafından, Koyunların hastalıkları, koyun beslemesi, sürü yönetiminde güvenlik, verim kayıtlarının tutulması, barınakların bakım ve onarımı, hayvanların zaptırasyonu, damızlıkların seçimi, koç katılımı zamanları, Koç seçimi, periyodik aşılamanın faydaları hakkında bilgilendirilecek. Katılan kursiyerlere İŞKUR tarafından 20 TL cep harçlığı, iş kazası, meslek hastalıkları sigorta primleri ödenecek. Sürü yönetimi elemanı olarak mesleki bir statü kazanacak olan kursiyerlere sertifika verilerek, AB kaynaklı Bakanlığımız Hibe destekli projelerden öncelikli olarak yararlanacaklar. Sürü yönetim elemanı çalıştıran 500 baş üzeri koyunu olan yetiştiricilere 5 bin TL hibe desteği sağlanacak. Sürü elemanı kursunun gayesinden, biride halk arasında oluşan çobanlara hakkındaki düşüncelerin önüne geçmek,’Ben Çoban Değilim’ beni çobanla bir tutamazsın görüşünü değiştirmek olduğu bildirildi.   

    Koyun Birliği Bafra Şubesi Tarım ve Koyunculuk Danışmanı Şükrü Kulaksızoğlu, şunları kaydetti:

    “Küçükbaş Hayvancılığın hem ilimiz ve ilçemizde de hatta ülke genelinde, en büyük engellerinden biri çoban sıkıntısıdır. İlçemizde de bu konuda sıkıntı vardır. Çoban bulunamıyor. Çünkü insanlar çoban olarak, kırsal da kalıp köyde yaşamak istemiyorlar,  bu nedenle de köyden kente göç engellenemiyor. Bu nedenlerden dolayı Bakanlığımız köyden kente göçü önlemek, insanları olduğu, bulunduğu yerde doyurmak maksadıyla, koyun yetiştiriciliğine hibe desteği sağlayarak, talepleri ceyisse, ‘Cansu’yu’ gibi destek vererek, koyuncuyu özendirmiş. Her koyuna 20 TL. Hibe desteği vererek desteklemiştir. Gönül İster ki; küpe desteği yanında, et desteği de verilsin. Kırmızı ete verilen destekten Koyuncuda yararlansın. Şöyle ki; İlçemizde ağırlıklı olarak Karayaka-Bafra Koyunu yetiştiriciliği yapılmaktadır. Karayaka kuzusu 15-16 kilogram olunca, kasap’a et için veriliyor. Yani kesiliyor, buda erken kuzu kesimine neden olup, kırmızı et kaybı demektir. Koyuncuya belirli bir kilonun üzerinde kuzusunu büyütüp, besleyene et teşviği sağlansa vatandaş kuzusunu 20-25 kilogram olana kadar büyüterek, hem kendisi kazanır, Hemde ülkenin kırmızı et ihtiyacının bir kısmı karşılanır. Basında hep okuruz, kaçak et yakalandı, kaçak etler imha edildi diye, bu da ülkenin sütten çok ete ihtiyacı var demektir. Kanuni ve idari tedbirlerle erken kuzu ve dişi kuzu kesimini önlersek, hem çiftçimiz, hem de ülkemiz kazanır.”

      Tarım Danışmanı Şevki Kulaksızoğlu, “İlçemizdeki 100 baş üzeri koyunu olan sürü sahiplerinin ihtiyaçları ve istemeleri halinde yüzde 80 devlet destekli, hibe şeklinde Bafra Koçu, Karayaka Koçu verilecektir. İhtiyaç sahipleri birliğimize müracaat etmeye başlamışlardır. Daha sağlıklı ağıl ve barınaklar içinde yüzde 50 hibe destekli ağıl onarım ve yeniden ağıl yapımı için ihtiyaç sahiplerinin birliğimize müracaatları başlamıştır” dedi.  

       Koyunculuk Danışmanı Şükrü Kulaksızoğlu, Koyun birliği hakkında da bilgi verdi.

       Kulaksızoğlu, “Birliğimizin ana gayesi her birliğin olduğu gibi üyelerine hizmet etmek, üyenin sorunlarına çözüm yolları üretmek, üyelerini eğiterek bilgilendirmek, Pazar sorununu halledip ucuz girdi temin etmek, doğru bilgiyi yanlışları göstererek, üyenin haklarını korumaktır. Bunlar içinde birlik danışmanları aracılığı ile üyelerini evlerinde, yaylalarında ziyaret ederek, sorunları yerinde görüp, doğru bilgiyi yanlışları izah ederek, işletmeyi daha verimli hale getirmektir. Koyunların doğumdan başlayıp, ölümüne kadar geçen zamanda nelerin yapılması gerektiğini öğretmektir. Koyun hastalıkları, parazitler ve salgın hastalıklar ve koruma yöntemleri, kuzuların göbek kordonu temizliği ve beslenmesi, koyun ve koçların damızlıkta kullanacağı koç katılım zamanı ayarlanarak, üretimde verimliliği artırarak, kaliteli ve sağlıklı ürün elde etmelerinin yol ve yöntemlerini öğreterek, 2 yılda,3 kuzu almalarını sağlamaktır. Doğru bildiği yanlışları uygulamalı olarak göstererek, en az masrafla, daha çok kar edebileceklerini öğreterek, hem çiftçi bütçesine, hemde ülke ekonomisine katkı sağlamak tır” diye konuştu.

        NAMIK AZGIN         

cobanlar-egitiliyor-(1).jpgcobanlar-egitiliyor-(2).jpgcobanlar-egitiliyor-(3).jpgcobanlar-egitiliyor-(4).jpg

      

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.