Bir Zamanlar Samsun

Bir Zamanlar Samsun

Samsun Aydınlar Ocağı “Bir Zamanlar Samsun” başlıklı söyleşi programlarının ilkini 1 Nisan 2012 Pazar günü Öğretmen Evi’nde gerçekleştirdi.

A+A-

Bu haftanın konuğu Samsun’un ticaret alanındaki önemli simalarından Fikret Altuniç oldu.  Açılış konuşmasını yapan Samsun Aydınlar Ocağı başkanı Doç. Dr. Osman KÖSE, Samsun’un sosyal ve kültürel tarihini ortaya çıkarmak için şehrin sosyal hayatında söz sahibi olmuş ve hala burada yaşamaya devam eden Samsunluları söyleşi programına her hafta konul edeceklerini söyledi. KÖSE koşmasına “ Her hafta Pazar günü yapılacak olan bu programa tüm Samsunlular davetlidir” dedi.

Söyleşi programının moderatörlüğü Samsun Aydınlar Ocağı Başkanı Doç. Dr. Osman Köse ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Fahri Sakal tarafından yürütüldü. Eski Samsun’u öğrenmek isteyen genç nesil ile hatıralarını tazelemek isteyen orta yaş üstü kişilerin dinleyici olarak katıldığı programda Fikret Altuniç, ailesinin kökeninden başlamak üzere çocukluğu, öğrenim hayatı, ticaret hayatı ve de eski Samsun ile ilgili hatıralarını oldukça samimi bir biçimde dile getirdi.

Fikret Altuniç konuşmasında özellikle Samsun’un 1930’lardaki ticarî potansiyeli üzerinde oldukça dikkat çekici bilgiler verdi. Bir kapı konumundaki Samsun’un bu özelliğini Cumhuriyetin ilk yıllarında çok iyi kullandığını dile getiren Fikret Altuniç, o dönemde Samsun’un önemli bir ticaret merkezi olduğunu, yurt dışına tütün ve yumurta ihraç ettiğini, şehirde Amerika, Belçika, İtalya menşeli şirketlerin bulunduğunu ifade etti. Yine bu dönemde şehirde gazhane, elektrik, un, tütün ve makarna fabrikalarının faaliyette olduğunu söyleyen Altuniç, Samsun’un o günlerden bu günlere oldukça kan kaybettiği gerçeğinin altını çizdi. İki saati aşkın bir süre devam eden söyleşinin sonlarında dinleyicilerin soruları kabul edildi. Programın sonunda söz alan Aydınlar Ocağı Başkanı Doç. Dr. Osman Köse, katılımlarından ötürü Fikret Altuniç’e ve dinleyicilere teşekkür etti. Söyleşilerin her hafta düzenli olarak devam edeceğini belirten Köse, on iki haftalık bir program yapmayı öngördüklerini ve ikincisinin de Kemal Karadenizli’nin katılımıyla haftaya 8 Nisan 2012 Pazar günü saat 17’de yine Öğretmen Evi’nde gerçekleştirileceğini hatırlattı. Programın sonunda Fikret Altuniç’e katılımından ötürü teşekkür edildi ve kendisine günün anısına plaket takdim edildi.      

                                                                      

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.