BAŞKAN YILMAZ’IN SEL DEĞERLENDİRMESİ

BAŞKAN YILMAZ’IN SEL DEĞERLENDİRMESİ

Samsun Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz Yaşanan Sel Felaketini Değerlendirdi.

A+A-

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun’da 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan sel felaketiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. 
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Canik ilçesine gelerek, sel felaketinin izlerini silmeye çalışan ekiplerin çalışmalarını yakından takip etti. Samsun’da yaşanan selin yaralarının sarıldığını belirten Başkan Yılmaz, yaptığı açıklamada, “Samsunumuz'da Canik ilçesi kapsamında aşırı bir yağış oldu. Bu aşırı yağış ilçenin Canik dağlarında meydana geldi. Daha sonra oradan yamaçtan kopup gelen sel suları, Yılanlıdere vadisindeki DSİ’nin sel bendini zorladı ve hasara sebep oldu. Çöp deposunu önünde birlikte ve onu da aştı. DSİ’nin rakamlarına göre 299 metreküp saniyelik bir heyezan bu. Bu heyezanı onlar şöyle tarif ediyorlar; afet meyezanı maksumum 299 metreküptür. O akşam DSİ yetkililerin ifadelerine göre 700 metreküp bölü saniyelik yağış oldu. Bu tür felaketlerin olabilecek en büyük felaket olduğu konuşular. Benim böyle bir iddiam yok. Bunun altını çizmek istiyorum. Ancak, iki tane taşkın settesi gibi o kütleler olmasaydı, şuan Gülsan Sanayi Sitesi yerle bir idi. Böylesine büyük bir sele bu coğrafyada hiç tanık olmadım. Benzer bir sel kuzeyimizindeki Novrozskys bölgesinde sel oldu ki, biz Novrozskys şehri ile kardeşiz. Telefonla öğrendik. Bu şehirde 3 ölü var. Hemen ona 30 kilometre yakınındaki ilçede ise 120 ölü var. Allah böyle bir afeti göstermesin. Şuan Pazar günüdür. 200’e yakın işçimiz 1007e yakın makine ile çalışıyor. Sadece bodrum katlarda tekene ile çamur temizleyen 70 işçimiz çalışıyor. Arkadaşlarımız canla başla çalışıyor. Binalara elektrik verilemiyordu. Elektrik sayaç ve saatleri çamur içindeydi. Bunlarım çamurları temizlendi ve kurutuldu. Buda kısa sürede oldu. Bugün TOKİ konutları dediğimiz 10 blokta olan 400 dairenin tamamında elektrik ve doğalgaz olması hayatının normale döndüğünün göstergesidir. Bütün var gücüyle, bütün enerjisiyle çalışan belediyemiz çalışanları, bize hoşgörü ile yardım eden halkımızı, insanlarımızı, gönüllülerimizi, anında bütün gücü ile birlikte hareket eden AFAD’ın unsurlarını, gönüllü unsurları, emniyet, jandarma, özel idare, DSİ ve Meteoroloji yetkililerine teşekkür ediyorum” dedi.
Ölenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına ise sabırlar dilediğini ifade eden Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, “Milletimizin başı soğ olsun. Şehrimizin başı sağ olsun. Şimdi yaraların sarılması aşamasına geldik. Evleri hasar görmüş, evlerinin içinde eşyasıyla, zarar görmüş insanlara insanlara yardım için gayretler gösteriyorum. Başbakanımız bizi telefonla aradı. Olay gününden itibaren görüştük. Dün akşam da aradı. Dedi ki, ‘Vatandaşı mağdur etmeyin. Selden sudan zarar görmüş vatandaşları en kısa zamanda evlerine kavuşturun’ dediler. ‘ere yatakları içinde DSİ tarafından tereddütler yaşanan binaların kentsel dönüşüm altında bir yerlere taşınması için çalışmaları hızlandırın’ dediler. Yarın büyük olasılıkla Valimizin başkanlığında, Canik İlçe Kaymakamımızın katılımıyla artık hasar görmüş evlerin bir envantalini çıkartacağız. Hasar görmüş ev sahiplerinin sosyal güvencesi olmayanlardan başlayarak, TOKİ ile kentsel dönüşüm çerçevesinde yaptığımız elimizdeki 100’e yakın konutlara evi ağır hasar görmüş ve mağdur olmuş insanlarımızı bu evlere taşıyacağız. İnşallah eşyalarını da bir hafta içinde temin edeceğiz. Hayırseverlerin katkılarını alacağız, sivil toplum kuruluşlarının katkılarını alacağız ve böyle bir süreçte geçmişten ders alacağız” diye konuştu.
Başkan Yılmaz, bundan sonra bodrum katlara asla ve asla izin vermeyeceklerini hatırlatarak, “Bu katları iskana tamamen kapatmanın yolunda yapılması gerekenleri yapacağız. Buna hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile TOKİ kanun ve düzenlemenin içinde. Büyükşehir Belediye Başkanı olarak da bende Pazartesi günkü Büyükşehir Belediyesi’nin aylık toplantısında meclis üyeleriyle birlikte bu sürecin düğmesine basacağım. Bodrum katların iskana açılmaması için. Allah bir daha böyle bir afeti vermesin” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.