BALKAN TÜRKLERİ YEMEKTE BULUŞTU

BALKAN TÜRKLERİ YEMEKTE BULUŞTU

Samsun Balkan Türkleri Kültür Haberleşme ve Dayanışma Derneği Bafra Şubesi Tarafından “6. Geleneksel Kaynaşma ve Eğlence Yemeği” düzenlendi.

A+A-

Sunuculuğunu Bafra Mustafa Kemal Atatürk İlköğretim Okulu Müdürü Mustafa Kurt'un yaptığı gecede Balkan Türkleri Kültür Haberleşme ve Dayanışma Derneği Bafra Şubesi Başkanı Memduh Aksu yaptığı açılış konuşmasında duygu dolu sözleri davetlileri duygulu anlar yaşattı. Balkan Türklerinin birlikteliğini ve örfünü yaşatmak amacıyla her yıl etkinlik yaptıklarını belirten Aksu, “1912-1914 Balkan Savaşları sonunda Balkanlarda milyonlarca Türk kalmıştır. Mübadelenin derin acısını yaşayan atalarımızdan yaklaşık 30 bin kadarı da Samsun’a yerleşmiştir. O gün gelenler Baframızın da 22 köyüne ve şehir merkezine yerleşmiştir. İşte bizler bu mübadelenin derin acısını yaşayan insanlarımızın torunları olarak bizlere düşen görev, geçmiş tarihimize sahip çıkarak geleneklerimizi hiç unutmamaktır. Çok şükür ki atalarımız, dedelerimiz göçmen kuş oldular ama kaybolmadılar. Bizler onların çocukları ve torunlarıyız. Harman olduk ama savrulmadık. Başak olduk, olgunlaştık ve güzelim topraklarımız da yeniden yeşerdik” dedi.
Yemekte konuşan ve 1912’de Balkan Türklerinin uğradığı haksızlıkları dile getiren Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, “Mübadele zamanında kırıla kırıla sağ kalanlar buralara kadar gelebilmiştir. Biz bunları milletler arası ilişkilerde dile getirememişiz. Bu da bizim eksikliğimiz. Tarihte Türkler gittikleri yerleri hiçbir zaman sömürmemiş, hiçbir zaman orada baskı yamamış, her gittiği yere adaleti götürmüştür. Tarihte Türk milletinin uğradığı haksızlıklar dile getirilmemiştir. Bize bırakılan şerefli bir tarih var. Balkanlar olsun, Kafkaslar olsun, neresi olursa olsun bizim atalarımız bize önemli yük bırakmamış. Utanacağımız bir şey bırakmamış. Onun için onlarla iftihar ediyorum” diye konuştu.
Bafra Kaymakamı Ali Katırcı da yaptı konuşmada, “Birbirinizin sıkıntısına, birbirinizin sıkıntısına ortak olun. Bugün Anadolu’da Balkanlardan, Kafkaslardan dünyanın dört bucağından insanlar var. Türk dünyasının, bütün milletlerin kalbi Anadolu’da atıyor ve Türkiye buna layıkıyla cevap vermek için herkesi kucaklayan nasıl dünyaya sevgiyi götürürken evlatlarını hiç düşünmeden her tarafa gönderdiyse onların zor durumda geri geldiklerinde bağrını açtıysa bu millet gerçekten zor günleri, iyi günleri, kıvancın, tasanın ortak hareket ettiği uzun bir medeniyet oluşturmuş. Bizim medeniyetimizin temeli sevgidir. Tarihte fetihler olmuştur ama zulümler olmamıştır. Bizleri biz yapan değerleri hatırlamamız, kardeşliği, sevgiyi dostluğu, akrabalığı yaşatmamız adına böyle gecelere ihtiyacımız var. Bu nedenle sizlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Geceye katılanlar yerel sanatçıların söylediği türkü ve şarkılarla geç saatlere kadar gönüllerince eğlendi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.