Dolandırıcılar internette

Dolandırıcılar internette

Manisa İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Mahmut Ay, son dönemlerde siber suçlarla ilgili oldukça fazla şikayet aldıklarını belirtti.

A+A-

Hızla gelişen teknoloji ile beraber dolandırıcılar da günün şartlarına uygun yöntemlerle insanları tuzağa düşürmeye devam ediyor. Manisa İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Mahmut Ay, bilişim suçları ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Manisa’da en çok işlenen siber suçların Facebook dolandırıcılığı, mobil ödemeler, başkasının adına açılmış telefon hatları, fishing (oltalama) sistemi, kredi kart dolandırıcılığı ve kredi kartı kopyalama olduğu belirtildi. 
Mahmut Ay, Manisa’da 2012 yılında toplam 942, 2013 yılında 2 bin 389, 2014 yılında bin 896, 2015 yılının ilk 8 ayında 24 Ağustos’a kadar olan sürede ise bin 100 şikayet aldıklarını ifade etti. Türkiye genelinde olduğu gibi Manisa’da da siber suçlarda büyük bir artış olduğunu kaydeden Ay, en tehlikeli dolandırıcılık türünün kredi kartı kopyalama dolandırıcılığı olduğunu, en sık rastlanılan dolandırıcılık türünün ise Facebook üzerinden yaşandığını belirtti. Ay'ın verdiği bilgiye göre en sık karşılaşılan dolandırıcılık yöntemleri şöyle:
"Dolandırıcı sıradan bir konuşmaymış gibi sohbete başlıyor. Daha sonrasında …..'dan hediye çekilişi bileti olduğunu söylüyor ve kullandığı hattın fatura olup olmadığını soruyor. Daha sonrasında faturalı hat sahiplerinden gelen mesaja 'evet' yazıp göndermelerini istiyor. Eğer bu mesaja evet yazıp 7979'a geri gönderilirse direkt olarak mevcut tarife üzerine 70 TL ekleniyor ve bu para dolandırıcıların hesabına geçiyor."
Kötü niyetli kişiler sizin kimliğiniz ile adınıza hat açıyorlar. Adınıza açılan bu hatlarla suç işlenme ihtimali (terör konuşması, tehdit ve hakaret içerikli konuşma vs.) nedeniyle dikkatli olmak gerekiyor. İnternet üzerinden alışveriş yapıyor ya da elektrik, doğalgaz gibi fatura ödemesi yapıyorsanız dikkat edin. Fishing sitesi adı verilen yöntemde kötü niyetli kişilerin oluşturduğu sahte sitede (fatura ödeme, online alışveriş sitesi vs.) mağdur kişi kredi kart bilgilerini girip işlem yapılmasını beklediği esnada şüpheli şahıs aynı anda farklı yerden sizin girdiğiniz kredi kart bilgileri ile çekim gerçekleştirir. Siz işlemin gerçekleşmediği şeklinde uyarı alırken şüpheli kişi ise kart limitinizi çoktan doldurmuştur. Kredi kart bilgisi ya da şifreli giriş yapacağınız herhangi bir web sitesinin adres çubuğuna dikkat edin. http kısmından sonra "S" harfinin olduğundan emin olun. "Secure =Güvenli" kelimesinin kısaltması olan "s" harfinin http kısmında yer almaması halinde ilgili site ile hiçbir suretle işlem yapmayın.
Kart giriş haznesinin olduğu yeşil parçanın üzerine resimdeki düzenek halinde olan bir yeşil parça takılır. Siz kartınızı soktuğunuzda ilk yeşil parçadan geçerek kopyalanır, şifrenizi öğrenmek için para çıkış haznesinde kamera düzeneği bulunmaktadır. Bankamatikler çeşitli firmalarca farklı şekil ve özelliklerde üretilmektedirler. Bu nedenle farklı bankamatiklerde farklı aparatlar kullanılmaktadır. Kart giriş haznesinin olduğu yere resimde görülen arka tarafında kopyalama devresi olan dil takılır. Kart şifrenizi öğrenmek için ise hoparlörün içine kamera koyularak tavana yerleştirilir. Hoparlör yerine lamba da kullandıkları görülmüştür.
Yapmanız gereken ise kartınızı ATM’ye takmadan önce giriş haznesindeki yeşil parçayı elle kontrol etmek. Kopyalama cihazı var ise hemen çıkacaktır. Yine de güvenliğiniz için şifrenizi her zaman elinizle kapatarak giriniz. Aparat görür iseniz hemen 155 i arayarak bilgi vermeyi unutmayın."
Türkiye'de Facebook, Gmail, Youtube, Twitter gibi sitelerin temsilciliklerinin olmaması nedeniyle suçluları yakalama noktasında sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Ay, şikayetlere rağmen yabancı ülkelerin kişinin özel hayatının gizli olduğunu öne sürerek bilgi vermediklerini, bu durumun da suçluların yakalanması noktasında sorun oluşturduğunu açıkladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.