Kapıcılar hor görülmekten şiyayetci

Kapıcılar hor görülmekten şiyayetci

Samsun'da çeşitli konularda eğitim gören kapıcılar, bazı apartman sakinlerinin kendilerini aşağılamasından yakınıyor.

A+A-

Samsun'da Canik Belediyesi Kent Konseyi öncülüğünde Canik Halk Eğitim Müdürlüğü'nün katkılarıyla kapıcılara eğitim kursu düzenleniyor. Canik Kuzey Yıldızı TOKİ Konutları’nda çalışan kapıcılara iletişim, peyzaj, güvenlik, hijyen ve ilk yardım konularında eğitim veriliyor. TOKİ Konutları'nda çalışan 25 apartman görevlisi, kurs bitiminde sertifikalı kapıcı olacak. Eğitim programıyla kapıcıların iş hayatlarında ve sosyal yaşamlarında görevlerini daha iyi yapabilmeleri hedefleniyor. 
Kursun kendileri için faydalı olduğunu belirten apartman görevlileri, apartmanlarda sadece kendilerinden kaynaklanan sorunlar olmadığını, apartman sakinlerinin kendilerine karşı daha duyarlı olmaları gerektiğini dile getirdiler. Kapıcılık sorumluluğunun farkında olduklarını ifade eden kapıcılar, kapıcılara nasıl davranılması gerektiği konusunda apartman sakinlerine de eğitim verilmesi gerektiğini belirttiler. Tek taraflı bu eğitimlerin yeterli olmayacağını ifade eden kapıcılar, apartman sakinlerinin de empati yapmaları gerektiğini söylediler.

“'AA KAPICININ KIZI GELİYOR' DİYE TABİRLER VAR”
Kursta bildiklerinin üzerine yeni bir şeyler kattıklarını ifade eden Murat Kuş, "Öğrenmenin yaşı yok. Bildiğimizi zannettiğimiz şeyler varmış onları öğrendik. Burada yapılacak ve yapılmayacak şeyler anlatılıyor. Apartmanlardaki sorunlarımız, insanların birbirleriyle olan diyaloğu kötü. Eski tabirle şöyle söyleyeyim; 'kapıcı' diye tabir ediliyor. 'Aa kapıcının kızı geliyor' diye tabirler var. Aşağı görme var. Aşağı görülünce de zaten görevinizi ne kadar iyi yaparsanız yapın eksik olarak algılanıyorsunuz. Bir süre sonra psikolojik olarak etkiliyor ve motivasyonunuz düşüyor" dedi.

“BÖYLE EĞİTİMLER BİNA SAKİNLERİNE DE VERİLMELİ”
Bazı insanların kapıcıları hor gördüklerini belirten apartman görevlisi Yıldıray Soylu ise, "İnsanların bizi bir hizmetli veya görevli olarak görmeyip 'kapıcı, kapıcının bilmem neyi' gibi değişik değişik hakaretler duyuyoruz. Bazı dışlamaları duyuyoruz. 'Ben sana para vermiyor muyum, bu işi sen yapacaksın' gibi değişik şeyler işitiyoruz. İster istemez tüm kapıcılar olarak bu durumdan rahatsız oluyoruz. Hepsi için söylemiyorum bazısı iyi davranıyor, bazısı da kötü davranıyor. Kötü davrananlarına da eğitim verip daha medeni ve daha düzgün bir seviyeye getirmek gerekiyor. Böyle eğitimlerin bina sakinlerine de verilmesini isteriz. Apartman görevlisine olsun, binada, dairede nasıl davranacakları konusunda olsun bütün bu bilgilerin bina sakinlerine de verilmesini uygun buluyoruz" şeklinde konuştu.
Güzel bir eğitim gördüklerini söyleyen apartman görevlisi İsmail Akman, "Biz çok yararlı bir eğitim görüyoruz. İnşallah bizim karşımızdaki insanlar da bunun faydasını görür. Karşımızdaki insanlara bu mesajı iletmekte zorlanıyoruz. Bir apartman görevlisine nasıl davranılır, nasıl hareket edilir, onunla nasıl diyalog kurulur ve yaptığı işler nasıl takip edilir? Apartman sakinlerine basın yoluyla bu mesajı iletirsek çok memnun oluruz" ifadelerini kullandı.

"ARKADAŞLARIMIZ EĞİTİMDEN MEMNUN"
Canik Belediyesi olarak insanların ilişki kalitesini artıracak programları önemsediklerini ifade eden Canik Belediye Başkan Yardımcısı Alican Usta, "Eğitim merkezimizde bu tarz eğitimlerimizi sürekli veriyoruz. Bu eğitim programımız da apartman görevlilerinin olduğu bir program yürütüyoruz. Büyük bir kitlenin yaşadığı ortamda önemli bir hizmet veren apartman görevlilerinin insan ilişkileri konusunda katıldıkları bu programın önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Bugüne kadar düzenlediğimiz birçok program sonrasında olumlu geri dönüşümler alıyoruz. Bugün de buraya yaptığımız ziyaretle birlikte katılımcı arkadaşlarımızla birlikte sohbetlerimiz oldu. Arkadaşlarımız da güzel ve hoş şeyler söylediler, bu da bizi mutlu etti" açıklamasını yaptı.

“APARTMAN SAKİNLERİNE DE EĞİTİMLER VERMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ”
Canik Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Reşat Kılınçarslan, "Apartman görevlileri arkadaşlarımıza eğitim vermeye başladık. Bu eğitimi sertifikalandırmak istedik. Canik Halk Eğitim Müdürümüzle görüştük. Halk Eğitim Müdürümüz de onay verdi. Biz de Türkiye'de ilk ve tek olan böyle bir programa başladık. İlk olarak Halk Eğitim Müdürlüğü’nden hocalarımız eğitime başladı. Daha sonra eğitim vereceğimiz iletişim, peyzaj, güvenlik, hijyen ve ilkyardım gibi konularda uzmanlarla eğitimlerimize devam edeceğiz. Sonuç olarak arkadaşlarımızı buradan sertifikalarıyla uğurlayacağız. Canik Belediyesi Kent Konseyi bünyesinde olan 'Etkin Vatandaşlık ve Kaliteli Yaşam Meclisi' var. Bundan sonraki hedefimiz Etkin Vatandaşlık ve Kaliteli Yaşam Meclisi vasıtasıyla TOKİ Konutları'nda yaşayan site sakinlerine de vatandaş bilinci içinde çevreye duyarlılığın artırılması konusunda eğitim programları düzenlemek" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.