Bafra'da Kışlık Yaş Sebzede  Hasat Zamanı

Bafra'da Kışlık Yaş Sebzede Hasat Zamanı

Samsun’un Bafra ilçesinde yazlık ürünlerinin yerini artık Kışlık Yaş Sebze ürünleri tezgahlar da yerini almaya başladı.

A+A-
Türkiye'nin ikinci Çukurova'sı olan Bafra ovasında bu yıl ortalama 65 bin ile 70 bin hektar alanda kışlık sebze üreticiler tarafından yapıldığını dile getiren  Bafra Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Bilgiç Tarım İşletme sahibi Mehmet Bilgiç, artık üreticilerimiz bundan sonra tohum ekme makinesi ile birlikte  tohum kaybının olmadığını  söyledi.
 
Bilgiç, Ovamız da yaklaşık 40 bin hektar Kırmızı Lahana,30 bin hektar da Beyaz Lahana Üreticilerimiz tarafından üretimi gerçekleştirildi. Tohum ekme makinesinin Samsun İl Özel İdaresi tarafından Bafra Sebze Üreticileri Birliğine verildiğini söyleyen Bilgiç, “Bu makinenin kullanma hakkı bize verildi. Yüzde 5’ini özel idareye ödemek şartıyla biz çalıştırıyoruz. 750 kuruş ile 1 lira arasında ekim yapıyoruz. Makinenin özelliği, tohumlara el değmeden ekmesi. Ayrıca, kibrit tohumların çok pahalı olmasından dolayı, tek tek ekme özelliğine sahip. Üreticiye burada tohumu ekiyoruz, evde de fidesini yetiştiriyor daha  düzenli bir şekilde ekim yapıyor. Önceden tohumlarımızın çoğunluğunu  Antalya’dan getirtiyorduk, gelirken iklim değişikliğine uğruyordu. Antalya ilimizin sıcak olduğundan tohumlarda  pek uyum sağlamıyordu. Şu anda Üreticilerimizin çoğu  kışlıklar  ürünler de  Bafralı kendi fidesini kendi yetiştirerek kaliteli bir ürün ortaya çıkarıyor.
 
“ ARTIK OVAMIZDA BİLİNÇLİ TARIMLA KALİTE VE VERİM ARTTI”
 
Üreticilerimizin en çok üretiği  Kışlık ürünler arasında kırmızı lahana, beyaz lahana , karnabahar, brokoli ve Karnabahar bulunuyor.Üreticilerimiz  Kırmızı ve Beyaz lahana,Brokoli, Brüksel Lahanası,Pırasa,karnabahar,Ispanak, Beyaz ve Kırmızı Turp ekimleri yapıldı. Şu an  Kışlık yaş sebzeler hasat yavaş yavaş başladı.Ürünü çıkan Üreticilerimiz Kışlık Yaş Sebze Ürünlerini Samsun Büyükşehir Bafra Haline getirmeye başladı.Ama şu an  Kışlık Yaş Sebze Ürünlerinde   hasat zamanı  yaklaşık 25 ile 30 gün sonra Üreticilerimiz tamamı  tarafından  Samsun Büyükşehir Bafra Haline  getirilmeye başlanacak.
 
Vatandaşlarımız Ovamız da Üretilen Kışlık Yaş Sebzelerini tezgahlar da  şu an az da olsa görmeye başladı.Şu an da  Bafra Haline Üreticiler tarafından getirilen  Kışlık Yaş Sebze  Hal çıkış fiyatları ise Kırmızı Lahana 80 Kruş,Beyaz Lahana 50 Kruş,Karnabahar 2 TL,Ispanak 2 TL,Brokoli 2 TL ve Pırasa 2 TL,  olarak alıcılar tarafından alınıyor.Bu Fiyatlar Vatandaşımızın  Pazar Tezgahların da ise Kırmızı Lahananın kilosu 2.50 kruş ile 3 TL, Beyaz Lahananın kilosu 2 TL ile 2.50 Kruş,Brokolinin de 2 TL İle 2.50 Kruş,Karnabaharın da 4 TL ,Ispanağın Kilosu da 2.50 Kruş ve Pırasanın Kilosu da 2 TL  arasın da gidiyor.Kışlık Yaş Sebze Ürünlerin de bollaşma oldukça  fiyat konusun da biraz daha da esneme olacaktır. Geçen yıl Kışlık Yaş Sebze Üreticilerin yüzü fazla güldürmedi,inşallah bu yıldan umutluyuz.Üreticilerimiz yaptıkları Ürünlerinin  hakkını alırlar.dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.