Bafra'da Hıdrellez Coşkusu

Bafra'da Hıdrellez Coşkusu

Tüm Türkiye'de kutlanan Hıdrellez, Bafra'da da coşkuyla kutlandı. Havanın kapalı ve hafif yağışlı olmasına rağmen, halk piknik yerlerine akın etti.

A+A-

 

Adnan Menderes, Büyük Park, Çamlık ve diğer mesire yerlerinde halk gönlünce yedi, içti ve eğlendi. Özellikle de pazar günü gibi hafta sonuna denk gelen Hıdrellez, en çok da okulları tatil olan çocukları mutlu etti. Çocuklar bol bol top, saklambaç gibi oyunlar oynadı. Parktaki kaydıraktan kayıp, salıncaklarda sallandı. Ailece yemekler yendi, semaverlerde çaylar kaynatıldı. Çerezler, meyveler derken vakit bu şekilde geçip akşam saatlerine dek halk, çoluk çocuklarıyla birlikte stres attı, eğlendi. Bol bol temiz hava depoladı. Kısacası, unutulmayacak bir güne imza atıldı. Bu arada Bafra Belediyesi, halka ve çocuklara ücretsiz yiyecek, içecek dağıttı. BafraBelediye Başkanı Zihni Şahin ve eşi Şükrüye Şahin, Hıdrellez yapan aileleri ve çocukları tek tek gezip hal ve hatır sordular. Hıdrellezlerini kutladılar. Başkan ve eşinin halkla bu iç-içe olan sıcak diyalogları memnuniyet ve takdir topladı.

Oktay Zerrin - Bafra

HIDRELLEZ NEDİR ?

Hızır ve İlyas (a.s)'ın her bahar başlangıcında buluştuklarına inanılan milâdi 6 Mayıs, Rumî 23 Nisan'a rastlayan güne verilen isim. Söz konusu günde Hızır ve İlyas (a.s)'ın buluşarak sohbet ederler ve bu günlerde vakitlerini Allah yolunda olmanın ve birlikteliklerinin verdiği sevinçle kuvvet bulurlardı. Hızır (a.s)'ın Allah'ın lütfu ile dolaştığı yerde yeşillikler çıkar ve çorak yerler çiçeklere bezenirdi. İşte bu olaya dayanarak, halk zamanla bu günlerde buluşup Hızır ve İlyas (a.s) ın geleneğini sürdürmek amacıyla özel anda ve dua günleri tertib eder olmuşlar. Ancak bu zamanla aslî hüviyetinden çıkarılarak günümüzde olan şekliyle Hıdrellez adını almıştır. Günümüzde kullanılan mânası ise; İnsanların kıştan kurutuluşlarının bir işareti ve bahar güneşinden faydalanma, piknik yapma, stres atma, eğlenme, nişan, düğün, sünnet törenleri tertip etme, uğursuzlukları giderme, adak adama, dilekte bulunma gibi düşünceleri gerçekleştirme amacıyla gelenekselleşen "bahar bayramı" inancıdır ki tam bir bid'at olarak ortaya çıkmıştır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.