Bafra’da Çeltik Ekimi Festivali

Bafra’da Çeltik Ekimi Festivali

Samsun’un Bafra İlçesinde Ziraat odasının düzenlediği 4. Çeltik Ekimi Festivali Balıklar Mahallesinde düzenlendi.

A+A-

Programda konuşan Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zihni Şahin;

 “Son dönemde hükümetimizin yapmış olduğu ciddi yatırımlarla sulama alanında ciddi yol kat etti. Doğu yakası tamamlandı. Batı yakası ise yapım aşamasında. Bafra ovası derken sadece Bafra olarak bakmıyoruz. Bu ova Dereköy`den başlayıp Yakakent`te kadar uzanıyor. Baktığımızda Yakakent`e kadar çeltik ekimi yapılıyor. Hatırladığım kadarıyla Türkiye`nin çeltik oranında yüzde 18`ini Samsun Samsun`un da yüzde 11`ini Bafra üretiyor. Bafra Türkiye genelinde çok önemli bir yere sahip. Tabi ki de kalite de çok önemli ve ülkemizde kaliteli çeltik olarak ilk sıralarda” dedi. Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç “Bafra yakın zamanlara kadar sebze ile anılan ve bu özelliği ile bilinir bir şehirdi. Ama son zamanlarda çeltik ekiminin sürekli arttığını görüyoruz. Aslında Bafra ekonomisinde çeltiğin her geçen gün katkısının artması sulama alanlarının gelişmesine bağlı olarak gelişti. Bu da Bafra`yı diğer bölgelere göre daha avantajlı duruma getirdi. İnşallah bu sezonda daha bereketli bir sezon geçiririz.

Tabi hep miktardan tonajdan bahsederken üzerine dikkat çekmek istediğimiz bir konu da kalitedir. Biz Bafra`da çeltiği üretipte başka bir yörenin adıyla sattırıyorsak bu bizim eksikliğimiz demektir. Mutlaka Bafra çeltiği dedirtmemiz gerekir. Çok kısa bir zamanda çeltiği paketleterek Ziraat Odası, Borsa, Oda, Belediye olarak altına adımızı yazarak bu ürünü piyasaya sürmeliyiz” dedi. Programda konuşma yapan Vali Osman Kaymak  " Bafra`da tarım ürünleri yıllardır aş olmuş, ekmek olmuş ve buradaki insanlarımıza geçim kaynağı olmuş. Ama şunu da belirtiyoruz ki Samsun bu potansiyelini daha iyi kullanmalıdır.

Çünkü gelişen toplumlarda gıda en önemli stratejik bir ürün haline geldi. Her şeyi bulabiliyorsunuz ama gıdayı bulamıyorsunuz çünkü nüfus artışı ile birlikte bu da yükseldi. Şanlıyız ki Allah bu nimeti b ovalara vermiş. İnşallah bizlerde kurumlarımızla birlikte bu ovalarda katma değeri yüksek ürünler almalıyız. Bilinçli tarım ve iyi tarım uygulamaları paketleme gibi işlemleri en iyi şekilde yapmazsak biz bu ovaların hakkını verememiş oluruz. Dünyada tarımın merkezi Türkiye ama o anlamda Samsun`a her kurum kurulmuş. Ama buna rağmen çok daha iyi çalışmalar yaparak daha çok ürün ve daha iyi işleyerek kaliteli ürün elde etmeliyiz” dedi.

Konuşmaların ardından katılımcılar çeltik tarlasına çeltik ekimi yapıldı.

Çeltik Ekimi Festivaline  Samsun Valisi Osman Kaymak, Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, Bafra Kaymakamı Ali Fuat Türkel, Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, Samsun Ak Parti Milletvekili Orhan Kırcalı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ahmet Dursun, Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, daire amirleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

bafrada-celtik-ekimi-festivali-1-001.jpgbafrada-celtik-ekimi-festivali-2-001.jpgbafrada-celtik-ekimi-festivali-3-001.jpgbafrada-celtik-ekimi-festivali-4-001.jpgbafrada-celtik-ekimi-festivali-5.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.