Bafra'da Bal Hasadı Yapıldı

Bafra'da Bal Hasadı Yapıldı

Samsun'un Bafra İlçesinde arıların Mart ayı içinde başlayan ilkbaharda bakımı ile beslenmesi çalışmalarının sonucunda Ülke genelinde olduğu gibi bölgemizde Bal hasat Arıcılar tarafından yapıldı.

A+A-

Bafra İlçe Tarım Müdürlüğünden Emekli Arıcılık Teknikeri Arıcılık Uzmanı Hüseyin İspirli bölgemizde gerçekleşen bal hasatı ile ilgili açıklama yaptı ;İspirli konuşmasına, Ülkemizin her yerinde olduğu gibi Bafra'da bir kısım Amatör ve Profesyonel olarak Arıcılıkla uğraşanlar Eylül ayı içinde olduğumuz bu günlerde Bal Hasadına başladı. Sonbahar da başlayarak arılarımızı bal "Bal Akımı" dönemi olan Haziran -Temmuz -Ağustos aylarına yetiştiren arıcılarımız Ağustos ayının sonları ve Eylül ayı içinde bal hasatı gerçekleştirdi.Bu yıl yaz mevsiminin aşırı sıcak ve kurak geçmesi nedeniyle bal verimi istenilen düzeyde olmayıp genel de arıcılarımızın kendi ihtiyaçlarını karşılayacak düzey de oldu. Geçen sene Bal rekoltesi verimi Kovan başı 11 -12 kilo olurken,maalesef bu sene bu verimlilik kovan başı  6-7 kilo yada kadar düştü.

" 120 Mahallede Amatör Arıcılığı Yapılıyor "

Bafra Bölgesin de yaklaşık 12.bin adet fenni kovan, 2 bin  adet ise kara kovan bulunmaktadır.İlçemizin 12 mahallesinde (köyünde) ve yaylaların da arı barındırma kapasitesi ise yaklaşık 23 bin kadardır.7 bin arı kolorosi açığı bulunmakta olup arıcılığa başlaması tavsiye ve teşvik edilmektedir.Bölgemizin yayla çiçek balı olmak üzere az miktar da Kastane balı üretilmektedir.Bölgemizde 120 mahallesinde genelde amatör şeklinde yapılan arıcılık çalışmaları sonun da bölgemizde 12 bin kovandan  yaklaşık bal hasadından bu yıl 85 ton bal üretimi gerçekleştirildi.

" AB Stantlarında İlk Bal Paketi  Gerçekleşti "

Bölgemizde  arıcılık malzemeleri ve arı ürünleri ve pazarlaması alanında çalışması olan Emekli Ziraat Teknikeri ve Arıcılık uzmanı Hüseyin İspirli, bölgemizde üretilen balların uygun hijyenik tesislerde analizi ve tahlillerini yaptırarak bu yıl AB Standartlarında ilk bal paketlemesini gerçekleştirerek Yurt dışına ihracat edildi. Şuan Ülkemiz'de ilk ve tek olan  AB stantlarında piyasaya çıkan ilk çıkan Kestane balı oldu.

 " Bu Yıl Bölgemizde Bal Fiyatları  Değişmedi " 

 

Şu an da hasat edilen bal fiyatlarımız ise geçen sene olduğu gibi bu yıl ise Çiçek Balı 75 - 85 TL, Kastane Balı ise  125 - 150 TL arasında  satılmaktadır.Hasat zamanında Ballar her bölgenin yerine ve çiçek örtüsü çeşitliliğine göre değişik renkler de olup yayla balları açık sarı,Kastane balı koyu renkte olur.Bilindiği üzere bal gıda maddesi yanın da ilaç olarakta halkımız tarafından kullanılmakta olup 1 yaşından büyük tüm insanların mutlaka bal tüketmesi lazımdır. Ancak uzmanların belirttiği gibi  1 yaşından küçük çocuklara bal yedirilmesini tavsiye etmiyorlar.Nedeni ise çocukların yaşına girmedikleri için bağışıklılık sistemleri yeni geliştiği için bal olumsuz etki yapabilmekte olduğunu belirtti. Vatandaşlarımıza her dönem hilesiz ve hakiki bal tüketmelerini tavsiye ediyoruz.dedi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.