BAFRA TARIMININ NABZI TUTULMAYA DEVAM EDİLİYOR

BAFRA TARIMININ NABZI TUTULMAYA DEVAM EDİLİYOR

Bafra Kaymakamı Halis Arslan Başkanlığında, sivil toplum örgütleri ev sahipliğinde sürdürülen, bilgilendirilme toplantılarına bu hafta merkezi Bafra’da bulunan, Samsun ve İlçeleri Kırmızı Et Üreticileri Birliği ev sahipliği yaptı.

A+A-


Bafra Öğretmen evi toplantı salonunda gerçekleştirilen Toplantıya Samsun ve İlçeleri Kırmızı Et Üreticileri Birliği ev sahibi Erdal Doğan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürü Lale Baykal, TKDK Samsun İl Koordinatörü Dr. Bülent Turan, Bafra Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ahmet Dursun, Bafra Sosyal Yardımlaşma Müdürü Hasan İren, Samsun Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği. Osman Parlak, Bafra Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Kemal Nair, Bafra Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Hacı Mehmet Şahin, Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Toker, Daire müdürleri ile çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcileri ve yatırımcı işadamlarını katıldı.
Samsun ve İlçeleri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan, yaptığı açılış konuşmada 2005 yılında 37 üye ile kurulan birliğin o günden bu güne geldiği aşamalarından söz etti. Doğan, “Bu gün gelinen noktada 2008 yılında diğer birliklerin katılımıyla üst merkez birliğini kurarak 81 ilde örgütlenmemiz tamamlanmıştır. Birliğimizin amacı birlik üyeleri arasında koordinasyonu sağlamak kaliteli kırmız et ürünlerini n gerek yurt içi gerekse de yurt dışı pazarlarında satışına yardımcı olmak üyelerin hayvan bakımı hakkında bilinçlendirmek ve eğitim vermek. Birlik üyelerinin uluslara arası pazarlarda yerini alabilmeleri için çalışmalarımız sürdürmekteyiz” dedi. Erdal Doğan, Küçük hayvancılık işletmelerini hayvancılığın önündeki engel ve sorunmuş gibi görmek doğru olmadığını, bu işletmelerin karlılığının artırmak adına bir dizi önlemlerin alınması gerektiğini sözlerine ekledi. Doğan, sözlerine şöyle devam etti. “Ülkemizde hayvancılığın en önemli sorunlarından olan maliyet ve girdilerin yüksek oluşundan kaynaklanan nedenlerden dolayı küçük işletmeler zor durumda kalmaktadır. Küçük işletme sahiplerinin işletmelerini büyütürken, önündeki engellerden biride arazi azlığı ve parçalanmış arazilerde kaba yem üretiminin yapılmasıdır. İşletmelerini büyüten isteyen çiftçiler kendi arazilerinde ekim yapmalı özellikle kaba yemi Arpa, silaj, yonca, fiğ gibi yem bitkilerini kendilerinin yapması gerekiyor. Devletimizin iyi niyetle yaklaştığına inandığımız ve uygulamaya çalıştığı Tarım ve Hayvancılık modernizasyonuna üreticimiz entegre olamıyor. Bu entegrasyonun kesinlikle örgütler üzerinden sağlanması gerekir. Sorunlarımız belli, Çözümlerimiz basit ve aşikâr” diye konuştu. Başkan doğan, Kuruldukları günden bu güne kendilerine destek olan Başta geçmiş kaymakamlar ve Samsun il Gıda tarım Hayvancılık Müdürü Kadir Güven nezdinde teşkilatlarının yanı sıra Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl’e ve sıkıntılarımızı dile getirme fırsatı veren Bafra Kaymakamı Halis Arslan’a teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürü Lale Baykal, Sulama ve Toprak reformunun önemi konularında yaptığı sunumda Bafra ovasında devam eden sulama ve Toprak reformu proje çalışmaları hakkında bilgi verirken katılımcılardan gelen soruları da yanıt veren Baykal, Arazi toplulaştırması nedir. Neden arazi toplulaştırmasına ihtiyaç duyuyoruz, Bafra da yaptıkları arazi toplaştırma projelerinde nelerin yapıldığını anlatan Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü, “ Gördüğünüz gibi burada sulama projeleriyle birlikte bir toplulaştırma projesi uygulamasaydık sadece birkaç parselin sudan yaralanması, drenajdan yararlanması sağlanmış olacaktı. Bafra ovası sağ sahil sulama projesini DSİ uyguladı. Ancak arazi toplulaştırma projesiyle birlikte yapılmadı. Sol sahilde toplulaştırmayla birlikte yapılan sulama projesinde bütün parsellerin yoldan, sudan ve drenajdan yararlanacak şekilde planlandığı halde, Sağ sahilde sadece arazi sulama projesi tek başına yapıldığı için arazi toplulaştırması yapılmadığından sulama verimi de düşük olmakta, Arazi mülkiyeti hepimiz için değerli bir kavram bu nedenle varisler ve komşular arasında süre gelen mülkiyet anlaşmazlıkları sosyal huzurun bozulmasına zaman zaman yerel yönetimlerin, adliyenin bu konuda uğraş vermesini gerektiriyor. Toplulaştırma projeleriyle sosyal huzurun sağlamasına çalışıyoruz” dedi.
Sarıkaya Mahallesi eski muhtarı şükrü Akyüz, Sulama projesinin 35 yıl önce yapılan bir projenin bu gün uygulanmak zorundamıydı? Sulama projesiyle birlikte birinci sınıf tarım arazilerinin kanal yapıldığına dikkat çeken, Akyüz, “Toplulaştırma halen 15 yılda muhtarlık yaptım 2014 de kendim bıraktım. Toplulaştırmanın biran önce yapılması için İmzalayan arkadaşlardan biride bendim. Toplulaştırma yapılsın da Sulamamız yapılmıyor, arazilerimiz dağınık parselli. Biran önce bitmesini istediğimiz halde 20-25 yılı geçti ama halen daha hep sözde kalıyor. Bizler 55-60 yaşına geldik. Bu ne zaman yapılacak” dedi. Akyüz toplulaştırma projesinin vatandaşlara yeterince anlatılamadığını, ilgililerin köylerdeki vatandaşlara bıkmadan anlatmaları gerektiğini söyledi.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Samsun İl Koordinatörü Dr. Bülent Turan, TKDK’nın kurulduğu günden bu güne kadar üretici yatırımcıların yanında sürekli yer aldığını, Samsun’un Türkiye genelinde 42 il içersinde 671 projenin değerlendirmeye alındığını toplam yatırım değerinin 210 milyon TL olduğunu, bu kapsamda Samsun ilinin de 104 milyon TL hibe sağlandığını söyledi.
Turan, “ Bu kapsam içersinde Bafra ilçemizde 71 adet projeyi değerlendirmeye aldık ve toplam 18.9 milyon yaklaşık 19 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirildi. Ve bu kapsamda 8 milyon TL’lik ir hibe Bafra ilçemize sağlamış olduk. Biz hayvancılık işletmelerinde yeniden kurulumlara verdiğimiz gibi mevcut işletmelerin modernizasyonuna da destek vermekteyiz. Yine gıda organize sanayi bölgesinde kurulabileceği süt işleme,meyve, sebze işleme ve paketleme ile soğuk hava depoları , su ürünleri işlemeyle ilgili yapılacak olan tesislere yüzde 50 hibe ile 3 milyona kadar olan yatırımların yüzde 50 hibe olarak kurumumuz tarafından desteklemektedir. Kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi kapsamında süs bitkisi ki bu Bafra için çok önemli, çok yakın bir gelecekte Organize sanayi bölgesinde Sera organize bölgesi kurulacak. Bunun çalışmaları var bu kapsamda süs bitkisi yetiştiriciliğine yüzde 50 hibe, 250 bin Euro destek verebilmekteyiz. Bafra pidesi, Bafra pirinci, dut pekmezi , Bafra dondurması gibi toplam 110 ürünümüz var. Bunlarla ilgili desteklerimiz olacak. Tescilli olabilir ama ürünlerde coğrafi işaret çok önemli bu konuda da çalışma başlattık” dedi.
TKDK Samsun İl Koordinatörü Dr. Bülent Turan, Kırsal turizmin Samsun ve Bafra için çok önemli olduğunu, Baraj gölleri çevresinde ekolojik turizme uygun, doğayı bozmayacak ve kırsala yapılacak olan ahşap, taş evler bunlarla ilgili konaklama tesislerini içeren projeleri desteklediklerini, bu çağrı döneminde özellikle turizm, kesme çiçek ve el sanatları noktasında proje almak istediklerini söyledi.
Barışçıl Gıda yönetim kurulu başkanı Ozan Barışçıl, Samsun bölgesinde ilk IPARD projesi ile Bafra organize sanayi bölgesinde ilk çeltik işleme tesisi kurduklarını söyledi. Barışçıl, Baş vurduğunuz projede Ne istiyorsanız ne yi çizdiyseniz buna sadık kalın. Kurum tarafından şurayı uzatalım burayı da buraya çekelim ki sıkıntı olmasın önerilerine açık olmalısınız. Ben buradaki büyüklerimden şunu rica ediyorum, beraber bir şeyler yapma kültürünü de geliştirmemiz lazım. İPARD buna da çok açık. Bafra maalesef bu zamana kadar pek açık olmadı ama, 4 kişide bir araya gelip de bir fabrika kurulabilir, bu diğer yan sanayileri de getirebilir. Çeltik deki sorunlarımızı burada anlatmaya kalksak buna zaman yetmez. İstanbul’a gittim 10 tanesiyle görüştüğüm en büyük gıda firmaları şunu söylüyorlar. Bafra pirincimi aman sohbet edelim, yemek yiyelim ama ürünü konuşmaya gerek yok. Neden ? sizin ürününüzün rutubeti yüksek sizin ürününüzün raf ömrü kısa diyorlar. Bizim müstahsillimiz çeltiği 16 rutubete kadar düşürüyor. Biz bu ürünü işleyip pirince dönüştürüp alıcıya verdiğimde paketlenen pirinç 3 ay içinde bozuluyor diyor. Neden çünkü dışı kuru içi yaş olduğundan çeltik 14 rutubete indirildiğinde ise 2 yıl raflarda kaldığını söylüyorlar. Üreticimizin bu konuda uyarılması gerekiyor. Üreticimize yönelik böyle toplantılar la çeltik rutubetinin önemini anlatılması gerekiyor. Çeltik 14 rutubete düşürüldüğünde 30 tonda 300 kilo fire veriyor. Bu da 600 TL. olur. Biz bu sene bir uygulama yaptık ürününü aldığımız müstahsilimize dedik ki, çeltiğinizi kaç rutubete kadar kurutmak istiyorsunuz 16 ya kadar tamam biz 14 rutubete kadar kurutacağız 600 TL lik zararını biz karşılıyoruz. Şuanda rutubeti 16 olan 2 bin ton çeltiğimizi 14 rutubete düşürmek için kurutmalarımız çalıyor. Ben ürünü çok iyi fiyata satabilmeliyim ki, üreticimizin emeğinin ve alın terinin karşılığını hakkınca alırsa, ben bir sanayici olarak önüm açık olur” dedi.
Bafra Organize sanayi Bölgesinde Faaliyet gösteren, Bafira Salça fabrikası genel müdürü Nihat Kaya İşlenecek hammadde sıkıntısı çektiklerini, bu yıl işlenmek üzere Adana bölgesinden biber getirdiklerini, tüm zorluklara rağmen Bafira markalı domates ve biber salçalarının tüm Türkiye’deki tüm marketlerdeki raflarda yer aldığını, marka haline getirdikleri salçaların Bafira adıyla Başta İngiltere Almanya ve Kıbrıs’taki tüketicilerin mutfağında da yer aldığını ifade Kaya, “ bölge çiftçisiyle sözleşme imzaladığımız halde çiftçimiz o yıl biber para ediyor diye ürününü bize getirmedi. Malına sözleşme yapıyorsan kardır zarardır. 300 liraya alıcı bulamayan ürüne Ben sözleşmemde 500 lira tahütte bulunduğum için biber aldım. Bu sene biber için üreticiyle 600 liradan sözleşme yaptım. Biber piyasada 800 lira olunca sözleşme imzaladığımız halde bana biberini vermedi, Bölgede sözleşmeli tarımın yaygınlaştırılması için tüm kurum ve kuruluşlar birlikte hareket etmeli” dedi.
Yeni Yaş Sebze ve Meyve Hali Müjdesi
Samsun Büyükşehir Belediyesine bağlı Bafra Yaş Sebze ve Meyve Hali Müdürü Ethem Özer, Bafra’ya yapılması planlanan yeni Yaş Sebze ve Meyve Hal projesinin son şeklinin verildiğini ve 2 yıl içersinde tamamlanacağının müjdesini verdi. Özer, “300 bin metre kare alana Tekno hal şeklinde et ürünleri, çiçek ürünleri, balık ürünlerinin de sergilenebileceği, reyonların yanı sıra soğuk hava depoları, paketleme tesisleri ve laboratuarlarından banka şubesinden akaryakıt istasyonuna kadar donatıların yer alacağı Yaş Sebze ve Meyve Hal projesinin 2 yıl gibi kısa bir zamanda tamamlanmasının planlıyoruz” dedi.
Toplantı Bafra Sosyal Yardımlaşma Müdürlüğünce desteklenen, doğal meyve ve sebze karışımlı yeni damak dadı içecekleri başarıyla üreten ev hanımlarına belgeleri İlçe Kaymakamı Halis Arslan ve çeşitli daire müdürleri tarafından verildi. Toplantı günün anısına kameralara toplu halde verilen poz ile son buldu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.