Bafra Pirincini Dünyanın En İyisi Yapmak Boynumuzun Borcudur

Bafra Pirincini Dünyanın En İyisi Yapmak Boynumuzun Borcudur

Bölgemiz tarım kenti olarak biliniyor ancak bir türlü markalaşma adımı atamıyoruz.

A+A-

Türkiye çeltik üretiminin %11 i ve Karadeniz’in %63’ünü oluşturan çiftçimizin hak ettiği değer bu değildir. Bafra pirincini dünyanın en iyisi yapmak boynumuzun borcudur. Bunun için arazi yapımıza uygun yerli tohumumuzu kullanarak büyük bir markalaşma adımı atmamız gerekmektedir. Sabırlı bir şekilde tüm gücümüzle Bafra pirincini yıldız haline getirmeliyiz.

Bunun için biz Genç İş adamları olarak Markalaşma çalışmalarında önemli bir yapı taşını devreye aldık ve ülke çapında Bafra Pirincinin bilinmesini sağlamaya yönelik internet sitesi ve pazarlama çalışmaları yaptık. Tabi tek bir STK nın kendi başına uğraşması yeterli olmamakla birlikte halen araştırmalarımız devam ederken aslında geçmiş yıllarda iyi adımlar atılmış yalnız devamı getirilmediğini farkettik ve bunu da sizlerle paylaşmaya karar verdik.
            Bafra’mız büyük bir ova ve Çeltik üretimi ile önemli bir gelir elde etmekte. Bunu değişik tohum çeşitleri ile yapmakta ama markalaşamayan pirincimizin 1.derecede önemli payı Bafra’ya ait tohumun ekilmemesi ve bilinmemesidir. Biz Pirinç yerken Baldo – Osmancık – Cameo – Vasco tohumlarından üretilen pirinci tüketiyoruz ve Bafra’da üretildiği için Bafra pirinci diyoruz. Dekara 2 binli yıllara kadar ortalama verim 700-800 Kilogram arasında seyrederken sertifikalı çeltik tohumu kullanımın artması dolayısıyla ortalama verim 900-1000 kilograma yükselmiştir.

Bafra Pirincinin Türkiye’de ve Dünya da tanınarak marka haline gelmesi için Aslında 2011 yılında Kaymakamlık , Karadeniz Tarımsal Araştırma Endüstrisinin Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesinin Bafra Çeltik Komisyonu Başkanlığının,Ziraat Odasının, Bafra Ticaret Borsasının, Bafra Ticaret ve Sanayi Odasının Tahıl Üreticileri Birliğinin ve Bafra İlçe Tarım Müdürlüğünün büyük çalışmaları oldu. Karadeniz Bölgesi Çeltik Islahı Araştırmaları Islahı projesi kapsamında yürütülen çalışmalar kapsamında geliştirilen ‘Bafra Yıldızı’ isimli çeltik çeşidi yılında tescil edildi. Bafra Yıldızı çeltik çeşidi Ballilla-28 çeşidiyle TR666-8-1-1-1 hattının melezlenmesinden elde edilmiştir.2011 yılında geriye dönük Yapılan 4 yıllık verim denemesinde 650-815 kilogram arasında verim elde edildi. Bitki boyu 95 santimetre olan kalın saplı olduğu için yatmaya dayanıklı, salkımda tane sayısı 140-150 arasında olup mevcut çeşitler arasında en fazla salkımda tane sayısına sahip çeşit olmuş ve ekilebilir aynı zamanda da kazançlı bir tohum olmuştur.

            Bu kapsamda bu ürünün bu bölgede yetiştirilmesini sağlamak için zirai tohum bayilerimizin büyük desteğinde ihtiyaç vardır. Kaymakamlığın ilgili birimleriyle birlikte, zirai tohum bayilerimiz de çiftçimizi yönlendirebilirse başarı sağlayacağımıza inanıyoruz. Sürekli yeni bir çeşit denemektense en iyi olduğumuz bir çeşit ile ilerlemek en doğru adıma olacaktır.

           Birlik olduğumuz zaman başaramayacağımız hiçbir şey yoktur! Bafra pirincini hak ettiği değere taşımak için var gücümüzle çalışmak zorundayız. Bizler Bafra Genç İşadamları Derneği olarak yöresel lezzetlerimizi tanıtma projemizi büyük bir kararlılıkla devam ettireceğiz. Pirincimiz ile ilgili sıkıntılarımızın üstesinden geleceğimize inanıyoruz.

 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.