Bafra Kuş Cennetinde Yeni Kuş Türü

Bafra Kuş Cennetinde Yeni Kuş Türü

Bafra'da, Kızılırmak Nehri'nin taşıdığı alüvyonların oluşturduğu Türkiye'nin Karadeniz kıyısındaki tek sulak alanı Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde "Ada doğanı" (Falco eleonorae) kuş türünün görülmesiyle gözlenen tür sayısı 353'e çıktı.

A+A-

"Ulusal Kuş Halkalama Programı" kapsamında Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde arazi çalışması gerçekleştiren Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezi Görevlisi Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, AA muhabirine, çalışmaları sırasında deltada daha önce hiç gözlemlenmeyen "Ada doğanı" kuş türü görüldüğünü söyledi.

Bu türün deltadaki ilk tespitinin yapıldığına işaret eden Yavuz, "Ada doğanını deltadaki arazi çalışmasında tespit ettik. Bu, bizim için deltadaki kuş varlığının zenginliği açısından çok önemli." dedi.

Deltada ilk kez kaydedilen ada doğanı ile tür sayısının 353'e yükseldiğini vurgulayan Yavuz, şöyle devam etti:

"Delta, ornitolojik (kuş bilimi) öneme sahip bir yer. Ada doğanı, ağırlıklı olarak ötücü kuş türleri ile beslenen bir tür. Genellikle Batı Akdeniz ve Ege Bölgesi kıyılarında yaz aylarında görülüyor. Kışlamak için Afrika'nın doğu kıyıları ve Madagaskar adasına göç ediyor. Deltada 2000 yılından beri düzenli olarak devam eden kuş araştırma çalışmaları, bu nedenle çok önemli. Ada doğanını gözlemleyerek fotoğraflarını çektik. Çalışmalarımız sürdükçe deltada yeni türlerin görüleceğini düşünüyorum."

Yavuz, deltadaki çalışmaları sırasında küçük sarıbacak, kuzey kamışçını, sarı kaşlı çıvgın, çalıkuşu çıvgını, kuzey çıvgını, küçük altın yağmurcun, alaca çinte gibi Türkiye'de çok az kaydı bulunan kuş türlerini halkaladıklarını anlattı.

Kızılırmak Deltası'nın Türkiye'nin önemli sulak alanlarının başında geldiğine dikkati çeken Yavuz, şunları kaydetti:

"UNESCO dünya mirası geçici listesinde yer alan Kızılırmak Deltası, sahip olduğu zengin flora, fauna ve doğal güzellikleriyle asıl listeye girmeye aday bir alandır. Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde Türkiye'de bulunan 480 civarında kuş türünden 353'ü görülebiliyor. Delta, yıl boyunca farklı kuş türlerine ev sahipliği yapıyor. İrili ufaklı çok sayıdaki gölü, sazlık alanları, su basar orman ve çayırları, kumullar gibi birçok habitatı içinde bulunduran delta, barındırdığı canlı türleriyle Türkiye'nin önemli doğal sistemlerinden birini oluşturuyor. Kızılırmak Deltası, bu yönüyle de Avrupa Kuş Alanları Envanteri'ndeki en önemli dört kriterden üçüne sahip bulunuyor."

- Kızılırmak Deltası 

Samsun'un Bafra ilçesinde Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü alanın da içinde yer aldığı 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası, Türkiye'nin önemli sulak alanlarının başında geliyor. 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleriyle Türkiye'nin önemli doğal sistemlerinden birini oluşturan deltada bugüne kadar yaklaşık 140 türün ürediği belirlendi. 

Bu özellikleriyle Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, geçen yıl UNESCO'nun geçici listesine kabul edilmişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.