BAFRA İSMET PAŞA CAMİİ İÇİN SANCILI TOPLANTI

BAFRA İSMET PAŞA CAMİİ İÇİN SANCILI TOPLANTI

Bafra İsmetpaşa Cami için Bafra Belediyesi Ali Kale Turistik Tesislerinde sancılı istişare toplantısı yapıldı.

A+A-

Bafra Müftüsü Burhan Keleş,”İmam kendisini temize çıkarıyor. Bu camiinin projesi bitti. Eski cami yıkılacak, caminin yenisi yapılacak. Bu işi olacağı şekilde düzeltelim” deyince, toplantıya tepki gösteren İsmetpaşa Mahallesi Muhtarı Fatih Yıldız, toplantıyı terk etti.

   İSMETPAŞA MAHALLE MUHTARI FATİH YILDIZ, TOPLANTIDAKİ SÖYLEMLERE TEPKİSİNİ GÖSTEREREK, TOPLANTIYI TERK ETTİ

     Bafra İsmetpaşa Mahalle Muhtarı Fatih Yıldız,” Bafra Müftümüz Burhan Keleş beyle bu konu üzerine daha önceki görüşmelerimiz de, müftü beye ‘mahallenin büyüklerini bir araya toplayalım’ neden cami yıkılması isteniyor, neden cami yıkılmaması istenmiyor? Ona göre karar verilir’ diye toplantı sözü vermişti. Ama gereken toplantı yapıldı. Konuşmalar yapıldıktan sonra Bafra Müftümüz Burhan Keleş Bey, ‘her şey hazır camii yıkılacak’ dedi. Madem karar verdiniz, bizleri neden buraya çağırdınız diyerek, toplantıya tepkimi gösterdim” dedi.

      Bafra ilçe Müftüsü Burhan Keleş, “Darboğaz’da, Doğankaya’da, Büyük Camii ve Aktekke’de yatılı Kuran Kurslarımız var. Bu Kur’an kurslarımızda yemek pişiyor, Bu Kur’an kurslarımıza yardımda toplanıyor. Biz bu Kur’an Kursu sayısını ikiye düşürmeyi hedefliyoruz. Bir erkek yatılı Kur’an Kursu, bir yatılı Kız Kur’an Kursu olacak, bir yerden yemek pişecek, yardımlarda bir yere gelecek, yani Bafra’ya uygun modern bir Kur’an Kursu olmasını hedefliyoruz. Büyük Camii Kur’an Kursu Vakıflara ait, vakıflar yarın ben burayı göçürüyorum dese, Büyük Camii Kur’an Kursumuz paldır küldür taşınmak zorundadır. Aktekke Kur’an Kursumuza hoca efendilerin gayretiyle her sene ilaveler yapılmış. Ama Hafızlık Kur’an Kursları değil buralar, Türkiye’de modern olarak Kur’an Kursları örnekleri var” diye konuştu.

      Ecdadımızın 400 yıl önce Bafra’da Büyük Camiyi yaptırdığını belirten Bafra ilçe Müftüsü Burhan Keleş, “Büyük Camiinin bahçesi var.  Bafra Büyük Camiinden başka Bafra’da istenilen noktada hangi Camiinin bahçesi var? Hiç birinin istenilen noktada bahçesi yok. Mübarek günlerde Bafra’da programlar yapıyoruz. Program hele de yaz günlerinde yapılıyorsa, hepiniz zaman zaman katılıyorsunuz. Bafra’da Camilerin coğu 500-600 kişilik, Bafra’nın nüfusu 100 binin üzerinde, bir caminin altında otopark olmazsa, orada hiçbir şey yürümez. Kesinlikle yeni yapılacak caminin otoparkını değiştirmeyeceksiniz. Camiler için otopark mutlaka önemlidir. Bafra’da büyük bir camii Alparslan Türkeş parkının olduğu yerde yapılabilir. Veyahut mevcut Müftülük Site camiinin bulunduğu alan yıkılarak, alabildiğine en büyük şekilde Camii yaptırılır. Müftülük Site Camiinin alanına en büyük şekilde Camii yapılsa idi, bugün yıkılma gündeme gelmezdi. Bafra Müftülüğü sitesinde 4 tane lojman var. Ben ne yapacağım lojmanı dışarıdan alırım. Bugün Bafra Müftülüğünün 1500 metrekare hizmet alanı var. 1500 metrekarenin 500 metrekaresini biz kullanıyoruz. Öbür alanları atıl alanlar, Bafra Müftülüğünün Site Camisi de alabildiğine küçük, Camii alabildiğine büyük olabilseydi, bu şeyler olmazdı” diye konuştu.

      Bafra Müftüsü Burhan Keleş’in konuşmasından sonra söz alan Bafra İsmetpaşa Cami İmamı Abdullah Tara, caminin projeleriyle ilgili gerekenleri bildirdi. Tara, “Büyüklerimiz cami yapımında ne karar verirse, bizde yardımcı olacağız” diye sözlerini tamamladı. 

       Yeni yapılacak olan İsmetpaşa Cami inşaatının plan ve projenin kendisine anlatıldığını vurgulayan Bafra İlçe Müftüsü Burhan Keleş,”Bir şeyi yıkıp yeniden yapmak hasıl olacak, yani camiyi bir yıkıp yeniden yaptığınızda, o binayı bir daha yıkma hasıl olmayacak, son şekli olmuş olacak, birde yıkıp yeni yaptığınızda, mevcut olandan 3-4 kat daha verim alınacaksa, daha faydalı olacaksa, bunun yıkılmasına izin verilir. Mevcut İsmetpaşa Cami 650-700 kişi alırken, yeni yapılacak olan camii ibadet için 2 binin üzerinde insanı alacak, Fatih Kur’an kursuda, o caminin içerisinde zaten yer alacak. Bu mahalle için bir ihtiyaçtır. Bu yapılacak olan camii inşaatına devlet ne kadar yardım yapabilir? Devlet şöyle yardım yapabiliyor. Diyanet İşleri Başkanlığının bir bütçesi var. İnşaatı devam eden camilere bizim tabirimizle yaramıza merhem sürebilecek şekildedir. Bu yapılacak olan Cami planlı ve projeli olarak yapılacak, Her sene Diyanet İşleri Başkanlığına başvuru yapılırsa,50-100-150 bin TL ödenek çıkarılabilir. Ama ciddi manada bu işi takip etmek gerekiyor. Bafra’da Camilerin inşaatı erken biter. Hiç ummadığınız yerden bu yapılacak olan Camiye yardım gelebilir. Bu işe karamsar olmak uygun değil, mahalle camisi yıkıldığı zaman bir an önce yapılmazsa, Mahalle sıkıntı çekebilir. Mahalle adına bu işten geri dönmeyin. Cami inşaatında kimse mağdur kalmaz. Bu işte bir sıkıntının devam edeceğini tahmin etmiyorum”  şeklinde konuştu.  

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.