Bafra ilçesinde buğday hasadı başladı.

Bafra ilçesinde buğday hasadı başladı.

Bafra ilçesinde buğday hasadı başladı.

A+A-

Türkiye'nin önemli ovalarından biri olan Bafra Ovası’nda 200 bin dekar alanda ekimi yapılan buğday hasadı başladı. Ovada yüzde 80'i biçerdöverle hasat edilen buğdayda yanlış biçimi engellemek ve dane kaybını en aza indirmek için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü teknik elemanlardan oluşan 2 ekip arazide biçerdöverleri kontrol ediyor. Ovada hasada başlayan çiftçiler sıcağa aldırmadan bir an önce buğdayı tarladan kaldırma için çaba gösteriyor.
Aşırı yağışlar nedeniyle verimlerin düşük olduğunu söyleyen çiftçi Ali Osman Çetiner “Aşırı yağmurla tarlada ot oldu ve verimler geçen seneye göre düştü, randıman alamadık. Hiç ot yoktu, yağmurların fazla yağmasıyla her taraf ot oldu. Evvelden bir sene tütün oluyordu, bir sene buğday oluyordu iyi verim alıyorduk. Ama bu sene olmadı. Fiyatlar 82-83 kuruş arasında. Randımanına göre fiyat veriyorlar. Fiyatlardan da pek memnun değiliz. Mazot ve gübre fiyatlarının çok gerisinde kalıyor” dedi. 
2016 yılı buğday hasadının başladığını söyleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ahmet Dursun “İlçemizde 200 bin dekar alanda buğday üretimi yapılmakta, bu üretilen buğdayında yaklaşık yüzde 80'i biçerdöverle hasat edilmekte. İlçe müdürlüğü olarak 2 ekip oluşturduk. 2 ekip biçerdöverleri biçim esnasında kontrol etmekte. Dana kaybının önüne geçmek ve zamansız biçimi engellemek için bu denetimleri yaptırıyoruz. Biçerdöver kullanan operatörlerin belgeli operatör olması gerekiyor. Eğer belgesiz operatör varsa veya dane kaybı istenilen değerlerin üzerinde ise Kabahatler Kanunu’na göre cezai işlem uygulanıyor. Bizim üreticilerimizden isteğimiz kesinlikle olgunlaşmamış buğdaylarını erken biçme yaptırmasınlar. Sabah erken saatlerde, akşam geç saatlerde biçime müsaade etmesinler. Zaman zaman kendilerinin ekonomik anlamda kaybı olacak, onun için biçerdöverci ile birlikte kendileri de kontrol etsinler.Döküm var mı yok mu. Eğer bu tür olumsuzluklarla karşılaştıklarında ilçe müdürlüğümüzü aramalarını ve bu aramalar neticesinde de biz kontrol ekiplerimizi göndererek o biçerdöver ve sürücü hakkında işlem yapmak üzere ekiplerimizi göndereceğiz. Dane kaybı olarak da yüzde 2 kabul edilebilir dane kaybı var. Bizim kontrollerdeki amacımız bunu yüzde birlere ve daha aşağılara çekmek" şeklinde konuştu.

-bafra-ilcesinde-bugday-hasadi-basladi.-.jpg-bafra-ilcesinde-bugday-hasadi-basladi.--001.jpg-bafra-ilcesinde-bugday-hasadi-basladi.--002.jpg-bafra-ilcesinde-bugday-hasadi-basladi.--003.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.