Bafra GİAD ‘dan Organik TARIM için Solucan Gübresi Projesi

Bafra GİAD ‘dan Organik TARIM için Solucan Gübresi Projesi

Samsun'un Bafra İlçesinde Bafra (GİAD) Genç İş Adamları Derneği Başkanı Alper Güngör Üretilen tarım mahsullerinin

A+A-

 Organik olarak yetiştirilmesini sağlamak ve tarımda kimyasal tüketimi en aza indirmek hem maliyet açısından üreticiyi korumak, toprağı öldürmeyip ıslahını sağlayıp mahsulde daha yüksek verim elde etmek ve de en önemlisi tüketiciye sağlıklı ürünler ile buluşturarak organiklik oranı yüksek ürünler yetiştirilmesine olanak sağlamaktır.

Böylelikle araştırıldığında solucan gübresi dünyada alternatifi olmayan tek gübre türüdür ve toprağada hiçbir zararı yoktur. Aksine Toprak Islahını sağlaması nedeni ile daha verimli hale getirmektedir. Kullanılan üründe ise 15 gün ile 25 gün arası erken hasat olanağı sağlamaktadır.
Solucan gübresi üretimi yapabilmek için ortalama başlangıç seviyesi olarak 200.000 adet solucan ile başlanması gerekmektedir. Bu sayı en ideal sayıdır. Maddi olarak 15.000,00 TL civarı bir bütçe gideri ile tedarik edilebilmesi aylık olarak ta ortalama en fazla bir ton besin tüketimi yani maddi olarak 300,00 tl civarı gideri olması neticesi ile başlangıçtaki ayrılacak bütçe çok fazla yatırımcıyı yormamaktadır.
Solucanlara uygun koşullar sağlandığında 3 ayda en az 2 katına sayı olarak ulaşmaktadırlar. Bu rakam uygun koşulların daha da iyileştirilmesi ile 6 katına kadar çıkartılabilmektedir.
Başlangıçta tesis ortalama 100 m2 alana ihtiyaç duyacaktır. Solucanların üremesinin 3 ay gibi bir sürede 2 katı ile 6 katı arası sayısının artması nedeni ile başlangıçtaki belirtilen 100m2 olan sene sonunda yetersiz gelmeye başlayacaktır. Solucanların üremesi sayıca çok fazla olduğundan diğer senelerde daha büyük ölçekli alanlara ihtiyaç duyulacaktır.
Maliyetlendirme ve kazanç kısmına geldiğimizde başlangıçta tesisin müteşebbise ait olduğunu düşünürsek 200.000 adet solucanın 15.000,00 TL gibi bir maddi giderle başlayıp bir yılın sonunda aylık 8 ile 10 ton arası gübre üretimi yapılabilmektedir. Buda aylık 15.000,00 TL gelire denk gelmektedir. (solucanların beslenme maliyeti aylık yıl sonu 3.000,00 tl) Bu rakamlar 3 ay sonunda 2 katı ile 4 katı arasında çıktığında maliyet ve kazanç sistemide artarak devam edecektir. Bu yüzden tesisin durumuna göre kapasite belirlenmeli ve o sayıya ulaşıldığında solucan satışlarıda başlanarak tesisin sürdürülebilirliğini artırmak ve de solucanlarında kazanca dönüşümünü sağlamak gerekmektedir.

Bafra GİAD olarak ; Organik TARIMI desteklemek ve bilinç uyandırabilmek, yetiştirilen ürünlerin daha doğal olabilmesi ve insan sağlığına daha faydalı ürünlerin yetiştirilmesi açısından bir müteşebbisimizle SOLUCAN GÜBRESİ ‘nin uygulanabilirlik ve verimliliği ile ilgili ŞUBAT ayından bu yana denemelerimiz yapılarak , bu uygulamaların diğer yatırımcılar ve üreticiler tarafından da yapılabilmesi, hem organik ürün yetiştirilmesi hem de maddi kazanç elde edilmesi açısından ekonomiye katkı sağlayabilecek bir proje oluşturuldu.

ŞUBAT ayından bu yana Çeltik’te , Domates’te , Fasulye de, Mısırda , Ceviz Fidanında ve Fındıkta denemeler yaparak güzel sonuçlar alındı. Müteşebbis’lerimiz Gökhan Bektaş ve Kenan Topuz ile bu projeye şubat ayında 150.000 solucan ile başlamış ve bu güne kadar gelerek 5.000.000 adet solucana ulaşmıştır. Başlangıçta 7.000,00 TL ile başlayan bu yatırım şu an 230.000,00 TL bir solucan maddi değeri ve aylık 5 ton gübre üretimi yaparak tesisleşme yolunda büyük adımlar atılmıştır. Solucanların sayılarının sürekli artması ve gübrenin de sürekli artacağı hesap edilirse hem piyasada daha fazla organik solucan gübre dağıtımı hem de devletin teşvikleri ile yetiştiriciliği teşvik edilmiş olacaktır.

“Arden Tarım Organik Gübre” Müteşebbis sorumluları olarak Gökhan Bektaş ve Kenan Topuz beylere emeklerinden dolayı GIAD ailesi olarak teşekkür ediyoruz. Yine Araştırmalarımıza göre Bafra’da bu iş kolu ile uğraşan Aydın Ev Bey “Siyah İNCİ” adı altında Solucan gübresinin ticaretini yapmaktadır. Alaçam’da yine bu işle uğraşan bir müteşebbis daha vardır.

Solucan Gübresi üretimi yapmak isteyen girişimcilere konu ile ilgili Toplu bir seminer verilip bilinirliği daha da artırmak için ve sizlerden gelecek soruları cevaplamak açısından “Arden Tarım organik gübre” müteşebbis heyetinden Gökhan Bektaş bey ile irtibata geçebilir ve oluşturduğumuz tesisi inceleyebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.