Azerbaycanlı Şair Ekber Goşalı’nın ‘’Ürek Daşı’’ Şiir Kitabı Yayınlandı

Azerbaycanlı Şair Ekber Goşalı’nın ‘’Ürek Daşı’’ Şiir Kitabı Yayınlandı

Gençliye Yardım Fonunda Zirve Kitap Projesi kapsamında yayınlanan şair-yazar Ekber Goşalının "Ürek daşı" şiirler kitabının imza günü düzenlendi.

A+A-

Törene millet vekilleri Ganira Paşayeva, Jale aliyeva,  Azerbaycan Basın Konseyi Dış ilişkiler komisyonu başkan Azer Hasret, Sumgayıt şehri Şiir kulübünün başkanı  şair İbrahim İlyaslı, tanınmış kalem adamları, medya temsilcileri ve diğer kişiler katıldı.

Konuşma yapan kitabın editörü Almaz Ulvi bildirdi ki, aslında bugün Ekber Goşalının şiir raporuna toplandık: "Ekber Goşalı şair, Türkolog ve aynı zamanda yazardır. Tüm bunların üstünde Ekber Goşalı  kendini daha çok halk adamı olarak onaylamıştır. 1990 yıllarında yeni bir genç nesil edebiyata geldi. Onların arasında Ekber Goşalının kalemi hemen göründü. Aynı dönemde Azerbaycan'da Karabağ sorunu yaşanıyordu. Ekber Goşalı aynı zamanda çoğu şiirlerinde  Karabağ meselesini dile getirdi. Tüm türk dünyasına Karabağ sloganı ile çıktı. Ekber Goşalı Dünya Genç Türk Yazarlar Birliği'ni Azerbaycan'da kayda aldırdı. Altaylardan ta ki, Balkanlara kadar herkesi bu kurumun etrafına topladı. Ekber Goşalının yazarı olduğu şiirler tüm Türk dünyasına yayıldı. Onun şiirindeki aşk milli, beşeri aşktır. Bütün bunların hepsi onun kalbinden doğan saf niyetin sonucudur. Bir zamanlar onlar "Türkün sesi" adlı birkaç almanak yayınladılar. Bu almanak aslında, tüm Türk dünyasının yansımasıydı. Ekber beye bundan sonraki  çalışmalarında başarılar diliyorum".

Daha sonra konuşma yapan kitabın önsöz yazarı İbrahim İlyaslı belirtti, ‘’Ekber Goşalı uzun yıllardır her yıl kitap çıkarmak olanaklı olsa da söze karşı sorumluluğundan dolayı 7 yıl sonra bir şiir kitabı ile okuyucularının karşısına geldi: Bellirtmek isterim ki, keşke söze karşı böyle bir sorumluluk duygusu her bir yazarımızda olsaydı. Söylemiyorum Ekber doğru yapmıştır, o, 7 yıl sonra okuyucularının karşısına geldi. Keşke her yıl kitap yazardı, ama hepsi de bu kitap gibi olurdu". Konuşmasının sonunda, İbrahim İlyaslı kitaptan birkaç şiir seslendirdi.

Daha sonra ise söz milletvekili Ganire Paşayeva verildi. O, açıklamasında: ‘’Uzun yıllardır bu kitabın yolu bekleniyordu, nihayet görüşümüze geldi. Aslında, bize öyle geliyor ki, bir insan hakkında onu daha yakından tanıdıkça konuşmak kolaylaşır. Bence öyle değil. Çünkü bir insanı yakından tanıyıp, onun hakkında konuşurken nereden başlayıp nerede biteceğini bilmiyorsun. Benim için Ekber Goşalı tepeden tırnağa Turan'la bağlıdır. Onun şiirinde de, faaliyetinde de biz bunu göre biliyoruz. Derdim ki, Ekber Goşalını bir amaç güçlü tutuyor ki, o da Türk dünyasının birliği düşüncesidir. Ekber beyin sanatında bunu göre biliyoruz ki, aslında bu da gençlerimiz için en büyük örneklerden biridir. Öyle bir yıl yoktur ki, Ekber Goşalı  Türk dünyasının şairlerini, yazarlarını bir araya getirmesin. Onlar bir araya toplanıp dostluklar, ilişkiler kuruyorlar. Bu da Türk dünyasının birliği için çok önemlidir. Aslında bu kitap Ekber beyi tanımayanlar için çok güzel bir kaynaktır, çünkü bu kitabın içerisinde Ekber Goşalını tanımak için yeterince geniş şekilde düşünce var. Bu kitap sözün sorumluluğu ile yazılmış bir kitaptır. Bu nedenle hacim olarak belki de küçük görünse de içerisindeki düşünce açısından onlarca cilt kitap yükündedir. İnşallah bu kitabın tanıtımını Tovuz'da yapacağız. Düşünüyorum ki, Bakü'den da çok bölgelerimizde bu tür etkinliklere ihtiyaç var. Biliyorum ki, Ekber Goşalının kalbinde bir his var ki, bu tür törenleri Şuşa'da, Hocalı'da Karabağ'da gerçekleştirsin. Dilerim ki, bir sonraki kitabını sırf  Dağlık Karabağ'da okurlarına takdim etsin".

Ekber Goşalı da konuşma yaparak herkese teşekkür etti. Ekber Goşalı belirtti, onlarca kitabın editörü, yazarı, ortak müellifi de olsa, şimdiye kadar toplam iki şiirler kitabı gün yüzü gördü: Birincisi, 2007 yılında (Vektorda) yayımlanan "Ölümlerin Ötesi", ikincisi ise sizleri "İmza gününə" çağırdığımız "Ürek Daşı".

Konuşma yapan millet vekili Jale Aliyeva belirtti ki: '' Bu gün edebiyatın şiirin bayramına toplandık. Onun için bu günü bayram olarak kaydederim ki, buraya toplanan her insan kendisinde nur, ziyalılıq taşıyan insanlardır. Ekber bey 45 yıllık yaşında Türk dünyasına kutsal bir yolculuğa çıkmış dostumuzdur. O, kalbinin sesi ile kalbinin hükmü ile Turan dünyasını kat-kat dolaşarak bu büyük dünyayı bir araya getirmeye çalışıyor. Bir edebin değeri onun yazdıklarının hacmi ile değil, yazısının önemi ile ölçülür. Ekber Goşalı bu açıdan çok değerlidir". Konuşmasının sonunda millet vekili Jale Aliyeva da Goşalının şiirlerinden okudu.

Toplantıya katılan diğer kişiler de konuşma yaparak, Ekber Goşalı ve onun sanatı hakkında görüşler belirttiler.

Törende ayrıca sazla aşık ifaları seslendirildi.

 Törenin sonunda ise imza töreni yapıldı.

 

Ülker Piriyeva

ANKARA

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.