Azerbaycan'da Bilgi Günü

Azerbaycan'da Bilgi Günü

Bilgi günü dünyanın tüm ülkelerinde gayri resmi bayram olarak kutlanmaktadır. Ancak çoğu ülkelerde o, farklı günlerde yapılıyor.

A+A-

 Örneğin, eğitime en çok para ayıran ülkeler listesinde birinci olan Japonya'da dersler 1 nisan'da başlıyor. Aynı gün yeni hayatın, güzellik ve gençliğin sembolü sayılan sakura çiçek açıyor. Japonya çocuklar okula 6 yaşında gidiyor. Dersler sonraki mart 31'de bitiyor. Kış, yaz ve sonbaharda mekteplilere kısa tatiller verilir.

ABD'DE de okulların başlaması ile ilgili somut bir gün yoktur. Dersler ağustos ve eylül'de başlayabilir. Burada çocuklar okula 5-8 yaşlarında gidiyorlar. Ders yılında çocuklara kısa tatiller verilir. Temel grev haziran sonlarında başlar.

Kanada'da yayın bitmesini temsil eden Emek Günü bayramından bir gün sonra, ayın ilk çarşamba akşamı okullular parta arkasına geçiyorlar.

Azerbaycan'da ise sovyetler döneminde eylül 1'i Bilgi Günüydü. Ta 2004 yılına kadar. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in 21 ağustos 2004 tarihli emri ile Azerbaycan'ın tüm eğitim kurumlarında derslerin 15 eylül'den başlanması kararı alındı. Bakanlar Kurulu'nun 2014 ekim 30 tarihli kararı ile "Okulunun Örnek Nizamnamesinde" yapılan değişikliğe göre, orta öğretim okullarında ders meşgaleleri 15 eylül'de başlayıp 14 haziran'da sona eriyor.

Son yıllarda Azerbaycan eğitimi yeni gelişme dönemine girmiştir. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in kaygısı, Haydar Aliyev Vakfı'nın gerçekleştirdiği projeler ulu önderin eğitim politikasının başarılı devamının göstergesidir. Bir gerçeği hatırlatmak yeterlidir: Ülkemizde eğitim sisteminin tüm basamakları Devlet programları başarıyla uygulanıyor. Bu, bir gerçeğe - Cumhurbaşkanı Aliyev'in eğitimi devlet politikasının önceliklerinden biri olarak dikkate alması gerçeğine dayanıyor. Azerbaycan eğitiminde en başarılı sonuçlardan biri okul inşaatının geniş boyut kazanmasıdır. 2003 yılından bu yana ülkemizde iki binden fazla yeni okul binası yapılmıştır. Dolayısıyla, bazı okullar için ek binalar yapılarak, esaslı tamir edildi. Yeni okulların inşası, ek binaların inşası ve onarımı, modern makinelerle teminatı, altyapının yenilenmesi sonucunda, toplam ülke çapında 1 milyondan fazla öğrencinin eğitim koşulları iyileştirildi. Son yıllarda okul inşaatı alanında gerçekleştirilen programlar sayesinde ikinövbeli okulların, aynı zamanda ikinci sırada eğitim alan öğrencilerin oranı aşağı düştü. Bu iş hala devam ediyor.

Haber:Ülker PİRİYEVA

azerbaycanda-bilgi-gunu.jpgazerbaycanda-bilgi-gunu-001.jpgazerbaycanda-bilgi-gunu-002.jpgazerbaycanda-bilgi-gunu.jpeg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum