Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Devlet Bayrağı Azerbaycan Devletinin Egemenliğinin Simgesidir!

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Devlet Bayrağı Azerbaycan Devletinin Egemenliğinin Simgesidir!

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Devlet bayrağı Azerbaycan devletinin egemenliğinin simgesidir!

A+A-

https://www.youtube.com/watch?v=AHthjUvRA0g&fbclid=IwAR1VzGN-93xhwjqKwn8Iv_k6Wx9Ua6tOPblTq-DHkNmcZe3RbH6f7McPlC0

Bayrak - bir ülkeyi, kuruluşu, yapısı veya birliği işaretleyen, genellikle kumaştan olan, devlet simgesi olup, savaşlar, devrimler, gösteriler sırasında önde, insanların başı üzerinde yapılan, çeşitli resmi kuruluşların binalarının önünde direğe asılan ve bu örgütü temsil eden, Vatan uğruna şehit olanların mezarları üzerine yapılan devlet niteliğidir. Bayrağın üzerindeki her renk ve sembol özel bir anlam taşıyor.

 Azerbaycan Cumhuriyeti'nin devlet niteliklerinden, devletçilik simgelerinden biri onun Ulusal Bayrağı - Devlet bayrağıdır. Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Devlet bayrağı Azerbaycan devletinin egemenliğinin simgesidir!

Azerbaycan'ın Devlet bayrağı ilk kez 1918- senesi Kasımın  9- da Azerbaycan Halk Cumhuriyeti Hükümetinin kararıyla kabul edildi. 1991 şubat 5'de Azerbaycan Cumhuriyeti Yüksek Sovyeti "Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Devlet bayrağı hakkında" Kanun kabul ederek onu Devlet bayrağı ilan etti.

2009 yıl Kasımın 17'de Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Azerbaycan'da Devlet Bayrağı Gününün belirlenmesinde talimat imzalamıştır. Kararnameye göre her yıl 9 kasım'da Azerbaycan'da Devlet Bayrağı Günü olarak kutlanıyor.

 Üç renkli bayrağın sembolleri:

 İlk defa üç renkli bayrak fikrini Azerbaycan bağımsızlığının ideologlarından olan Ali bey Hüseyinzade gündeme getirdi.

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin devlet bayrağı eşit üç yatay şeritten oluşmaktadır. Üstteki şerit mavi, orta şerit kırmızı, alttaki şerit ise yeşil renktedir. Kırmızı şeridin ortasında bayrağın her iki yüzünde beyaz renkli hilal ve sekiz köşeli yıldız bulunuyor.

Mavi renk - Azerbaycan halkının türk kökenli olduğunu belirtiyor, mavi renk türkçülük düşüncesi ile ilgilidir. Türklerin mavi renge ağırlık vermesi ile ilgili çeşitli açıklamalar da mevcuttur. Bu bakımdan gök mavisi, sembolik bir anlam taşıyor. Gök mavi XIII yüzyılda İlhanlılar döneminin ihtişamını, onların zafer yürüyüşlerini yansıtıyordu.

Kırmızı renk - modern toplum kurmak, demokrasiyi geliştirmek, kısacası modernleşme, gelişme isteği ifade ediyor. YÜZYILIN sonlarında Fransız Burjuva devriminden sonra kapitalizmin gelişmesi ile ilgili Avrupa ülkelerinde büyük gelişmeler yaşandı. Aynı dönemde işçi sınıfının kapitalist sisteme karşı mücadelesi oldu. Bu yıllarda kırmızı renk Avrupa'nın sembolüne dönüştü.

 Yeşil renk - İslam uygarlığına, islam dinine aidiyeti ifade eder.

  Azerbaycan bayrağının üç rengi: Türk milli kültürünün, müslüman uygarlığının ve çağdaşdemokratik temellerinin sembolüdür.

Kırmızı zemin üzerinde bir hilal ve sekiz köşeli yıldızın tarifi böyledir. Tarihçilere göre, Halk Cumhuriyeti tarafından üç renkli bayrak devlet bayrağı olarak kabul edildiğinde, renklerin neyi içerdiği gösterilse de, hilal ve sekiz köşeli yıldızın anlamları açıklanmamıştır.

 Bayrağın üzerindeki hilal ve sekiz köşeli yıldızın anlamları konusunda çeşitli görüşler var.

 Sekiz köşeli yıldızın ve hilalin açıklaması

 Hilal bir zamanlar Bizans imparatorluğu'nun başkenti Konstantinopol'un arması olmuştur. Türkler 1453 yılında bu kenti aldıktan sonra bu arma Osmanlı İmparatorluğu tarafından islam dininin bir simgesi olarak kabul edildi ve aynı dinde bulunan diğer halklara da geçti. Bayrağın üzerindeki hilal türk halklarının sembolüdür. Sekiz köşeli yıldızın anlamına gelince bu, "Azerbaycan" kelimesinin eski alfabede yazılışı ile ilgilidir. Nitekim eski alfabede "Azerbaycan" sözü sekiz harfle yazılırdı.

 Tarihte sekiz köşeli yıldızın anlamı şöyle açıklanmaktadır: Türkçülük, islam, çağdaşlık, devletçilik, demokratiklik, eşitlik, azerbaycanlılık ve uygarlık. Azerbaycan bayrağında yıldız Azerbaycan mimarlık üslubunda yaygın olarak kullanılan sekiz guşe-sekiz TÜRK halkının simgesidir.

Bayrağımız gurur kaynağımızdır! Ulu önder Haydar Aliyev bayrağımız hakkında söylemiştir: "Azerbaycan bayrağı sadece bayrak değil. O, bizim yapımızın, bağımsızlığımızın simgesidir".

 Ülkemizde bayrağa değer veriliyor…

2009 yılının kasım ayında Devlet Bayrağı Günü ile ilgili Çalışma Kanununun 105 maddesine eklenen önergeye göre, 9 kasım Azerbaycan'da Devlet Bayrak Günü ilan edilmiştir ve bu bayram ülkede gayri-iş günü olan bayramların listesine dahil edilir.

 2010 yılının 1 eylül'de Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Silahlı Kuvvetlerin Başkumandanı İlham Aliyev tarafından Devlet Bayrağı Meydanı - Bakü şehrinin Bayıl alanında bulunan anıtsal abide - parkının açılışı oldu.

 

 162 metre yükseklikte dalgalanan Azerbaycan bayrağı dünyanın en yüksek bayrağıdır. İnşa edilmiş direğin yüksekliği 162 m, temelinin çapı 3,2 m, temelinin üst kısmının çapı 1,09 m'dir. Tesisin toplam ağırlığı 220 tondur. Bayrağın genişliği 35 m, uzunluğu 70 m, toplam alanı 2450 m ², ağırlığı  ise yaklaşık 350 kg'dır. Guinness Dünya Rekorları Örgütü, 2010 mayıs 29'de Azerbaycan Devlet Bayrağı Direğinin dünyada en yüksek bayrak direği olduğunu teyit etti.

 Meydanda kurulan Azerbaycan Cumhuriyeti arması, devlet marşının metni ve ülkemizin haritası altın suyunda bronzdan yapılmıştır.  Aynı zamanda, meydanda Devlet Bayrağı Müzesi de kuruldu..

Üç renkli bayrağımız her zaman ebedi olacak, tüm dünyada Azerbaycan devletinin ve halkının imzasını gururla doğrulayacak!

Ülker PİRİYEVA (-Samsun Yedikemer dergisinin Azerbaycan temsilcisi-Uluslararası Gazeteci)

ANKARA

azerbaycan-1-001.jpg

azerbaycan-2.jpg

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.