AYTAÇ AKIN:UYUŞTURUCU AİLE BÜTÜNLÜĞÜNÜ YOK EDER

AYTAÇ AKIN:UYUŞTURUCU AİLE BÜTÜNLÜĞÜNÜ YOK EDER

Uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımı; hiçbir faydası olmayan, her gramıyla zehir saçan, ruhen ve bedenen kişiye zarar veren maddelerdir. Aile bütünlüğünü yok eder. Normal olan arkadaş çevresinden uzaklaştırır.

A+A-

Okul ve ders konularını bellekten siler. Kendi hakimiyetine alır, düşünme gücünü yok eder. Niye kullandığını soranları ve bırakmasını isteyenleri düşman olarak görmesini sağlar. Kullanım dozunu her zaman artırmak zorunda olduğunu düşünemez. Bir önceki alınan doz hiçbir zaman yeterli gelmez.

Kişi zarar görmesine rağmen tekrar tekrar kullanıyorsa bağımlıdır.

Kullanmaya bağlı problemler  giderek artmasına rağmen kişi maddeyi dibe vurana kadar kullanmaya devam ediyorsa bağımlıdır.

Bağımlılık durmadan içmek değil, az içip duramamaktır. Yani kişi planladığından fazla içiyor ise bu bir bağımlılıktır. Bağımlılık bitmez, kullanım bitebilir. 

Her bağımlı, bir sure temiz kalıp kendini düzelttikten sonra sadece bir tane kullanıp durmayı hayal eder. Bazı kişiler bunu bir süre yapabilse bile daha sonra ipin ucunu yine kaçırır. Bu döngü defalarca yaşandığı halde ders alınmaz. Çünkü çeşitli stresörlerle tetiklenen kullanma arzusu (dürtüsü) mantığına ağır basar. Kişi zayıf bir anında maddeye teslim  olur.
Maddenin efendisi olunmaz, kölesi olunur.

·          Madde kullanımını anlamak kolay değildir. Özellikle kullanımın ilk zamanlarında anlamak çok daha zordur.

·          Belirtilerin çoğu ergenlik dönemine özgü özelliklerle benzerlik göstermektedir.

·          Gençte ortaya çıkan değişikliklerin başka nedenden kaynaklanıp kaynaklanmadığı araştırılmalıdır.

·          Madde kullanımını ayırt etmede laboratuar tetkikleri kullanılır. Madde kullanımını anlamanın en kesin yolu idrar testleri ve saç testidir. İdrar testleri kullanılan maddeye göre değişmekle birlikte, ortalama son üç günde madde kullanımı olduğuna ilişkin bilgi verir. Saç testleri daha net sonuçlar vermekle birlikte, daha pahalı bir yöntemdir. Son üç aylık dönemde madde kullanımının varlığını tespit edebilir.

·          Davranış değişiklikleri; Uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanan kişilerde ilk değişiklik çevrelerinde yaptıkları değişikliktir. Yeni arkadaşlar edinirler. İlk kez madde kullanımı çoğunlukla yeni çevrenin içinde olmaktadır.

·          Duygu-durum bozuklukları ve tutarsız davranışlar gözlenebilir.

·          Daha önce okul başarısı iyi olan bir öğrencinin okul başarısı giderek düşmeye başlar. Okul başarısındaki bu düşüşü umursamayabilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu, bu başarısızlığın ardında başka nedenlerin de olabileceğidir. Ergenlik dönemi birçok ruhsal hastalığın ilk belirtilerinin de görüldüğü bir dönemdir. Aile içi sorunlar, ruhsal rahatsızlıklar, olumsuz yaşam olayları da bu başarısızlıkta etkili olabilir.

·          Okula devam azalır. Okula devamsızlık yaptığından çoğunlukla ailenin haberi yoktur. Genellikle arkadaşları ile birlikte okuldan kaçma görülür. Bu kritik öneme sahip bir konudur. Bu denetimsiz ve kontrolsüz yaşam toplum dışı davranışların gelişmesinde etkili olabilmektedir.

·          Aile ile ders başarısı ve okula devam ile ilişkili yakın temas erken dönemde müdahale edilmesine imkan tanımaktadır.

·          Her zamankinden daha fazla para harcamaya başlar. Bu paranın temini için zor kullanma veya yasadışı yollar kullanılabilir.

·          Giysilerinde, saç modelinde değişiklikler olabilir. Kendi alt kültürünün karakteristiği olan bazı değişiklikler göze çarpabilir. Ancak giyim kuşamda ortaya çıkan değişikliklerin ergenlik dönemine özgü de olabileceği unutulmamalıdır.

·          Madde etkisiyle;  Sınıf içinde dalgınlık, dikkati toplamakta güçlük gözlenebilir. Derse odaklanma güçleşir. Kullanılan maddenin cinsine göre uykulu bir hal veya daha hareketli bir kişilik görülebilir.

·          Belirgin bir halsizlik, yorgunluk gözlenebilir. Giderek okuldan uzaklaşma ve sonra da terk etme görülebilir.

·          Konuşmada güçlük ortaya çıkabilir. Sarhoşluk halinde olduğu gibi konuşma peltekleşebilir.

·          Kilo kaybı görülebilir. Beslenme alışkanlığında bir değişiklik ortaya çıkabilir. Genellikle yemek yeme çok azalır.

·          Madde yoksunluğu, kullanılan maddenin cinsine göre farklı tablolar ortaya çıkarır. Huzursuzluk, sinirlilik, endişe yoksunlukta ortaya çıkan öznel belirtilerdir. Fiziksel belirtiler ise kullanılan maddeye göre değişmektedir.

·          Vücutta yara izleri, kesi izleri görülebilir. Bu dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

·          Duygulanımında ani değişiklikler olması

·          Olağanın dışında saldırganlaşması

·          İştah kaybı

·          Giderek okula, spora, hobilerine karşı ilgisini kaybetmesi

·          Sık sık durumla uyumlu olmayan uykulu ve dalgın olması

·          Gittikçe daha çok yalan söylemesi ve bunun gibi başka hareketlerinin olması

·          Evden para ve başka eşyaların kaybolması

·          Vücudunda, giysilerinde alışılmışın dışında lekeler, koku veya başka işaretlerin olması

 

Bafra Emniyet Müdürlüğümüze yakın zamandaki titiz ve başarılı çalışmalarından dolayı teşekkürlerimizi sunarım.

Bafra Adliyesinde çalışmakta olan Cumhuriyet Savcılığımıza ve Hakimlerimize, şu anda tedavi gören kişiler için adli tatil öncesi bizimle beraber, hastaneye yatışları için verdikleri özverili çalışmadan dolayı Bafra halkı adına çok teşekkür ediyorum.

Satan kişiyi veya satın alan kişiyi  gördüğünüzde 155 ‘e haber vermeniz, hem geleceğimiz  için hem de onların tedavi edilebilmesi için vatandaşlık görevidir.   

Geleceğimiz olan geçlere zehirden uzak sağlıklı bir yaşam diliyorum.

Dr. Aytaç AKIN

Bafra İlçe Sağlık Müdürü

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.