ARNAVUT ÖĞRENCİLER BAFRA’YI GEZDİ

ARNAVUT ÖĞRENCİLER BAFRA’YI GEZDİ

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) staj gören Arnavutluk Vitrina Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri Bafra’nın tarihi ve turistlik yerlerini gezdi.

A+A-

Samsun OMÜ ile kardeş üniversite olan Arnavutluk’un başkenti Tiran’da bulunan Vitrina Üniversitesi'nin tıp öğrencileri Balkan Türkleri Konfederasyon Genel Başkan Vekili İzzet Altuntaş, Balkan Türkleri Federasyon Yönetim Kurulu Üyesi Sezai Onaran eşliğinde 3 öğretim üyesi ve 24 tıp öğrencisi Bafra’ya geldi. Bafra Balkan Türkleri Dernek Başkanı Memduh Aksoy nezaretinde Kolay beldesine hareket edildi. Bafra çıkışında bulunan Çetinkaya Köprüsü'nde duran kafile buradan ırmağa taş attı. Kolay’a giden konuklar, Derbent Barajı'nı gezdikten sonra Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ne geçti. Vitrina Üniversitesi 3. sınıf diş hekimliği öğrencisi Aidandoj Vitrina, "Tıp Fakültesi'nde bizleri çok iyi karşıladılar ve burada çok iyi staj imkanları var. Ve son hafta Bafra gezisine geldik“ dedi.
Albana Nurce, "Türkiye'de benim ilk yılım. Geçen yıldan gelen arkadaşlar var. Onların tavsiyeleriyle ben de buraya geldim. Samsun çok güzel bir şehir. Bizleri burada çok iyi karşıladılar, bizim kardeşlerimiz gibiler" diye konuştu. 
Mark Marku isimli öğrenci ise tıp okuduğunu belirterek, "Buraya geldiğim için çok mutluyum. Burada Türk kardeşlerimiz bizleri çok iyi karşıladılar. Tüm Türk kardeşlerimize minnettarım. 'Nerelisiniz?' diye sorduklarında 'Arnavut' diyoruz. 'Ya siz bizim kardeşlerimizsiniz, buyurun misafirimiz olun' diyorlar. Bundan çok mutluluk duyuyorum. Biz de Türk kardeşlerimizi Arnavutluk’a davet ediyoruz” şeklinde konuştu. 
Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde konuklara tercüman Haris Hoxhallar Cebgiz Taç nezaretinde sunum yapıldıktan sonra Bafra’ya dönen kafile burada Bafra Müzesi'ni ziyaret etti. Müze ziyareti sonrası Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin tarafından Adnan Menderes Parkı'nda yemek verildi.
Balkan Türkleri Konfederasyon Genel Başkan Vekili İzzet Altuntaş, "Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile yaptığımız anlaşma neticesinde onları Samsun’a davet ettik. Ayrıca Kosova’daki genç meslek sahibi gençleri bir ay gibi bir süreyle Samsun’da meslekleriyle ilgili iş yerlerinde staja tabi tutuyoruz. Bu senede bu faaliyetlerimizden ötürü Edirne’deki Trakya Üniversitesi'ndeki konfederasyonda görevli profesör arkadaşımız Hilmi Yılmaz vasıtasıyla Arnavutluk’taki Vitrina Üniversitesi ile Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi tanışıp kendi üniversitesinde okuyan tıp talebelerini kendi meslekleriyle branşlarıyla ilgili eğitim görme amacıyla Samsun’a davet ettik. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan bey bu önerimizi kabul ederek her iki üniversiteyi kardeş üniversitesi olmasını sağladık. Bu amaçla Arnavutluk Tiran Üniversitesi'nden 24 genç geldi. Burada eğitim görmelerinin yanı sıra, hafta sonları onların boş zamanlarını değerlendirmek amacıyla Bafra’ya geldik. Bizim camia olarak bunu yapmamız yıllardır Balkanlarda Sırplar ve Avrupalılar Türklerin Osmanlı'dan gelen tarihlerini çok kötü anlatılmış. Türk ismini bunlar katledici, onların yerlerini zapt edici olarak anlatıldığını tespit ettiğimiz için oradaki kardeşlerimizle bizim tarihi bağımızın olduğunu onlara anlatarak, geçmişte onlara anlatılan kötü isimleri silmeyi, bu arada da Türkçeyi mümkün olduğu kadar öğrenmelerini ve Türkiye’nin güzelliklerini tanıtma fırsatı sunduk. Onlara yalnız olmadıklarını anlatmaya, yardımcı olmaya çalışıyoruz" dedi.
Büyük Park'ta verilen yemek sonrası konukları ziyaret eden Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, konuklarla bir süre sohbet etti. Şahin, misafirleri Bafra’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyetini dile getirdi. 
15 gündür Samsun’da bulunan Arnavut konuklar, 1 ayın ardından ülkelerine dönecekler. 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.