Aktarcıların Umudu “İthal Ihlamur”

Aktarcıların Umudu “İthal Ihlamur”

Aktarcıların Umudu “İthal Ihlamur”

A+A-

Soğuk havaların vazgeçilmez bitkisi olan ıhlamur artan fiyatı ile el yakıyor.
İstanbul’da kilosu 200 liranın üstüne çıkan bitkinin Samsun’daki kilo fiyatı ise 70-75 lira arasında değişiyor. Fiyatların 2 kat artmasını toptancıların stok yapmasına bağlayan aktarlar, dışarıdan ithal mal gelmediği takdirde fiyatların düşmeyeceğini düşündüklerini belirttiler.
15 yıldır aktarlık yapan Tayyar Çalık, “Her yıl olduğu gibi mevsim değişikliklerinde özellikle sonbahar mevsimi geldiğinde grip, nezle gibi rahatsızlıklarda artış gözleniyor. Bunlardan dolayı insanlar en çok ıhlamur alımına yöneliyor. Ihlamurdan sonra ise en çok ada çayı, kuşburnu, zencefil, zerdeçal, tarçın gibi ürünlere rağbet gösteriliyor. Bu zamana kadar ıhlamur satışlarımızda kimseye yok demedik. Fiyatların bir hayli artmasına rağmen dükkanlarımızda ıhlamur bulunuyor. İstanbul piyasası, Samsun, Amasya ve Kastamonu piyasasından çok ciddi manada ıhlamur toplamıştır. Köylülerin elinde malları toplamışlardır. Bugün köylüler, ellerindeki malların toptan kilo fiyatını 30-40 liradan satıyor. İstanbul’da ıhlamurun kilo fiyatı oldukça yüksek. Biz şu anda Samsun’da ıhlamurun kilo fiyatını 70-75 lira civarında satıyoruz. Fiyatların yükselmesine rağmen satışlarda bir düşüş yaşanmadı. Vatandaş eskiden 5 liralık ıhlamur alıyorsa şimdi ise 3 liralık alıyor. Fiyatların artmasının sebebi ıhlamurun olmamasından kaynaklanmıyor. Ihlamur ihracatı geçen senekinden daha fazla ama stoklama yapıldığı için fiyatlar yüksek. Bu stoklamayı da İstanbul’daki büyük toptancılar yapıyor” dedi.
“IHLAMUR FİYATLARI, DIŞARIDAN İTHAL MAL GELİRSE DÜŞER DİYE DÜŞÜNÜYORUM”
İthal mal gelmesi durumunda ıhlamur fiyatlarının düşebileceğini belirten aktar Çalık, “Türkiye garip ülke. Türkiye hiç olmayacak şeyleri bile yaşadı. Saman bile ithal ettik. Ihlamuru da dışarıdan getirirsek şaşırmam. Ihlamur fiyatları, dışarıdan ithal mal gelirse düşer diye düşünüyorum ama onu yapar mıyız bilemiyorum? Samanı getirdiysek onu da getiririz diye düşünüyorum. Geçen sene ıhlamurun kilosunu 30-35 lira arasında satıyorduk. Geçen seneye oranla ıhlamur fiyatlarında yüzde 100 bir artış yaşandı” diye konuştu.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.