AKCAGÖZ, ÇERKES SÜRGÜNÜNÜ UNUTMADI

AKCAGÖZ, ÇERKES SÜRGÜNÜNÜ UNUTMADI

Cumhuriyet Halk Partisi Samsun İl Başkanı Av.Tufan Akcagöz, Çarlık Rusyası’nın Çerkesleri anavatanları Kafkasya'dan sürmesinin 153. yıl dönümü nedeniyle açıklamalarda bulundu.

A+A-

 Aradan 153 yıl geçmesine rağmen, acıların taptaze olduğunu söyleyen Akcagöz, “ Acılar tazedir, çünkü sürgünün acısı öyle kolay kolay geçmez. Sürgün denince, bunun içinde istem dışı bir veda vardır, gözyaşı vardır. Sürgün, ait olunan topraklardan koparılma anlamı taşır. Acı olan işte tam da budur. Bugün her ne kadar Çerkes yurttaşlarımız Anadolu coğrafyasının onurlu birer yurttaşları iseler de, ata topraklarına özlem her zaman içlerinde var olacaktır. Bunda yanlış bir şey yok ve bunun asla yanlış anlaşılmaması gerekiyor. Sürgünün üzerinden neredeyse iki asıra yakın bir zaman geçmiş. Ancak sürgünün neden olduğu acı, hafızalardaki yerini aynı sıcaklığı ile korumaya devam ediyor. Samsun, şanslı bir kent. En fazla Çerkes nüfusunun Samsun’da olduğunu biliyoruz. Çerkes kültürünün Samsun’a kattığı değer, oldukça önemli. Daha ötesi, geldikleri günden bu güne tüm sürgün mağduru Çerkesler ve onların nesli, Anadolu coğrafyası için canını dişine takmış, bu coğrafyanın asli unsuru olarak bu topraklar için çalışmış. Bu, küçük bir iş değildir. Anadolu toprakları, onlarca bozgunculuk gördü. Ancak Çerkes samimiyeti ve bağlılığı, Anadolu toprakları için unutulmazdır.” dedi.

 

Resmi olmayan rakamlara göre, 1,5 milyona yakın Çerkes’in 21 Mayıs 1864 yılında sürgüne tabi tutulduğunu dile getiren Tufan Akcagöz, “Sürgün, salgın hastalık demek, ölüm demek. Ki bu gün elimizdeki bilgiler ışığında söylüyoruz ki, salgın hastalıklar, açlık gibi nedenlerden dolayı 400 bin ila 500 bin kişi hayatını kaybetmiş. Üzüntü verici bir olay. Artık modern dünyada yaşıyoruz ama acılar, izler kolay kolay silinmiyor. Samsun’da faal olan Çerkes Kültür Dernekleri var. Hemen hepsiyle temas halindeyiz. Hepsiyle ayrı ayrı görüşüyoruz. Faaliyetlerinden mutluluk duyuyoruz. Samsun’da gerçekleşen kültür etkinliklerine destek veriyoruz. Bunu, herhangi bir siyaset beklentisi üzerinden gerçekleştiriyor değiliz. Doğru olan neyse, onu yapıyoruz. Samsun’da yaşayan, sürgün mağduru Çerkes yurttaşlarımızın torunlarının, bu topraklarda vermiş oldukları mücadele ve emek, takdire şayandır. Bu vesile ile Çerkes sürgününün yıl dönümünde tüm Çerkes yurttaşlarımıza sabır diliyorum. Yaşanılır bir ülke ve Samsun için harcadıkları çaba ve özellikle Anadolu kültürüne kattıkları değer nedeniyle kendilerine teşekkür ediyorum. " diye konuştu. 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.