Yaşar VURAL-Eğitimci

Yaşar VURAL-Eğitimci

4+4+4 DEĞİŞİKLİĞİ VE DEĞERLENDİRMELER-2

A+A-

 

4+4+4 Eğitim sistemi ile ilgili değerlendirmemize devam edelim.

Mesleki Eğitim

4+4+4 Zorunlu eğitim sistemini destekleyen ve teklifi kendilerinin verdiğini belirten bir eğitim sendikasının kendi sitesinde mesleki eğitimle ilgili teklifi şu şekildeydi: “Çıraklık yaşını 14’ten 11’e indirilmesini ve çıraklık eğitimine ilköğretim birinci kademeden sonra başlanabilmesini öngörmektedir.” Bu açıklamaya göre ortaokul 1. (5. Sınıf) sınıftan itibaren bir öğrencinin çıraklığa yönlendirilmesinin önü açılıyordu. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı bu uygulamanın yanlış olduğunu anlamış olacak ki 4+4+4 değişikliğinin asıl mimarlarının bu önerisini kabul etmemiştir. Yeni düzenlemeye göre 8 yıllık zorunlu eğitimde olduğu gibi 8. Sınıfı (yani ortaokulu) bitiren bir öğrenci isterse Mesleki Eğitim Merkezlerine gidebilecek, ancak açıköğretim lisesine kaydolarak liseyi de bitirmek zorunda olacak. Ara eleman ihtiyacının 4+4+4 sisteminin getireceği değişiklikle giderilebileceğini düşünenlerin yanılgısı böylece tescillenmiş oldu.

İlkokuldan Ortaokula Geçiş Nasıl Olacak?

Yapılan düzenlemeye göre ilkokul 4. Sınıfı bitiren bir öğrenci e-okul sistemi üzerinden adresinin bağlı olduğu bir ortaokula kaydı otomatik olarak yapılacak. Yani öğrencinin yeniden kayıt olmasını gerektirecek bir durum söz konusu değil. Ancak çocuğunu yeni açılan İmam Hatip Ortaokullarına kaydettirmek isteyen bir veli doğrudan İmam Hatip ortaokuluna müracaat ederek çocuğunu kaydettirebilecek. Çocuğun kaydı daha önceki ortaokuldan da otomatik olarak silinecek.

İlkokullardan ortaokullara geçişte herhangi bir sınav uygulanmayacak. Liselere geçişte ise şimdilik eski sisteme devam edilecek. SBS’nin uygulanmasına önümüzdeki birkaç yıl daha devam edilecek.

Seçmeli Dersler

Yeni  eğitim sisteminde öne çıkan başlıklardan biri de seçmeli dersler. Bu düzenlemeye göre ilkokullarda seçmeli ders olmayacak. Ortaokullarda ise haftada 8 saat seçmeli ders müfredatta yer alacak.Talim Ve Terbiye Kurulu’nun 25.06.2012 tarih ve 69 sayılı kararında belirtilen seçmeli (seçimlik) dersler şunlardır: Kur’an-ı Kerim, Hz. Muhammed’in Hayatı, Temel Dinî Bilgiler, Okuma Becerileri, Yazarlık ve Yazma Becerileri, Yaşayan Diller ve Lehçeler, İletişim ve Sunum Becerileri, Yabancı Dil, Bilim Uygulamaları, Matematik Uygulamaları, Çevre ve Bilim, Bilişim Teknolojileri ve Yazılım, Görsel Sanatlar, Müzik, Spor ve Fizikî etkinlikler, Drama, Zekâ Oyunları,  Halk Kültürü, Medya Okuryazarlığı, Hukuk ve Adalet, Düşünme Eğitimi.

Yaşayan Diller ve Lehçeler dersi içinde Kürtçe seçmeli dil olarak seçilebilecek. Bu dersi verecek öğretmenlerde aranacak şartlar ise öğretmenlik formasyonuna ve o dili öğretebilme kapasitesine sahip olmalarıdır.

Ortaokullarda yapılan bu düzenlemeyle önceki sistemde ilköğretim 6-8. Sınıf öğrencileri haftada 30 saat ders görürlerken yeni sitemde 5 ve 6. Sınıflar 36, 7 ve 8. Sınıflar 37 saat ders görecekler. Müfredattaki bu 6 ve 7 saatlik artışın öğrenciler üzerindeki etkilerini zamanla göreceğiz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.