2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü

2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü

2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü" dolayısıyla Bafra'da "Kızılırmak Deltası'nda Sürdürülebilir Ziyaretçi Yönetimi" konulu panel düzenlendi.

A+A-

2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü" dolayısıyla Bafra'da "Kızılırmak Deltası'nda Sürdürülebilir Ziyaretçi Yönetimi" konulu panel düzenlendi.

Bafra Öğretmenevi'nde düzenlenen panele Bafra Kaymakamı Ali Katırcı, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Serdal Şahin, belde belediye başkanları, daire amirleri, sivil toplum örgütleri, muhtarlar katıldı. Panele Bafra Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ali Kemal Ayan, kuş gözlemcisi Kerem Ali Boyla ve Küresel Çevre Fonu Komite Üyesi Zeynep Bilgi Buluş konuşmacı olarak katıldı.

Kızılırmak Deltası'nda ekolojik tarım turizmi hakkında konuşma yapan Doç. Dr. Ali Kemal Ayan, "Bir dünya mirası olan Kızılırmak Deltası, yaban hayatı geliştirme sahası, Ramsar ve doğal sit alanı olanı 3 farklı şekilde korunmaktadır. Kızılırmak Deltası'nın önemi yaşam alanları ile iç içe olmasıdır. Deltanın korunması gerekmektedir. Subasar ormanları yapılaşma ve diğer faktörlerin tehdidi altındadır" dedi.

Buğday Derneği'nin Türkiye'de uyguladığı "Tarım, Turizm, Takas(TATUTA)" projesini örnek gösteren Doç Dr. Ayan, "Kızılırmak Deltası'nda tarım ile beraber tarım turizmi de devreye sokularak yöre halkına gelir sağlanabilmelidir. Turizm denilince akla artık, kum, deniz, güneş gelmemektedir" diye konuştu.

Türkiye'deki örnek TATUTA çiftlikleri hakkında bilgi veren Ayan, deltadaki çiftçilerin ekolojik tarım ve turizm konusunda bilgilenmesi ve buna hazır hale gelmesi gerektiğini, ifade etti.

Kuş uzmanı ve kokartlı turizm rehberi olan Kerem Ali Boyla ise Kızılırmak Deltası'nın kuş turizmi potansiyelleri hakkında bilgi verdi. Dünyadaki kuş turizmi ile Türkiye'yi kıyaslayan Boyla, Türkiye'nin kuş türü açısından daha zengin olduğunu ancak bunun ekonomiye kazandırılamadığını belirtti. Kızılırmak Deltası'nın Türkiye'deki diğer turizm alanlarına göre dezavantajları olduğunun altını çizen Boyla, bunların giderilmesi için bir plan yapılması gerektiği vurguladı.

Son olarak konuşan Küresel Çevre Fonu Komite Üyesi Zeynep Bilgi Buluş, "Doğal Alanlarda Ziyaretçi Yönetimi Uygulamaları" hakkında bilgi verdi ve dünyadaki örnek uygulamaları anlattı. Buluş, Kızılırmak Deltası'na gelen yerli ya da yabancı ziyaretçilerin cazip bir şeyler bulması ya da görmesi gerektiğinin altını çizerek, "Ziyaretçi geldiği zaman, kuş görmek ister, yöreyi tanımak ister, bilgilenip gitmek ister. Bunun için de dünyadaki örneklerinde olduğu gibi ziyaretçi merkezleri kurulmalı bu merkezlerin etrafı bilgilendirici tabelalar ile donatılmalı, dokümanlar ile desteklenmelidir" şeklinde konuştu.

Bafra Kaymakamı Ali Katırcı ise konuyu toparlayan konuşmasında, "Bir plan ve otorite sağlanmalı bunun için de önümüzdeki günlerde toplantılar yapacağız. Burada konuşulanları uygulamaya sokacağız" ifadelerini kullandı

 

2.20120203150519.jpg

2-subat-dunya-sulak-alanlar-gunu-3325822_o.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.